Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
17.5.2022
Eija Suvanto

Yrittäjä, ole rohkea!

Yrittäjyyden kuva on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti. Mietin tässä, että joskus vaikkapa kiertävä hevosenkengittäjä on ollut yrittäjä tai kiertokauppiaat. Nyt moni yrittäjä tekee lähes näkymättömästi työtä, jota emme aina edes huomaa, ennen kuin vaikkapa tietokone lakkaa toimimasta. Digitukihenkilö ottaa etäyhteyden tietokoneeseesi ja muutamalla klikkauksella kaikki taas toimii. Monenlaista palvelua ja apua saa verkossa nopeasti ja pätevästi. Joskus unohtuu, että kyllä kaiken takana on kuitenkin ihminen. Usein tuo ihminen on myös yrittäjä tai ainakin yksityisen yrityksen palveluksessa.

Yrittäjyys on omassa elämässäni ollut jollain tasolla läsnä jo lapsuudestani lähtien. En oikeastaan aiemmin ollut tätä ajatellutkaan. Oma isoisäni oli kuljetusalan yrittäjä, itselleni hyvin läheinen tätini oli parturiyrittäjä, toinen siskoistani toimi terapiayrittäjänä ja itsekin lähes 10 vuotta toimin yrittäjänä. Palkkatyötäkin voi tehdä yrittäjämäisesti; sitoutuneesti, motivoituneesti ja päämäärätietoisesti. Tätä viestiä on yrittäjyyskasvatuksen merkeissä viety eteenpäin Varsinais-Suomessa jo parikymmentä vuotta.

Yrittäjyyttä jonkin verran kokeneena oli aika luontevaakin tulla töihin yrittäjäjärjestöön. Nyt viimeisen parin vuoden aikana on omakin työni muuttunut, kun suurimmaksi osaksi työ tehdään kotoa käsin etätyönä. Näin en olisi halunnut työurani päättyvän, mutta eihän tuolle pandemialle kukaan mitään voi. Toki etätyöt ovat monin tavoin tuoneet paljon hyvääkin tullessaan, mutta kyllä menetykset ovat olleet isompia. Aidot kohtaamiset puuttuvat.

Kutsumustyöhön en ole koskaan jaksanut uskoa.  Uskon pikemminkin, että suurin osa meistä on aika lailla sattuman kauppaa työssään. Tämä ei missään tapauksessa ole huono juttu. Usein tämä sattuma saattaa olla lopulta ihan hyvä asia ja tuosta sattumoisin alkaneesta työurasta muodostuu pitkä ja onnistunut taival. Ainahan voi jossitella ja miettiä, että mitäpä, jos olisinkin silloin valinnut toisin ja lähtenyt siihen toiseen työpaikkaan. Niin, mitäpä jos? Kun ei kuitenkaan tullut lähdettyä, ehkä hyvä niin.

Minä olen tehnyt kohta 23 vuoden työuran Varsinais-Suomen Yrittäjissä. Ei tämä minulle kutsumustyö ollut, vaan aika lailla sattumoisin tähän työhön tulin. Enhän alun perin edes ihan tiennyt mihin kelkkaan hyppäsin. Hienoa, että hyppäsin ja sain kaikki nämä vuodet olla osana tekemässä töitä yrittäjien ja yrittäjyyden eteen Varsinais-Suomessa.

Aloitin vuonna 1999 ja silloin meitä oli toimistolla vain viisi henkeä, joista kaksi kierteli ympäri maakuntaamme hankkimassa uusia jäseniä. Uusia jäseniä liittyikin runsaasti ja jäsenmäärä oli yli kaksinkertainen vuodenvaihteessa 2013-14 verrattuna siihen, kun aloitin järjestössä. Nyt tilanne on tasaantunut ja jäsenmäärä on laskenut, mutta toki moni asia on myös muuttunut, eikä erilaisten järjestöjen jäsenyys ole enää itsestäänselvyys, ei yrittäjäjärjestönkään kohdalla.

