Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Yrittäjät yrittäjien apuna ja tukena koronakriisissä

Yrittäjäjärjestö keskittyy koronakriisin aikana siihen, että yrittäjät ja yritykset selviäisivät kriisistä mahdollisimman hyvin. Luonnollisesti myös tavallista vaikuttamista tehdään, mutta kiireellisintä on nyt koronakriisin vaikutusten hillitseminen. 

Koronakriisi on iskenyt rajusti yrittäjiin ja yrityksiin. Yrittäjäjärjestö ei ole säästellyt voimiaan löytääkseen tilanteeseen kaiken sen avun, mitä saatavilla on. Näin on toimittu paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnan tasolla. 

Suureen osaan yrittäjien avuntarpeesta tarvitaan poliittinen päätös tai lakimuutos. Suomen Yrittäjät onkin ollut tiiviisti yhteydessä maan hallitukseen ja esittänyt useita ratkaisuja pienten ja keskisuurten yritysten ahdingon helpottamiseksi. Suomen Yrittäjät oli keväällä eduskunnassa useimmin kuultu järjestö koronalakeja säädettäessä. Asia käy ilmi Suomen Kuvalehden selvityksestä

Vaikuttamisen tulos: tukia, työttömyyskorvausta, verojoustoja

Yksinyrittäjille vaadimme suoraa tukea. Kunnat alkoivat jakaa tukea kesällä, ja sitä ehtii vielä hakea syyskuun loppuun saakka. Katso kuntakohtaiset tiedot täältä.

Yrittäjät esitti myös nopeita uudistuksia työllistävien yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Myös näitä viestejä hallitus kuuli. Yrittäjille oli tarjolla kehittämistukea Ely-keskuksista (1–5 henkilöä työllistävät) ja Business Finlandista (6 henkilöä tai enemmän työllistävät pk-yritykset). Nämä haut päättyivät alkukesästä, mutta osa hakemuksista on (elokuun lopussa) vielä käsittelemättä. 

Lisäksi vaadimme kriisin alusta saakka yleistä tukea koronakriisistä kärsiville yrityksille. Kustannustuki tulikin haettavaksi heinäkuussa, ja myös sitä ehtii hakea vielä elokuun loppuun saakka. Vaadimme, että kustannustukea jatketaan ja sen myöntämisperusteita muutetaan yrittäjiltä saadun palautteen perusteella. 

Vaadimme joustoa myös verojen maksuun, ja tässä on Verohallinto tullut vastaa monin tavoin. Esimerkiksi arvonlisäverot, joiden eräpäivä oli tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2020, yrittäjä voi hakea maksujärjestelyn kautta takaisin. Pyyntö on tehtävä viimeistään 31.8.2020. Kyseessä on laina. Tarkemmin verotuksen koronamuutoksista voi lukea Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolta

Esitimme, että yrittäjä olisi oikeutettu työmarkkinatukeen ilman, että joutuu lopettamaan yritystoimintansa. Tämä määräaikainen lakimuutos on nyt voimassa ja tuki haettavissa vuoden loppuun saakka. Tukea on saanut jo yli 40 000 yrittäjää. Jos tarvitset apua työmarkkinatuen hakemiseen, katso tarkemmin täältä.

Apua verkossa yrittäjille

Avasimme yrittäjiä varten laaditun Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston heti kriisin puhjettua. Sinne kootaan olennainen tieto, jonka yrittäjä kriisistä selvitäkseen tarvitsee. Sivustolle nousevat myös Yrittäjät.fi:n koronauutiset ja Yrittäjien tiedotteet. Näin halusimme varmistaa, että tietoa on yrittäjille tarpeeksi, ja se on helppo löytää. 

 

Jäsenyrittäjille tietoa suoraan sähköpostiin

Yrittäjät lähettää normaaliaikoina säännöllisesti uutiskirjeitä jäsenyrittäjilleen. Niiden avulla yrittäjä tietää kaiken tarvittavan ajankohtaisista yrittäjille tärkeistä asioista. Koronakriisin aikana olemme lähettäneet erillisiä korona-aiheisia uutiskirjeitä suoraan jäsenyrittäjien sähköpostiin. Kirjeitä on lähetetty myös räätälöityinä yksinyrittäjille ja työnantajayrittäjille. Kannattaa siis tarkistaa, että tieto yrityksen koko on jäsentiedoissa oikein! 

