YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Valmiin liiketoiminnan ostaminen kannatti

Paula Roima oli vähän yli 30-vuotias, kahden pienen lapsen äiti ja palkkatöissä oleva tilintarkastaja, kun hän osti valmiin liiketoiminnan. Mistä löytyi uskallus ja miten Roima myi kasvaneen yrityksensä viisi vuotta myöhemmin?

Tilintarkastajana Paula Roima on nähnyt lukuisia omistajanvaihdoksia. Itse hän on ollut omistajanvaihdoksessa niin ostajana kuin myyjänä. Kuunnellaanpa häntä hetki.

“Olin vähän yli kolmikymppinen ja minulla oli kaksi pientä lasta. En olisi ikinä uskaltanut lähteä yrittäjäksi ilman ensimmäistäkään asiakasta. Olemassa olevan yrityksen liiketoiminnan ja asiakaspohjan ostamisen ansiosta pääsin maksamaan nopeasti palkkaa itselleni. Se oli minulle tärkeää ja siitä kannatti maksaa.”

Ostajan roolissa tehty omistajanvaihdos vuonna 2014 oli Audimat-perheyhtiön sukupolvenvaihdos. Roima osti liiketoiminnan isältään, joka päätti jäädä eläkkeelle.

“Oman yrittäjyyden käynnistämisessä auttoi paljon, että tilintarkastajina toimineet vanhempani olivat käytettävissä ja pystyivät auttamaan minua yrittäjyyden alkupoluilla. Omistajanvaihdoksissa on tärkeää huolehtia siitä, että vanha yrittäjä on jonkin aikaa mukana ostajan kanssa ja auttaa uutta yrittäjää ottamaan liiketoiminnan haltuun”, Roima kertoo.

Jokaisessa yrityksessä löytyy myytävää

Tilintarkastuksen toimialalla on jäämässä paljon tilintarkastajayrittäjiä eläkkeelle.

“Toivottavasti eläkkeelle jäävät ymmärtävät laittaa yrityksensä myyntiin eivätkä vain anna liiketoiminnan hiipua pois. Jokaisessa yrityksessä on lukuisia arvokkaita myytäviä asioita, olivat ne sitten sopimuksia, asiakassuhteita, liiketoiminnan konsepteja, tuotteita, palveluita, laitteita tai henkilökuntaa.”

Tärkeintä omistajanvaihdoksissa on lähteä liikkeelle ajoissa. Silloin jokaisessa yrityksestä löytyy enemmän ja arvokkaampaa myytävää.

“Pahin akilleen kantapää on, ettei eläkkeelle jäävä yrittäjä lähde riittävän ajoissa liikkeelle omistajanvaihdoksessa eikä näe mitä kaikkea myytävää omassa liiketoiminnassa olisi. Usein hänen kannattaa sitoutua työskentelemään vuodeksi pariksi uuden yrittäjän rinnalle, jotta kaikki tieto ja asiakkuudet saadaan hyvin siirrettyä. Ostaja on tästä valmis maksamaan enemmän verrattuna siihen, että vanha yrittäjä jäisi heti pois toiminnasta”, Roima neuvoo oman kokemuksensa pohjalta.

Yritysvälittäjä auttoi liiketoiminnan myynnissä

Roima kehitti ja kasvatti ostamastaan Audimat-tilintarkastusyhtiöstä oman näköisensä. “Olin saanut merkittävästi uusia asiakkaita ja työntekijöitä. Kokonaisuus alkoi tuntua isolta yksin pyöritettäväksi. En löytänyt rinnalleni toista osakasta, joten päätin lähteä myymään yrityksen liiketoimintaa.”

“Otin yhteyttä Suomen Yrityskaupat Oy:n välittäjään ja heidän tapansa toimia tuntui hyvältä. Audimatin liiketoiminta laitettiin myyntiin ja kiinnostuneita ostajia alkoi tulla. Ostajakandidaatteja oli useita ja Tilintarkastus Rantalaisen kanssa löytyi paras keskusteluyhteys. Loppu on historiaa. Välittäjän avulla omistajanvaihdos oli helppo tehdä, koska kauppakirja ja juridiset asiat saatiin sujuvasti kuntoon ja välittäjä varjeli myös myyjän etua yrityskaupassa. Koko prosessissa kesti noin puoli vuotta”, Roima kertoo.

Yrityskaupassa Roima myi Rantalaiselle liiketoiminnan, ei yritystä. Vanha yritys Audimat jatkaa Roiman sijoitusyhtiönä ja hänen koulutuksiaan ja esiintymisiään myyvänä yhtiönä.

“Olin pari vuotta Rantalaisella, ja olisin voinut lähteä mukaan myös osakkaaksi, mutta äskettäin minut houkuteltiin töihin PwC:n Omistajayrittäjäpalveluihin. Uudessa työssäni pääsen tukemaan yrittäjävetoisten yhtiöiden kasvumatkaa ja sukupolvenvaihdoksia”, Roima kertoo.

Tilintarkastajana Roima kaipaa enemmän yrittäjiä, varsinkin naisyrittäjiä Suomeen.

“Toivoisin enemmän buustia naisyrittäjyyteen. Monelle nuorella naiselle, joka haluaa välttää turhia riskejä, valmiin pienen liiketoiminnan ostaminen voisi olla iso juttu. Paljon asiantuntijoita on jäämässä eläkkeelle lähivuosina. Kuka hoitaa kaikki ne asiakkuudet? Uskon, että innokkaita nuoria ostajia löytyy.”

Paula Roiman vinkit omistajanvaihdokseen

  1. Lähde ajoissa liikkeelle. Suunnittele oma eläkkeelle siirtyminen hyvissä ajoin. Omistajanvaihdos kannattaa aloittaa vähintään 3 vuotta ennen toivottua eläkkeelle jäämistä. Mielellään jo siinä vaiheessa, kun itsellä on vielä virtaa ja energiaa. Silloin yrityksellä on myös eniten arvoa ja on paras tilanne lähteä neuvottelemaan yrityksen myynnistä.
  2. Kysy ja pyydä apua. Kannattaa pyytää tosi matalalla kynnyksellä apua omistajanvaihdoksen suunnitteluun. Ensin on hyvä katsoa oman tilintarkastajan kanssa, että yrityksen dokumentit ja muut asiat ovat kunnossa omistajanvaihdosta varten.
  3. Käytä asiantuntijaa apuna. Kun omistajanvaihdoksen saa vauhtiin oikeiden ihmisten kanssa, homma menee sujuvasti ja jouhevasti. Yritysvälittäjät ovat erinomaisia asiantuntijoita juridisten asioiden, sopimusten ja hinnan neuvottelussa. Varsinkin yrityskaupan arvosta neuvottelu on paljon kätevämpää, kun mukana on neutraali välittäjä.