Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
19.1.2022
Jutta Wirén, Yrityksiä tarvitaan tarjoamaan laadukkaat hyvinvointipalvelut

Yrityksiä tarvitaan tarjoamaan laadukkaat hyvinvointipalvelut

Turun Sanomat uutisoi maanantaina 17.1. kyselytutkimuksestaan, jossa selvä enemmistö varsinaissuomalaisista kannattaa näkemystä, jonka mukaan tulevan hyvinvointialueen pitää pääsääntöisesti tukeutua julkisesti tuotettuihin palveluihin.  

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on yksi Suomen historian suurimmista palvelu- ja hallintouudistuksista. Yrittäjien viesti tuleville aluepäättäjille on, että uudistus tulee tehdä hyvässä yhteistyössä julkisen sektorin, yritysten ja järjestöjen kanssa.   

Yrityksiä tarvitaan, jotta Suomessa voidaan tarjota laadukkaat hyvinvointipalvelut jatkossakin. 

Yritykset ja järjestöt tuottavat tällä hetkellä Suomessa 17 prosenttia julkisesti rahoitetuista sote-palveluista. Jos haluamme ideologisen julkisen sektorin paisuttamisen sijaan laadukkaampia palveluita ja lyhempiä jonoja, tarvitsemme yksityisten palveluntuottajien demonisoinnin sijaan enemmän yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä hyvinvointialueilla. 

Kansalaiset arvostavat valinnanvapautta ja toivovat yritysten tuottamia palveluja.

71 prosenttia suomalaisista haluaa, että hyvinvointialue käyttää julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa myös yksityisiä palvelun tuottajia. Kantarin toteuttamaan tutkimukseen vastasi syksyllä 2021 yli 4000 vastaajaa.  

Samaisen tutkimuksen mukaan 62 prosenttia suomalaisista haluaa, että terveyspalveluissa palvelusetelien käyttöä lisätään joko merkittävästi tai jonkin verran. Lisäksi 50 prosenttia suomalaisista haluaa palveluseteleitä merkittävästi lisää myös sosiaalipalveluissa. Siksi on hyvä, että valtaosa Varsinais-Suomen aluevaaliehdokkaista kannattaa, että palvelusetelit otetaan käyttöön hoitoon pääsyn varmistamiseksi. (TS 17.1.2022).   

Suomen Yrittäjien tuoreen palveluseteliselvityksen mukaan palvelusetelin osuus oli viime vuonna vain 1,15 prosenttia kaikista sote-menoista. Toivomme, että uusilla hyvinvointialueilla luodaan edellytykset reilulle palveluntuottajien väliselle kilpailulle. Palveluseteli on varsin kustannustehokas tapa tuottaa palveluita, vaikka julkinen sektori on välillä toista mieltä. Jos julkinen sektori laskisi hintalappunsa samoilla perusteilla kuin yksityinen sen joutuu tekemään, kävisi selväksi yksityisen sektorin kustannustehokkuus.  

Otetaan siis käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan verrata samoilla kriteereillä. Tämä mahdollistaa kulloinkin parhaiden palveluiden valitsemisen, olivat ne sitten julkisen tai yksityisen toimijan tuottamia. 

Annetaan ihmisten valita.  

Kun ihmisten valinnanvapaus kasvaa ja hyvinvointialue ostaa osan palveluista yksityisiltä tuottajilta, syntyy veronmaksajan ja palvelun käyttäjän kannalta myönteinen tilanne, jossa yksityiset toimijat kirittävät alueen omaa julkista palveluntuotantoa parempiin tuloksiin ja toimintatapoihin. Sunnuntaina valittavat uudet aluevaltuutetut ratkaisevat tarjotaanko tulevaisuudessa Varsinais-Suomessa sotepalvelut yhteistyössä, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. 

Teksti julkaistu aikaisemmin Turun Sanomien mielipideosastolla 19.1.2022.

Muita kiinnostavia aiheita

Jutta Wirén