Kannattavaa kasvua
13.9.2021
Petri Roininen

YRITTÄJÄNÄ PÖRSSIIN – haku 365-valmennusohjelman kolmanteen kauteen on avattu

13.9.2021 | 10:02

Vuosina 2019 – 2020 toteutettuun kahteen ensimmäiseen 365 päivässä Pörssiin -valmennusohjelmaan osallistui 54 yritystä ja yrittäjää. Ensimmäiset mukana olleet eli IT-talo Netum ja insinööritoimisto Solwers  listautuivat keväällä 2021. Olettavaa on, että näemme jatkossa lisää mukana olleiden listautumisia.

Haku ohjelman kolmanteen kauteen on nyt avattu. Ohjelma toteutetaan Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston toimesta ja yhteistyössä Nasdaq Helsingin kanssa.

Valmennusohjelman kaksi ensimmäistä kautta antoivat hyvän käsityksen yrittäjien kiinnostuksesta ja valmiudesta hakea First North -markkinapaikalle. Teimme lisäksi pienen haastattelun mukana olleiden yrittäjien motiiveista listautua sekä heidän kokemistaan esteistä.

Kasvu ja omistuksen likvidiys kiinnostavat

Selvästi eniten mainintoja mahdollisen listaamisen syistä saivat kasvun rahoittaminen sekä yrittäjän omistuksen saaminen likvidiin eli helposti rahaksi muutettavaan muotoon.

Pörssilistaus mahdollistaakin kasvun edellyttämän oman pääoman vahvistamisen mikä yhdessä vieraanpääoman kanssa luo vahvan rahoituspohjan kasvulle – tapahtui se asiakashankinnan tai yritysostojen kautta.

Listaus myös tuo yrittäjän omistamille osakkeille päivän markkina-arvon sekä mahdollisuuden myydä tai ostaa osakkeita pienissä erissä pörssissä. Merkitystä asialla voi olla myös perinnönjakotilanteessa tai sukupolvenvaihdoksessa.

Kiinnostavaa oli myös se, että useat mukanaolevat yrittäjät arvioivat brändi-hyödyn merkittäväksi. Pörssiyhtiöstatus helpottaa rekrytointia ja voi olla hyödyksi asiakas-, alihankkija- tai rahoittajasuhteissa.

Huolina kustannukset ja vaiva

Ylivertaisesti suurimmat huolenaiheet liittyvät listauksen ja listattuna olemisen kustannuksiin sekä hallinnolliseen taakkaan. Julkisella markkinalla on toimittava niiden sääntöjen mukaan, mikä väistämättä  aiheuttaa omat kulunsa ja vaivansa.

Listautuminen on kerran elämässä toteutettava operaatio ja sen voi tehdä monella tavalla. Yrittäjäjärjestön valmennusohjelma pyrkii osaltaan madaltamaan näitä kynnyksiä nostamalla yrittäjien valmiuksia. Samalla se antaa mahdollisuuden yrittäjälle arvioida sitä onko First North -markkinapaikka kiinnostava vaihtoehto vai ei.

Useita vaihtoehtoja

Mukana valmennusohjelmassa olevat yrittäjät omasivat selkeän kiinnostuksen pohtia listautumista tulevaisuudessa. Tälle vaihtoehtona yrittäjät mainitsivat useimmin listaamattomana jatkamisen tai jonkin teollisen järjestelyn kuten yrityskaupan. Mukana olevat yrittäjät olivat kasvuhaluisia yrityksiä ja myös pääomasijoittajien kanssa liittoutuminen mainittiin eräissä vastauksissa.

Uusi haku avattu – hae 28.10.2021 mennessä mukaan

Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston järjestämän pörssivalmennusohjelman kolmas kausi alkaa 23.11.2021. Hakuaika ohjelmaan on avattu ja se jatkuu 28.10.2021 saakka. Ohjelma sopii parhaiten yrityksille, joilla on useamman vuoden toimintahistoria, kilpailukykyinen liiketoimintamalli, liikevaihtoa mieluusti > 3 M€ ja Suomen Yrittäjien jäsenyys.

Ohjelma muodostuu viidestä iltapäivätilaisuudesta ja harjoittelusta, tarkemmin  https://www.yrittajat.fi/365-paivassa-porssiin-596501

Tervetuloa mukaan!

Petri Roininen                                                               

Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston pj              

Toimitusjohtaja, Investors House Oyj                 

Petri Roininen