Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
16.7.2022 klo 11:10
Tiedote

Yrittäjät: Vienti vetämään, satamien sulkuun tolkkua 

Vientiyritysten määrä ei ole viime vuosina kasvanut Suomessa. – Tarvitsemme toimia, jotka kieltävät suhteettomat työtaistelut ja vahvistavat satamien kykyä toimia työmarkkinapaineiden keskellä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Kansainvälisessä vertailussa olemme vientimaana korkeintaan keskitasoa. Viennin osuus bkt:stä voisi olla selvästi suurempi, Pentikäinen sanoo. 

Pentikäinen puhui aiheesta lauantaina Etelä-Pohjanmaalla Vimpelissä vientiseminaarissa. 

– Olisi tärkeää, jos suomalaiset yritykset suuntautuisivat rohkeammin vientiin. Yrityksen resurssit ja osaaminen eivät usein riitä, vaikka tuotteisto voisi olla kilpailukykyinen. 

Suomen Yrittäjät selvitti keväällä Yrittäjägallupissa, että ay-liikkeen toiminta on yrityksille merkittävä investointien jarru.  

– Suomessa on tekijöitä, jotka hidastavat vientiponnisteluja. Yksi on ay-liikkeen toiminta. Monella on karvaita kokemuksia siitä, miten ay-liike sulkee kevein perustein satamat. Siksi moni miettii, miksi panostaa vientiin. 

Pentikäinen korostaa, että Pohjoismaat olisi luonteva ykkösmarkkina monelle suomalaisyritykselle. 

– Siksi olisi tärkeää edistää sitä, että Pohjoismaat olisi maailman integroiduin markkina-alue. Tämä on yhteinen julkilausuttu tavoite, mutta sen puolesta ei näytä tapahtuvan mitään. 

– Erityisesti pitää kiinnittää huomio liiketoimintaan, jossa kotimainen arvonlisä on suuri. Sitä kautta Suomeen syntyy eniten työtä ja hyvinvointia. 

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät 

Muita kiinnostavia aiheita