Kymen Yrittäjien blogi
1.2.2022
Kari Jääskeläinen

Yrittäjät vaikuttivat tuloksekkaasti – yrittäjän uusi alku helpottuu

Hallitus antoi eduskunnalle tammikuun alussa tärkeän esityksen, jossa on useita muutoksia velka-ahdingosta kärsiville yrittäjille. Ylivelkaantunut tai konkurssin kokenut yrittäjä pääsee jatkossa helpommin velkajärjestelyyn ja kohtuullisessa ajassa eroon vanhoista yritystoiminnan veloistaan. Esityksellä tuetaan yrittäjyyttä ja yrittäjän pääsyä takaisin jaloilleen.

Hallituksen esitys parantaa konkurssin tehneen ja ylivelkaantuneen yrittäjän pääsyä vapaaksi aikaisemman yritystoiminnan veloista ja pääsyä velkajärjestelyyn. Liiketoiminnassa velkaantunut entinen yrittäjä pääsee hallituksen uuden esityksen mukaan velkajärjestelyyn nykyistä helpommin. Velkajärjestelyhakemuksen tekeminen olisi mahdollista konkurssimenettelyn vaiheesta riippumatta. Hallituksen esityksen mukaan entinen yrittäjä maksaisi vanhoja velkoja pois kolme vuotta. Tämän jälkeen yrittäjä pääsee aloittamaan elämäänsä taloudellisesti puhtaalta pöydältä.

Nyt tehty esitys vastaa useiden verrokkimaiden lainsäädäntöä yrittäjän henkilökohtaisesta konkurssista. Suomen Yrittäjät on vaikuttanut hyvin merkittävällä tämän hallituksen esityksen sisältöön. Konkurssi ja taloudellinen ahdinko on aina inhimillisesti raskas asia, mutta riskit ja epäonnistumiset ovat osa yrittäjyyttä. Siksi yrittäjän uuden alun helpottaminen on yrittäjyyden edistämistä hyvin inhimillisellä tavalla.

Kari Jääskeläinen