12.5.2022
Pia Kotisaari

Yrittäjien varautuminen yllättäviin talouden tilanteisiin

Maailmatalouden tilanne muuttui äkillisesti yllättävään suuntaan tänä keväänä Venäjän aloittaessa sotatoimet Ukrainassa helmikuussa.  Sota Euroopassa on vaikuttanut nopeasti yrittäjien taloudellisiin tilanteisiin ja kiihtyvä inflaatio tuo myös mukanaan omat haasteensa. Myös edelleen maailmalla jylläävä koronapandemia tuo jatkuvasti haasteita yrittäjien elämään.

Alati muuttuvassa maailman tilanteessa yrittäjien on syytä varautua kaikkeen. Nyt jos koskaan on syytä alkaa kerätä puskuria pahan päivän varalle, ellei sitä ole jo tehty. Pitkän työurani aikana olen huomannut, että kun tulee signaali, joka vaikuttaa talouteen heikentävästi, ihmiset reagoivat nopeasti asiaan ja ratkaisua aletaan heti etsiä. Toisaalta asiaa pitää työstää myös silloin, kun maailmantaloudella menee hyvin. Taloudellinen turva tuo mielenrauhaa, jotta voi keskittyä yrittäjyyteen.

Miten yrittäjät itse ovat valmistautuneet tulevaan?

Huomasin yrityksille teettämässämme kyselyssä 24.04.2022, että enemmistö yrittäjistä on varautunut säästämällä tai sijoittamalla tulevaisuuden epävarmoihin tilanteisiin. Säännöllinen säästäminen kuukausittain erikokoisilla summilla on suosittua. Kiinnitin kuitenkin huomiota siihen, että yli puolet (55 %) vastaajista säästää säännöllisesti tilille. Nykyään sijoittamisen vaihtoehtoja on tarjolla useita ja kannustankin kaikkia käymään läpi eri vaihtoehtoja asiantuntijan kanssa, sillä tilisäästöille ei tällä hetkellä saa tuottoa ja yhä koveneva inflaatio syö jatkuvasti rahan arvoa.

Inflaation vaikutus yrittäjien arkeen?

Kuluttajahintojen nousu vaikuttaa väistämättä jokaiseen meistä, myös yrittäjien elämään. Kiihtyvän inflaation myötä on tärkeää miettiä, missä omaisuutta kannattaa säilyttää, jotta arvo pysyisi mahdollisimman hyvin. Keinojakin inflaatiolta suojautumiseen kuitenkin on. Ekonomistimme Hannu Nummiaron mukaan kiihtyvän inflaation ja perässä laahaavan korkotason ympäristö vaatii uusia taitoja arkitalouden hoidossa. Tilisäästäjien on siirryttävä sijoittajiksi, jolloin sijoitustuotot voivat kompensoida hintojen nousun.

Hannun kirjoituksen aiheesta pääset lukemaan täältä. Inflaation noustessa yrityksen varoille on hyvä saada tuottoa, joka pysyy inflaation tahdissa tai jopa ylittää inflaation.

Toisaalta sijoittaminen tuo mukanaan riskiä, jota voi ammattilaisten kanssa hajauttaa eri omaisuuslajeihin ja ajallisesti.

Mitä yrittäjien kannattaa nyt tehdä?

Tällä hetkellä yrittäjien on tärkeää pysyä omassa säästämisen ja sijoittamisen suunnitelmassa, ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Erilaisia, epävarmoja tilanteita markkinoilla tulee ja menee, joten talouden suunnitelmaa ei kannata äkillisesti muuttaa maailman kriisien takia. On myös tärkeää muistaa, että yrittäjän ei tarvitse yksin omia talouden asioita pohtia, vaan apua on aina saatavilla. LähiTapiolan talouden ammattilaiset ovat apunasi tilanteessa kuin tilanteessa.

epy

Pia Kotisaari

Sijoituspäällikkö

LähiTapiola Varainhoito Oy

pia.kotisaari@lahitapiola.fi

040 505 5025

epy
Pia Kotisaari