Yrittäjä Lea Karvala

Jokaiselle yritykselle löytyy jatkaja, kun yrittäjä on siihen valmis

Perheyrityksen sukupolvenvaihdoksessa vaikein este on henkinen. Se on luopumisen tuska. Miten Lea Karvala onnistui siirtämään yritystoiminnan johtamisen tyttärelleen?

Lea Karvala toimii nyt seitsemättä vuottaan Kir-Fix Oy:n hallituksen puheenjohtajana, ja hänen tyttärensä Katja Niemi yrityksen toimitusjohtajana.

”Tehtäväni on sparrata toimitusjohtajaa, huolehtia yrityksen strategiasta ja siitä, että rahat riittävät”, Karvala kuvailee. Tie yrittäjän ja toimitusjohtajan roolista hallituksen puheenjohtajaksi on kuitenkin ollut kivikkoinen.

”Edelleenkin joudun aina välillä muistuttamaan itseäni, mikä on operatiivista ja mikä strategista johtamista.”

Kir-Fix tuo maahan ortopedisia tukia ja apuvälineitä sekä leikkaussalitarvikkeita. Perheeseen kuulu myös toinen yritys, Treestep Oy, joka tuo maahan implantteja ja tuotteita infektioiden estoon.

Aina pitää olla oikea aika myydä yritys

Karvala ryhtyi yrittäjäksi 30 vuotta sitten Tampereella. Tuolloin elettiin pahinta lama-aikaa.

”Työskentelin Instrumentariumilla ortopedisten apuvälineiden myynnissä, kunnes asiakkaani ja lähipiirini alkoivat kysellä, miksen perustaisi omaa yritystä”, Karvala muistelee. Karvalalla ei ollut minkäänlaista halua riskinottoon, mutta kun hän sai kumppanikseen yhdysvaltalaistaustaisen tavarantoimittajan, päätös yrityksen perustamisesta syntyi.

”Ensimmäinen puoli vuotta oli vaikeaa. Maahantuonti on pääomavaltaista, mutta rahaa ei alkuun tullut mistään, eikä sitä lama-aikana saanut mistään.”

Vuonna 1996 Karvala osti enemmistön osakkeista ja muutti yrityksen kotipaikan Vantaan Pakkalaan. Kun Karvalan perheessä 2000-luvun alkupuolella tapahtui sairastumisia, hän alkoi miettiä omistajanvaihdokseen liittyviä asioita: Mitä jos hänelle itselleen sattuisi jotain? Mitä silloin tapahtuisi yritykselle ja kuka jatkaisi toimintaa? Hän osallistui Suomen Yrittäjien järjestämään tilaisuuteen, miten omistajanvaihdos kannattaa järjestää verotuksen näkökulmasta.

”Sain sieltä kolme oppia: varaa aikaa, vältä virheitä, äläkä luule, että verottaja vie yrityksesi.”

Tavoitteena eläkkeelle 60-vuotiaana

Ensimmäisen kerran Karvala yritti siirtää vastuuta tyttärelleen vuonna 2012, mutta se epäonnistui.

”En pystynyt delegoimaan töitäni ja hypin tyttäreni tontille. Myös roolini äitinä sumensi kykyäni antaa tilaa hänelle”, Karvala myöntää.

Karvala kuitenkin jatkoi päättäväisesti, ja tällä kertaa otti juristin avukseen. Juristi auttoi käymään läpi yrityksen tilanteen ja tekemään toimenpidesuunnitelman. Ensimmäinen toimenpide oli omistusrakenteen selkiyttäminen. Karvala oli lahjoittanut osakkeita perheenjäsenilleen, mutta nyt omistus piti keskittää niille, jotka oikeasti jatkavat yritystoimintaa, ja ostaa muut pois. Vaikka yrityksenä Kir-Fix on kasvanut kannattavasti koko ajan, toisena tehtävänä oli yrityksen myyntikuntoon laittaminen.

”Kaikki se, mitä siinä tulee esille, ei ole mukavaa. Esimerkiksi yrityksen arvonmäärittely on raakaa puuhaa.”

Kolmas tehtävä osoittautui vaikeimmaksi. Karvalan piti valita lastensa välillä, kumpi jatkaa toimitusjohtajana – tytär vai poika. Hän päätyi tyttäreensä Katja Niemeen, jolla oli johtajakokemusta Treestepistä, kielitaitoa ja asiakaskontakteja. Karvalan poika Jukka Purtilo toimii yrityksen talousjohtajana.

”Nyt meidän kaikkien toimenkuvat ja tonttirajat ovat loksahtaneet kohdalleen.”

Mitä minä olen, jos en ole yrittäjä?

Kaiken kokemansa jälkeen Karvala on sitä mieltä, että jokaiselle yritykselle löytyy jatkaja, kunhan yritys on myyntikunnossa ja yrittäjä on henkisesti valmis luopumaan siitä. Hänen mukaansa oman elämän uudelleenrakentaminen yrittäjyyden jälkeen on vaikeaa.

”Minulla on kaksi lasta, ja kolmas lapseni oli yritys. Kuopuksesta luopuminen oli tuskallista”, Karvala tunnustaa.

Hän haki työterveyspsykologilta tukea siihen, että sai otettua etäisyyttä yritykseen ja suunnattua energiansa itseni kehittämiseen.

”Löysin uudestaan vanhan harrastukseni – maalauksen. Siitä tuleekin uusi ammattini”, Karvala vitsailee.

Nyt Karvala nauttii roolistaan sparraajana. Koronakevät 2020 pakotti pohtimaan yrityksen strategiaa ja liiketoimintaa uudelleen.

“Tyttäreni pyysi minua kirjoittamaan joka päivä 20 uutta toimintaa, miten selviämme pandemiasta ja saamme kassaan rahaa. Hän sanoi tekevänsä samoin. Ideoimme yhdessä uutta liiketoimintaa, joka on auttanut meitä menestymään korona-ajan yli.”

He perustivat verkkokaupan ja tekivät panostuksen laadukkaiden ja kriteerit täyttävien suojamaskien maahantuontiin. Vuonna 2021 Karvala ja Niemi valittiinkin vuoden vantaalaisiksi yrittäjiksi. Valinnassa painotettiin nimenomaan onnistuneen sukupolvenvaihdoksen merkitystä.

Lea Karvalan vinkit omistajanvaihdokseen:

  1. Hoida yritystäsi koko ajan niin hyvin, että vaikka seuraavana päivänä ostajaehdokas voi tulla tekemään kanssasi kaupat.
  2. Aloita omistajanvaihdoksen suunnittelu ajoissa, sillä luopumisen tuskan käsittely vaatii aikaa.
  3. Hanki tietoa ja varaa aikaa esimerkiksi Suomen yrittäjien ja Kauppakamarin järjestämille luentopäiville.
  4. Käytä asiantuntija-apua esimerkiksi palkkaamalla juristi. Juristi ei tee päätöksiä puolestasi vaan auttaa suunnitelman laatimisessa ja juridisissa kysymyksissä.
  5. Maksa itsellesi alusta lähtien kunnollista eläkettä. Tällöin voit hyödyntää esimerkiksi osittaista vanhuuseläkettä ja pystyt arvioimaan säännölliset tulot loppuelämäsi ajaksi.