Testikuva
29.4.2022
Vieraskynä-blogi

Yrityskauppa kasvun moottorina omalle yritykselle – viisi syytä ostaa

Yritys voi kasvaa orgaanisesti, yrityskaupalla tai monistamalla liiketoimintaansa franchisingmallin avulla. Kun tavoitteena on kasvu, kannattaa aina arvioida kaikki keinot, joiden avulla kasvu on mahdollista.  

Orgaanisen kasvun lisäksi yrityskauppa kannattaa olla mukana keinovalikoimassa. Yrityskauppa sopii kasvun moottoriksi niin pienelle kuin suurellekin yritykselle. Yhden hengen yritys voi saavuttaa tavoittelemansa laajentumisen ostamalla toisen yrityksen siinä missä suurikin yhtiö.

Kokosimme viisi syytä, miksi yrityskauppa kannattaa ottaa osaksi omaa kasvustrategiaa:

1. Onnistumisen todennäköisyys on korkeampi. Tilastojen valossa onnistut todennäköisemmin, kun ostat toimivan yrityksen. Finnvera on tutkinut rahoittamiaan yrityskauppoja ja ostetuista yrityksistä yli 80 % on jatkanut toimintaansa viisi vuotta yrityskaupan jälkeen ja jopa kolmannes muuttuu kaupan jälkeen kasvuyrityksiksi.

2. Kassavirtaa alusta lähtien. Kassavirta on yksi yrityksen pyörittämisen kulmakivistä. Ostamalla toimivan yrityksen, jolla on jo asiakaskuntaa, saat todennäköisesti kassavirtaa heti. Orgaanisen kasvun kautta kassavirran rakentaminen uudella liiketoiminnan alueella kestää usein kauemmin.  Myös tulevan kassavirran ennustaminen on helpompaa, kun sinulla on tiedot siitä, miten liiketoiminta on menneisyydessä menestynyt. 

3. Markkinoilla testattu liiketoimintamalli. Ostettavan yrityksen liiketoimintamalli on markkinoilla jo kertaalleen testattu ja todettu toimivaksi. Kun tiedät, miten liiketoiminta on pyörinyt ja tuottanut ennestään, on ennusteiden teko sen pohjalta riskittömämpää kuin täysin uudessa liiketoiminnassa. 

4. Valmis asiakaskunta. Asiakkaat ovat elintärkeitä yritykselle kuin yritykselle. Ostamalla toimivan yrityksen, saat todennäköisesti valmista asiakaskuntaa. Pitkään toimineella yrityksellä voi olla kanta-asiakkaita jopa vuosikymmenten ajalta ja se tunnetaan omalla toiminta-alueellaan. Lisäksi jo yhdenkin kerran ostaneelle asiakkaalle on helpompi tarjota tuotetta tai palvelua uudelleen tai tarjota lisäpalveluita.

5. Pääset nopeammin kehittämään liiketoimintaa. Harva ostaa yrityksen pitääkseen sen täysin ennallaan, vaan tavoitteena on lähes aina kehittää toimintaa. Laittamalla kaksi toimivaa yritystä yhteen, tuloksena on aina jotakin uutta. Toimivaa yritystä pääsee nopeammin kehittämään haluamaansa suuntaan, kun toimintamalli, asiakaskunta ja kassavirta ovat jo olemassa.

Jos yrityskauppa kasvun keinona kiinnostaa, niin tässä muutamia toimivia työkaluja markkinan kartoittamiseen:

Kirjoittaja: Meri Varkoi-Anhava, toimitusjohtaja ja yrittäjä Yrityspörssi.fi. Yrityspörssi.fi (linkki: www.yritysporssi.fi) on kävijämääriltään Suomen suurin yrittämisen kohtaamispaikka verkossa, josta löydät myytävät yritykset, ostajat ja avoimet yrittäjäpaikat ketjuissa.

Kädet ja tietokone
Vieraskynä-blogi