Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Suurtyöttömyys uhkana

Vantaan kaupunki esitti hätähuudon valtiolle, jotta hurjimmat työttömyysennusteet eivät toteutuisi. Toivottavasti valtiovalta kuulee ja kuuntelee. Täällä kyse ei ole sadoista eikä edes tuhansista vaan vielä suuremmasta määrästä työpaikkoja.

Valtio tukee äkillisen rakennemuutoksen kohdanneita alueita. Nyt on aika kohdentaa sitä myös koronasta eniten kärsivälle alueelle, Vantaalle. Vantaalla useat tahot työskentelevät aktiivisesti tuhojen pienentämiseksi ja uusien yrittämis- ja työmahdollisuuksien luomiseksi. Selvää kuitenkin on, että myös valtion panosta tarvitaan.

Hätä on myös vantaalaisilla yrittäjillä. Lähes 2000 yrittäjää on joko kirjautunut työmarkkinatuelle tai on muutoin lähes tyystin työtä vailla. Monella yrittäjällä toiminta ei lähtenyt kesälläkään käyntiin ja osalla se on hiipunut syksyn koittaessa.

Moni yrittäjä lykkäsi keväällä pakollisia maksujaan. Nyt eläkemaksut, vuokrat ja verot ovat lankeamassa maksuun. Niistä ja yrityksen kiinteistä kuluista selviytymiseen kaikilla ei ole mahdollisuuksia.

Tänä vuonna vireille pantujen konkurssien määrä on toistaiseksi alhainen. Sitä selittää pitkälti konkurssilainsäädännön väliaikainen muutos. Sen ajatus on ollut, että koronasta aiheutuvien taloudellisten perusteiden takia yrityksiä ei asetettaisi konkurssiin. Konkurssimäärän ennustetaan kuitenkin lähtevän hurjaan nousuun alkuvuodesta.

Kävin eräässä vaatekaupassa viikko sitten. Myyjä kertoi edellispäivän reilun 10 tunnin aukioloaikana saaneensa palvella kahta asiakasta. Hän kertoi myös muutaman kerran vuodessa, lentojensa välissä, pistäytyneistä asiakkaista. Näitä tutuksi tulleita lentomatkaajia ei nyt näy. Yhtä lailla harvassa ovat myös ne asiakkaat, joiden osalta kuluttaminen olisi mahdollista. Epäluottamus tulevaan tekee kuluttajat varovaisiksi.

Vantaalla sijaitseva lentoasema on kansainvälisen liikenteen ja logistiikan merkittävä solmukohta. Lentoaseman matkustajavirrat ovat romahtaneet murto-osaan aiemmasta. Sen seuraukset ovat kauaskantoisia, eivätkä rajoitu lentoaseman alueelle. Kansallisesti Finnair arvioi lentoliikenteen vähenemisen kerrannaisvaikutuksien voivan olla jopa 100 000 työpaikkaa. Niistä merkittävä osa koskee Vantaata ja Uudenmaan maakuntaa.

Uudenmaan liiton johdolla tehdään maakunnan alueellista selviytymissuunnitelmaa. Yrittäjäjärjestöt ovat työssä mukana. Yksi lähtökohta on osoittaa koronan kohtelevan Uuttamaata erityisen ankarasti. Maakunnassa on noin 70 prosenttia sairastuneista ja viennistä ja tuonnista riippuvainen yritystoiminta on vaikeuksissa. Tavoite on kertoa valtakunnan päättäjille, että Uusimaa maan veturina yskii pahasti.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät

 

Julkaistu Vantaan Sanomissa viikonvaihde 30.10.-1.11.