18.5.2023
Olli-Jussi Sariola

Yrittäjä, muista vakuuttaa myös kesätyöntekijät

Kaupallinen yhteistyö

On taas se aika vuodesta, kun kesätyöntekijät saapuvat työpaikoille ja ympärivuotisilla työntekijöillä alkavat ansaitut kesälomat. Kesätyöntekijöiden perehdyttämisen lisäksi on työntekijät vakuutettava lakisääteisillä vakuutuksilla, eläkevakuutuksella sekä huolehdittava työterveyshuollosta. Työntekijän vakuutuksissa työsuhteen kestolla ei ole merkitystä, kunhan työnantajakohtainen vuositason palkkasumma ylittää 1.400 euron rajan. Työtapaturmavakuutus on kuitenkin hankittava ennen ensimmäistä virallista työpäivää. Lakisääteiset vakuutukset ovat voimassa heti, kun kesätyön tekijä aloittaa työssään, eli vakuutus korvaa heti ensimmäisestä työmatkasta- ja päivästä lähtien.

Kesätyöntekijälle, myös alaikäisille ja ulkomaisille työntekijöille, maksetut palkat on ilmoitettava tulorekisteriin, josta eläkeyhtiöt, vakuutusyhtiöt ja Työllisyysrahasto saavat tiedon. Tässä tapauksessa, jos yrityksellä on jo vakuutettuja työntekijöitä ennestään, ei kesätyöntekijän palkkaa tarvitse erikseen ilmoittaa vakuutusyhtiölle. Jos palkkasumma eroaa palkkojen ennakkoilmoituksesta, huomioidaan tämä vuoden lopullisen vakuutusmaksun laskennassa.

Myös Työeläkevakuutus (Tyel) on oltava, jos kesätyöntekijän kuukausipalkka on yli 65,26 € ja työntekijä on 17-67-vuotias. Jos yrityksellä on jo voimassa oleva TyEL-vakuutus, voidaan kesätyöntekijät vakuuttaa samalla TyEL-vakuutuksella. Jos taas yrityksellä ei ole voimassaolevaa TyEL-vakuutusta ja työntekijöiden tarve on tilapäistä, yritys voi toimia tilapäisenä työnantajana. Tilapäisellä työnantajalla tarkoitetaan, jos yritys palkkaa työntekijän kertaluonteisesti tai satunnaisesti ja puolen vuoden ajalta kaikkien työntekijöiden palkat ovat alle 9.348 € (2023). Tilapäisen työnantajan ei tarvitse erikseen ottaa TyEL-vakuutusta. Riittää, että tilapäinen työnantaja tekee tilapäisen työnantajan palkkailmoituksen tulorekisteriin palkan maksun jälkeen ja maksaa TyEL-maksun.

Autamme mielellämme LähiTapiolassa yrittäjän vakuutusasioissa myös kesätyöntekijöiden osalta.

Aurinkoista sekä turvallista kesää toivottaen,

Olli-Jussi Sariola
myyntipäällikkö, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa
0400 660 841
olli-jussi.sariola@lahitapiola.fi

Olli-Jussi Sariola