23.1.2013 klo 14:43
Lausunto

Meriteollisuustoimiala

Eduskunnan talousvaliokunta

Meriteollisuuden tulevaisuus

Meriteollisuus on yksi Suomen maailmanluokan toimialoista. Meriteollisuuden yritykset uskovat vahvasti alan pitkän aikavälin kasvuun ja vetovoimaan. Yritysten kilpailukykyä tulee kehittää muun muassa jatkuvalla tutkimisella, kehittämisellä sekä osaamisen varmistamisella.

Suomalaisen meriteollisuuden kokoava voima ovat telakat. On kuitenkin tärkeää huomata, että laivanrakentamisen verkostossa telakan osuus on 20 prosenttia laivan arvosta, verkosto vastaa 80 prosentista.
Meriteollisuuden vahvuuksia ovat toimiva yhteistyöverkosto, ammattitaitoiset tekijät ja huipputeknologia. Suomalaisen meriteollisuuden innovaatioita ovat muun muassa risteilyalukset, monitoimijäänmurtajat, monikäyttöiset moottorit, kääntyvät potkurijärjestelmät, vesisumusammutusjärjestelmä, hyttimoduulit ja laivojen suunnitteluohjelmistot.

Meriteollisuus on osa meriklusteria, johon kuluu 2 900 yritystä. Koko meriklusteri työllistää Suomessa noin 43 500 henkilöä, josta meriteollisuudessa työskentelee yli 21 000 henkilöä.

Meriteollisuus on toiminnallinen kokonaisuus, jonka osat tarvitsevat toisiaan. Alan tulevaisuus tulee turvata hyödyntämällä sitä erityisosaamista, jota suomalaiselle meriteollisuudella on esimerkiksi kylmäosaamisessa ja arktisessa osaamisessa. Näin voidaan varmistaa kilpailukykyisempi ja vientitoiminnassa aktiivinen meriteollisuus, jonka yrityksille syntyy nykyistä laajempi asiakaspohja.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti