22.11.2021 klo 06:00
Tiedote

Yrittäjägallup: Tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennys kannustaisi lisäpanostuksiin

Verovähennys on vaikuttava väline yritysten kannustamiseksi tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tarvitaan nyt käytössä olevaa vähennystä laajempi verokannustin, joka on pysyvä, selkeä ja hallinnollisesti kevyt, sanoo johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä.

Kolmannes yrittäjistä sanoo, että tutkimus- ja kehittämisvähennys kannustaa lisäämään tutkimus- ja kehittämistoimintaa, kertoo Yrittäjägallup. Eri mieltä asiasta on 33 prosenttia ja asiaa ei osaa arvioida 34 prosenttia.

Vahvinta usko on teollisuudessa. Iältään vanhemmat yrittäjät suhtautuvat asiaan myönteisemmin kuin nuoremmat yrittäjät.   

– Määrä on merkittävä. Jos vähennys kannustaisi edes joka kolmatta yrittäjää lisäämään kehittämistoimintaansa, tarkoittaisi se useampaa kymmentätuhatta yritystä, Kuismanen sanoo.

– Kun talous on isojen muutosten kourissa, on kehittämistoimia tekevien pk-yritysten määrää lisättävä ja panostuksia kasvatettava. Tähän parhaiten vaikuttavat avustus- ja verovivut on käännettävä, toteaa digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä.

Vähennys laajennettava yrityksiltä hankittaviin palveluihin

Yli puolet yrittäjistä on sitä mieltä, että vähennyksen pitäisi kattaa myös alihankintana tehty tutkimus- ja kehittämistoiminta.

– Nykyinen verovähennys kattaa korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta hankitut palvelut. Vähennys pitää laajentaa kattamaan yrityksiltä hankitut tutkimus- ja kehittämispalvelut sekä yrityksen itse tekemän tutkimuksen ja kehittämisen palkkakulut, Mikkilä sanoo.

Asia on erityisen ajankohtainen, koska parhaillaan parlamentaarinen TKI-työryhmä etsii ratkaisua julkisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen pitkäjänteiseen kasvattamiseen.

Ryhmä on pyytänyt lausuntoja työskentelynsä tueksi. Viime viikolla se järjesti laajan kuulemistilaisuuden rahoituksen tulevaisuudesta.

Tutkimuslaitos Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yritysten mielipiteitä Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin 1029 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu Yrittäjägallupin tuloksiin tarkemmin tästä.

Lisätietoja:
Mika Kuismanen, johtaja, pääekonomisti, 050 356 0705, mika.kuismanen@yrittajat.fi
Joonas Mikkilä, digi- ja koulutusasioiden päällikkö, 045 129 6791, joonas.mikkila@yrittajat.fi