YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
4 800 yrittäjää vastasi pk-barometriin: Epävarmuus taloudessa painaa pk-yritysten suhdanneodotuksia
Pk-yritysten odotukset ovat laskeneet alkuvuoteen verrattuna. Yritysten heikentyneisiin näkymiin lähiajan suhdannekehityksestä ovat vaikuttaneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama hintojen nousun kiihtyminen. Koronapandemian jäljiltä globaalit tuotantoketjut eivät ole vielä täysin elpyneet ja energiamarkkina on todella vaikeassa tilanteessa, jolla on isot vaikutukset myös monille pk-yrityksille.
Kymenlaaksossa pk-yrittäjien yleinen suhdanneodotus on hieman positiivisempi kuin koko maassa ja lähimaakunnissa vaikka myös kymenlaaksolaisten pk-yritysten odotukset painuivat miinukselle.
Vielä alkuvuonna pk-yritysten näkymät parantuivat selkeästi poikkeuksellisen pandemia-ajan jälkeen, ja suhdanneodotukset nousivat tuolloin merkittävästi. Nyt syksyn pk-yritysbarometrissa yritysten suhdanneodotuksia ja investointiaikeita kuvaavat saldoluvut laskivat miinukselle. Noin puolet pk-yrityksistä arvio suhdanteiden kuitenkin pysyvän samana.
Epävarmuus heikentää investointihalukkuutta, henkilöstöstä pidetään edelleen kiinni
Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla teollisuutta lukuun ottamatta on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät.
– Yritysten investointiaikeet näkyvät mm. rakennustarvikekaupassa. Kohonneet hinnat ja toimitusten pitkittyminen yhdistettynä taloudessa olevaan epävarmuuteen näkyy yritysten toiminnassa ja päätöksissä, sanoo yrittäjä Paavo Lukander.
Noin kymmenes yrityksistä odottaa henkilöstön määrän vähentyvän. Suurin joukko pk-yrityksiä aikoo pitää kuitenkin kiinni nykyisestä henkilöstöstään.
– Pk-yrityksissä on totuttu pitämään kiinni henkilöstöstä vaikeinakin aikoina, osaavista tekijöistä on yrityksissä pulaa, sanoo yrittäjä Kirsi Lantta.
17 prosenttia kaikista pk-yrityksistä aikoo lisätä henkilökunnan määrää.
Kustannusten odotetaan nousevan nopeasti
– Tuotantokustannusten nousuodotukset ovat varsin voimakkaita. Erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan edelleen. Yritysten omien tuotteiden ja palveluiden kasvanut hinnoitteluvara ei kykene kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua, Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläinen toteaa.
Odotukset kannattavuudesta ovat heikentyneet ja kannattavuusodotusten saldoluku laski keväästä negatiiviseksi. Myönteistä on, että suurempi joukko eli lähes 40 % pk-yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvavan seuraavan vuoden aikana ja vain viidennes sen kutistuvan.
Venäjän Ukrainaan tekemällä hyökkäyksellä on moninaiset vaikutukset
Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa pk-yritysten toimintaympäristöön usealla tavalla. Vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin pelkästään niihin yrityksiin, joilla on suoria Venäjä-riskejä liiketoiminnassaan.
Lähes puolet yrityksistä ilmoittaa Ukrainan sodan vaikuttaneen kielteisesti liiketoimintaan tai tuotantoon. Ja vastaavasti liki saman kokoinen määrä pk-yrityksiä ei ole havainnut, että sodalla olisi vaikutuksia liiketoimintaan tai tuotantoon. Samaan aikaan vain muutama prosentti pk-yrityksistä katsoo Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan olleen myönteisiä vaikutuksia liiketoimintaan tai tuotantoon.
Rahoituksen saanti edellyttää usein Finnveran takausta
Tiukka pankkitoiminnan sääntely ja yritysten heikentynyt luottokelpoisuus näkyvät pk-yritysten rahoituksessa siten, että Finnveran takauksella on keskeinen merkitys rahoituksen saannissa. Pankkirahoitusta hakeneista lähes kolmannes kertoi, että rahoituksen saatavuus edellytti Finnveran takausta. Finnveran takaus on erityisen tärkeä kasvuhakuisimmille yrityksille.
Kymenlaakson yritykset ovat hakeneet rahoitusta yleisimmin investointeihin sekä käyttöpääomarahoitukseksi kireästä taloudellisesti tilanteesta johtuen. Investointeihin on haettu tai aiotaan hakea rahoitusta jopa valtakunnallista tasoa useammin.
Kireät vakuusvaatimukset mainitaan yleisimmiksi esteiksi rahoituksen hakemiselle tai saamiselle. Kokonaisuutena rahoituksen saatavuudessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, ja se on kohtuullisen hyvällä tasolla.
– Näyttää siltä, että rahoituksen saatavuus Kymenlaaksossa on edelleen suhteellisen hyvällä tasolla. Yritysten on tärkeää tehdä kasvu- ja investointisuunnitelmia myös epävarmoina aikoina. Finnveran takaus voi helpottaa rahoituksen järjestymistä, kertoo Finnveran Etelä-Suomen aluejohtaja Anna Karppinen.
Lue alueelliset tulokset täältä
Lisätietoja:
Aluejohtaja, Kari Jääskeläinen, Kymen Yrittäjät, 0440 581 030
Yrittäjä Paavo Lukander, 040 551 3907
Yrittäjä Kirsi Lantta, 050 414 6369
Aluejohtaja Anna Karppinen, Finnvera Oyj, 029 460 2671
Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja Työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Tällä kertaa kyselyyn vastasi noin 4 800 yritystä. Vastausaika oli kesä-heinäkuu vuonna 2022.