Koskissa kuohuu
27.8.2021

Yritysmyönteisyys vaatii konkreettisia tekoja

Valkeakoskella julistetaan miten kaupunki pyrkii olemaan yritysmyönteinen. Tämä on hieno asia, mutta nimetkääpä yksikin pitäjä Suomesta, joka aikoo olla erityisen yritysvastainen? Tarvitaan konkreettisia toimia, joilla yritysmyönteisyys muuttuu korulauseesta todellisiksi vetovoimatekijöiksi.

Yritysinfran parannuksissa unohtuu usein toimivien nettiyhteyksien takaaminen. Kuituyhteyden saa helposti uusille teollisuus- ja asuinalueille, mutta miten on vanhojen asuinalueiden etätyöpisteiden ja perinteisten kauppapaikkojen laita? Valokuituverkon laajentamisen ja vakaiden 5G-yhteyksien rakentamisella voidaan vastata kasvavan datasiirtomäärän vaatimuksiin, mutta tämä vaatii jatkuvaa yhteistyötä kaupungin ja verkkoyhtiöiden välillä.

Kaikissa julkisissa tiloissa tulisi kysyä ”Voiko vieras tehdä täällä väliaikaisesti töitään?” Töitä tehdään entistä liikkuvammin työpaikan lisäksi kotona, toisinaan kirjastossa, kaupassa tai harrastusten lomassa. Ensimmäisenä tulisi mahdollistaa helppo liittyminen nopeaan vierailijaverkkoon. Paikoissa joissa tilat sallivat, tulisi olla myös äänieristettyjä minineuvotteluhuoneita pikaisia työssäpistäytymisiä ja ex tempore neuvotteluita varten.

Edellinen hallitus lanseerasi normienpurkutalkoot, joiden hengessä juuri erilaisten liiketoiminnan ja työnteon esteiden poistaminen nousi tavoitteeksi. Mitä ovat ne yritystoiminnan seuraavalle tasolle nostamisen estävät aidat, jotka nyt tulisi kaataa? Ne ovat erilaiset joka alalla, oikeastaan joka yrityksessä, mutta yhteisiäkin vaatimuksia on.

Toimitilojen löytäminen on ensimmäinen askel. Uusien alueiden lisäksi tulee hyödyntää monipuolisemmin vanhoja alueita kun halukas toimija etsii sopivinta sijoittumispaikkaa. Mitä sujuvammin yrityksen logistiikka, fyysinen tai bittipainotteinen toimii, sen helpompaa sijoittuminen on. Selkeät, hyväkuntoiset reitit, opasteet ja pysähtelemätön liikennevirta sekä aiemmin mainitut vakaat, nopeat nettiyhteydet on taattava uusille ja vanhoille toimijoille. 

Kun yritys kasvaa, tarvitaan myös soveltuvaa työvoimaa. Silloin avainasemassa on joustava koulutuksen koordinointi, oppisopimukset sekä kuuma linja yritysten ja oppilaitosten välillä, jotta tarpeista päästään matalalla kynnyksellä kertomaan sinne, missä uusia ammattilaisia koulutetaan. Tähän pakettiin kuuluukin sitten jo myös asuntotarjonta, palvelut ja kaupunkimielikuva, joilla valmiita osaajia ja opiskelijoita houkutellaan muualta Suomesta ja maailmalta. Töppäreen tasaus, Nysse-liikenne, Kuohu, hyvinvointipuisto ja muut soraääniäkin nostattaneet projektit liittyvät osaltaan vahvasti tähän tarvittavaan mielikuvien muokkaamiseen.

Yritysmyönteisyys on helppo sana sanoa, mutta vaikeampi pukea näkyviksi teoiksi. Valkeakoskella ei missään nimessä olla huonolla tolalla asian suhteen. Virkahenkilöstö kuuntelee aktiivisesti liikemaailman huolia mm. yrittäjäjärjestöjen kautta, mutta kehitys on usein monesta tahosta riippuvaa ja siksi paikoin tuskallisen hidasta. Vanha viisaus on, että mikäli mitään ei tee, ei tee virheitäkään. Toisaalta silloin ei kaikkien hiekanjyvien seasta löydä kuunaan sitä kultakimpaletta. Kun suunta on pääsääntöisesti kaupungissa jo oikea, pitäisi kaasua uskaltaa painaa nyt vain rohkeasti.

Kasvuprosentteja kaikille toivottaen,
Matti Lintula
puheenjohtaja
Valkeakosken Yrittäjät

Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 28.6.2021