Yrittäjäksi on suhteellisen helppo ryhtyä ja ei se yrityksen lopettaminenkaan ihan tähtitiedettä ole. Siinä välissä on sitten lyhyempi tai pidempi pätkä vähän mutkikkaampaa tietä kuljettavana. Voi tulla ihan kunnon töyssyjä vastaan tai ylämäkiä, joiden kohdalla tuntuu, että vaikka kuinka polkisi, ei pysy edes paikallaan, vaan lipuu taaksepäin. Joskus taas myötätuuli puhaltaa leppoisasti ja vie eteenpäin kuin huomaamatta.

Elämää se vain on. Ylämäkiä ja alamäkiä osuu väistämättä kohdalle. Ennen pitkää ylämäki taittuu keveämmäksi tasaiseksi osuudeksi tai peräti keveäksi alamäeksi. Ehtii keräämään tovin voimia ennen seuraavaa ylämäkeä. Jossakin kohdassa ainakin yrittäjyyden alkutaipaleella, kuten pyöräilynkin alkutaipaleella, apupyörät ovat oiva keino harjoiteltaessa pystyssä pysymistä ja tasapainoa.

Monenlaista apua, neuvoa ja tukea on yrittäjälle tarjolla, mutta eivät nekään auta yrittäjää, jos ei niitä ota käyttöön. Yli 20 vuotta asiaa seuranneena, on pakko todeta, että aika lailla jää käyttämättä hyviä juttuja, joita järjestön jäsenyys mahdollistaa. Yrittäjien jäsenenä saa apupyörät käyttöönsä ja kyllä niitä kannattaa käyttää. Voi olla, että jonkin aikaa pärjää ihan ilmankin apupyöriä, mutta onhan se hyvä tietää, että ne voi ottaa taas käyttöön, jos vähän horjahtaa. Käytä siis hyvä yrittäjäjäsen etuja ja palveluja, joita jäsenyytesi myötä sinulle on tarjolla.

Jos joskus tuntuu siltä, että ihan turha olla jäsen, ei siitä mitään hyötyä ole tai turhasta tässä on maksettu jo vuosikaudet. Pysähdy hetkeksi miettimään asiaa. Sinulla on varmasti erilaisia vakuutuksia, kuten vaikkapa kotivakuutus ja palovakuutus, liikennevakuutus/kasko autolle. Tuskin toivot, että kotisi palaisi tai joutuisi murtovarkauden kohteeksi. Et varmasti myöskään toivo hirven hyppäävän tiellesi, kun ajat autollasi. Et varmasti yrittäjänä toivo, että yrityksellesi tulee hankalia tilanteita, mutta valitettavasti niin voi käydä. Yrittäjien jäsenenä voit tiukan paikan tullen soittaa neuvonantajajuristille ja kysyä neuvoa kiperässä tilanteessa. Voit tarkistaa vaikkapa uuden yhteistyöyrityksen osalta tilanteen maksuhäiriöiden osalta, uskallanko myydä laskulla vai vaadinko kenties ennakkomaksun jne.

Kaipaatko arjen aherruksen keskelle vähän juhlameininkiä? Varsinais-Suomen Yrittäjägaalalla on pitkät perinteet ja tunnelma gaalassa on aina lämmin ja juhlava. Gaalaankin pääset jäsenenä osallistumaan edullisemmin ja oma paikallisyhdistyksesi saattaa järjestää mukavan yhteiskuljetuksenkin, jolloin pääset jo matkalla kivaan tunnelmaan yhdessä oman paikkakuntasi yrittäjäkollegoiden kanssa.  

Erilaisia koulutuksia niin verkossa kuin ihan livenäkin on tarjolla runsaasti, osa jäsenille jopa maksuttomia. Myös paikallisyhdistykset järjestävät kivoja tapahtumia, kohtaamisia ja koulutuksiakin jäsenilleen. Lähde rohkeasti mukaan. Jäseneduista ei ole hyötyä, ellet käytä niitä.

Kukapa ymmärtäisi yrittäjää paremmin kuin toinen yrittäjä, joten verkostoituminen eri tilanteissa on kullanarvoista. Saatat löytää uusia bisneskumppaneita, lenkkikaverin tai tosi ystävän. On joku löytänyt puolisonkin. Ole rohkea!

Mitä enemmän jäseniä järjestössä on, sitä painokkaampaa on myös viestimme päättäjille.

Kaikkea hyvää kaikille yrittäjille Varsinais-Suomessa!

Eija Suvanto