YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

16 erilaista yrityskauppaa – ”Kun neuvottelut alkoivat edetä lähemmäs aiesopimuksia, ymmärsin, että tässä mennään oikeasti kaupoille”
Itse yrityskaupan tehneet Matias Mäenpää ja Anssi Kiviranta ovat keränneet 16 yrittäjän opit kansien väliin yrityksen perustamisesta yrityskauppaan. Esitellyt yrittäjät kertovat erilaisista yrityskaupoista.
Mielenkiintoista kirjan onnistuneen exitin tehneessä yrittäjäjoukossa on se, että vaikka heillä on yhdistäviä piirteitä, he ovat todella heterogeeninen joukko – ”jopa läpileikkaus yhteiskunnastamme”. Exit II -kirja julkaistiin tänään torstaina.
– Ihmiset tulivat tosi erilaisista perheistä; tässä ei mennyt niin, että yrittäjäperheen lapsi ryhtyy yrittäjäksi ja menestyy. Yhdistävät tekijät löytyvät luonteenpiirteistä. He ovat tosi uteliaita ja avoimia ihmisiä, jotka näkevät ympärillään tavallista enemmän mahdollisuuksia. Tietysti pitää sietää riskiä ja olla kyky sitä myös ottaa, B-to-B-palveluyritys Pappila Penkkala Groupin Vismalle myynyt ja Exit Vol2 -kirjan kirjoittaja Matias Mäenpää kertoo.
Toimialan mullistajalle heräsi haaveita kansainvälistymiseen, apuun etsittiin pääomasijoittaja
Yksi kirjassa esitellyistä exitin tehneistä yrittäjistä on Pekka Kari, joka tuli tunnetuksi kuljettajakoulutusyritys CAP-Groupista ja ehkä vielä enemmän CAP-Autokouluketjusta. Pekka Kari perusti yhtiökumppaninsa kanssa useita CAP-Autokouluja ympäri Suomen.
Kari kertoo kirjassa nauttivansa riskien ottamisesta.
– Siellä ei ole jälkiä, missä hiihtää, joten on pakko ratkoa uusia tilanteita. Ei ole latukarttaa, vaan ratkaisut on tehtävä itse. Sillä ajatusmaailmalla minä olen varustettu.
CAP-Group kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi kuljettajakouluttajayritykseksi. Yhtiö työllistää lähes 400 työntekijää ja useita sopimuskouluttajia. CAP-Autokoulu on kehittänyt omaa henkilöautosimulaattoria ja digitalisoinut kuljettajakoulutusta.
– Toimin aluksi raskaan kaluston puolella, mutta huomasin aika nopeasti, että kokonaisuudesta puuttuu autokoulubisnes. Houkuttelin autokouluyrittäjä Pasi Paakkarin yhtiökumppaniksi. Autokouluala ei ollut vielä ketjuuntunut millään tavalla, Pekka Kari kertoo puhelimessa Yrittäjämedioille.
Karin mukaan yrittäjät katsoivat, että autokoulubisneksessä oli paljon asioita, joita voisi tehdä toisin ja digitalisoida.
– Ensin haimme skaalaa, sillä pitää olla volyymia, että digitalisaatiosta saadaan etua.
Vuonna 2017 yrittäjillä oli haaveita kansainvälistää liiketoiminta, ja he etsivät pääomasijoittajaa. CAP-Autokoulun neuvonantajalla oli kytköksiä Eloon ja LähiTapiolaan. Kari ryhtyi edistämään asiaa.
– Elo ja LähiTapiola tarvitsevat yleensä mukaan lähteäkseen ankkurisijoittajan, ja saimme Asko Schreystä sellaisen.
Tapahtumat etenivät nopeasti. Toisen exitin Kari teki, kun Pohjoismainen pääomasijoitusrahasto Verdane tuli CAP-Groupin enemmistöomistajaksi joulukuussa 2019
Kun ajatus myynnistä heräsi
– Ajatus myymisestä heräsi ensi kerran jo vuonna 2014, kun saimme pääomasijoittajalta tarjouksen enemmistön ostamisesta. Meillä oli jo aiesopimuksessa nimet. He pakittivat, ja ajattelin että pitää vielä jonkun aikaa jatkaa ja kasvattaa yritystä. Jos taloudellisesti ajattelee, firma olisi silloin mennyt todella halvalla.
Institutionaalisten sijoittajien mukaantulosta hallitustyö ammattimaistui ja henkilökohtaisesti Karilla käynnistyi siedätysvaihe toimitusjohtajan roolista irtaantumiseksi.
– Olli Kilpi aloitti CAPin uutena toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Ollin kanssa kävelimme 1,5 viikkoa rinta rinnan. Olen kesäkuusta viettänyt sapattikuukausia operatiivisista tehtävistä.
Pekka Karilla on vajaan 20 prosentin omitus CAP-Group konsernin emoyhtiöstä. Hän toimii hallitusammattilaisena neljässä yhtiössä.
Erilaisia esimerkkejä yrityskaupoista – Näin tehtiin kiinteistönvälitysfirman exit
Kirja esittelee myös Sirena Kivirannan, joka perusti miehensä Anssi Kivirannan sekä ystäväpariskunnan kanssa kiinteistönvälitysalan yritys Bo LKV:n vuonna 2014. Omistajat onnistuivat kasvattamaan yritystä vauhdikkaasti, ja iso välitysyhtiö ilmaisi kiinnostuksensa ostoneuvotteluihin vuonna 2017. Myyntiä ei vielä silloin tosissaan ajateltu.
Kiviranta kertoo kirjassa, että Bo LKV:lle haluttiin löytää toimitusjohtaja, joka vastaisi koko konsernista. Tilanteet kehittyivät hyvään suuntaan, ja Saari Partners teki tarjouksen yhtiöstä.
– Kun neuvottelut alkoivat edetä lähemmäs aiesopimuksia, ymmärsin, että tässä saatetaan mennä ihan oikeastikin kaupoille, Kiviranta kertoo kirjassa.
Kirjan lukijalle avautuu monipuolinen kuva yrityskaupoista. Kirjailija-sijoittaja Mäenpään mukaan kaikki kirjassa esiintyvät yrittäjät eivät ole hakeneet kasvurahoitusta matkan varrella. Pörssiin listautuminenkin on sinänsä yrityskauppa.
– Sekin, jääkö yrittäjä vielä uuden omistajan alaisuuteen, vaihtelee aika paljon. Kun pari vuotta on mennyt, alle puolet jää. Yritimme tuoda kirjaan erilaisia esimerkkejä yrityskaupoista.
Mitä halusitte kertoa kirjalla?
– Haluamme rohkaista elämään täysillä. Tässä on 16 erilaista ihmistä: eivät he sen ihmeellisempiä ihmisiä ole, vaan ovat rohkeita tekemään oman polun ja koittavat saada elämästä kaiken irti.
Anssi Kivirannalla ja Matias Mäenpäällä on oma sijoitusyhtiö Leap, jonka tarkoitus on tukea startup-yritysten alkutaivalta.
Kuvituskuva: Getty Images
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi