Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Mitä palkkaus maksaa?
Kun ryhdyt työnantajaksi, suurimpia taloudellisia kysymyksiä työntekijän palkkaamisen yhteydessä ovat työntekijästä aiheutuvat todelliset kustannukset sekä se, onko työntekijän palkkaaminen kannattavaa.
Työnantaja on velvollinen maksamaan palkanmaksun oheiskustannuksina erilaisia vakuutusmaksuja, kuten tapaturma- ja työttömyysvakuutusmaksua. Vakuutusmaksujen määrään tai maksuvelvoitteeseen voi vaikuttaa työntekijän ikä, työsuhteen kesto tai palkan määrä. Hyvä muistisääntö näiden osalta on, että työnantajamaksut ovat itsessään toimialasta riippuen noin 20–25 % lisää maksamaasi palkkaan.
Pakollisten työnantajamaksujen lisäksi palkkaamisen yhteydessä kannattaa huomioida tehdystä työstä maksettavan palkan lisäksi aiheutuvat muut kulut. Tällaisia kuluja ovat mm. vuosilomapalkka, mahdolliset lomarahat sekä työehtosopimusten perusteella arkipyhävapaista maksettavat palkat.
Lisäksi kuluja voi aiheutua rekrytoinnista, työntekijän perehdyttämisestä, koulutuksista, uuden työntekijän palkkaukseen liittyvistä vaate-, työkalu- tai toimitilakuluista sekä kirjanpitoon ja palkanlaskentaan liittyvien kulujen kasvusta. Työsuhteen kestäessä kuluja voi lisäksi aiheutua työterveyshuollosta, sairauspoissaoloista, sijaiskustannuksista sekä erilaisista vapaaehtoisista henkilöstökuluista.
Yleisesti voidaan todeta, että todellisten kustannusten selvittämiseksi työntekijän bruttopalkka tulee kertoa 1,5–1,6:lla.
Jäsenpalvelusta löytyvällä palkkalaskurilla voit arvioida, paljonko palkkaamisesta syntyy yrityksellesi kuluja. Tarkista vielä työnantajalle suunnatut tuet, sillä työntekijän palkkaamiseen on tietyissä tilanteissa tarjolla taloudellista tukea.
Suomen Yrittäjien jäsenenä voit olla yhteydessä neuvontapalveluumme ja saada apua esimerkiksi työsopimuksen tekemiseen. Ota meihin yhteyttä, jos tämä asia mietityttää!
Hyödynnä jäsenedut
Löydä oleellinen hyötytieto ja ohjeistus jäsenpalvelusta
Lakineuvonta ja asiantuntija-apu
Työehtosopimukset
Työsopimus, salassapitosopimus ja kilpailukieltosopimus
Muistilista työnantajan velvollisuuksista työhönottotilanteessa