Puhelinneuvonta keskittynyt koronaneuvontaan 

Tavallisissakin oloissa erittäin käytetty Suomen Yrittäjien puhelinneuvonta auttaa jäsenyrittäjiä, jotka tarvitsevat apua. Koronakriisin alussa tuhannet yrittäjät viikossa soittivat lakineuvojillemme. Apua on kysytty esimerkiksi lomauttamiseen, tukien hakemiseen, vuokrista neuvotteluun ja rahoituksen saamiseen.

Koska puhelinneuvonta uhkasi välillä ruuhkautua, avasimme myös mahdollisuuden jättää yhteydenottopyyntö tai kysymys. Sitä on käytetty ahkerasti.

Lisäksi aluejärjestömme eri puolilla maata auttavat niihin soittavia yrityksiä.

Yrittäjät voivat soittaa myös Talousapu-palveluun.

Maksuttomia koulutuksia koronasta verkossa

Järjestämme monenlaisia maksuttomia verkkokoulutuksia yrittäjille koronasta selviämiseksi. Koulutuksia on eri näkökulmista, esimerkiksi yksinyrittäjille omansa ja työnantajayrittäjille omansa.

Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelu- ja hyvinvointialan yrittäjille on oma tietoiskunsa: heistä osa palvelee riskiryhmässä olevia asiakkaita, jotka eivät selviä ilman yrittäjän apua.

Koulutuksia on myös siitä, miten erilaisia tukimuotoja kuten työmarkkinatukea, yksinyrittäjätukea tai työllistävien kehittämistukia haetaan. Tietoa tarjotaan myös siihen tilanteeseen, jos yritystä on pakko alkaa ajamaan alas.

Tallenteita koulutuksista voi katsoa täältä

Tuleviin koulutuksiin voi ilmoittautua täällä

Alueilla käytännön apua yrittäjille tarjolla

Otimme pikaisesti yhteyttä muihin yrittäjiä auttaviin ja yrityspalveluita järjestäviin tahoihin eli Uusyrityskeskukseen, Suomen Elinkeino- ja kehitysyhtiöihin ja Kuntaliittoon ja sovimme eri puolilla maata  yrittäjille annettavasta avusta.  

Kehitysyhtiöiden ja uusyrityskeskuksien yritysneuvojat suuntavat nyt voimavarat vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen. Älä jää yksin: Alueellista apua löydät täältä.

Autamme kuntia auttamaan yrityksiä

Laadimme yhdessä Kuntaliiton kanssa kunnille suosituksia siitä, miten ne voivat auttaa yrityksiä ja samalla asukkaitaan sekä itseään selviämään vaikeasta tilanteesta. Lue lisää tästä

Vertaistukea ja tietoa Facebookissa

Suomen Yrittäjien normaalistikin hyvin aktiivinen Facebook-sivu tarjoaa neuvontaa yrittäjien koronaan liittyvissä vaikeuksissa ja kysymyksissä.

Koronan takia perustettiin myös täysin korona-aiheeseen keskittynyt Facebook-ryhmä Yrittäjät #ostapieneltä. Siellä on lähes 16 000 jäsentä.Tarjolla on tietoa ja tukea toisilta yrittäjiltä, Suomen Yrittäjien ja muiden organisaatioiden asiantuntijoilta. Eri aiheista on ryhmässä erilliset osiot, kannattaa osoittaa kysymykset niihin. Ryhmän löydät täältä.

Mentoripalvelu avattu kaikille yrittäjille

Yrittäjäjärjestön mentorointipalvelu Mentorisi.fi on avattu koronakriisin vuoksi maksutta kaikkien yrittäjien käyttöön. Palvelusta yrittäjän on mahdollista löytää itselleen mentori tukemaan ja sparraamaan tänä poikkeuksellisen vaikeana aikana. Mentorisi.fi-palveluun pääset tästä

Kampanja muistuttaa, että yritys säilyy vain, jos sillä on asiakkaita

Yrittäjäjärjestö käynnisti Auta pientä -kampanjan, jossa muistutetaan ihmisille, että yritys pysyy pystyssä vain, jos siellä käy asiakkaita. Kampanja on näkynyt laajasti monien isojen suomalaisten mediatalojen alustoissa ja julkaisuissa.

Kampanjan sanoma on, että jokainen ostos on nyt mahdollisuus tukea kotimaista pk-yrittäjää. Osta vaikka lahjakortti tulevia käyntejä varten tai maksa auton huolto ennakolta.

Moni firma on myös siirtänyt toimintaansa verkkoon: ruokaa toimitetaan kotiin ja treeniä tarjotaan verkossa. Tapoja tukea yrittäjiä on monia. Sosiaalisessa mediassa käytettävät aihetunnisteet ovat #autapientä, #autanyt ja #ostapieneltä.

Nyt voi ostaa myös kangaskassin, joka muistuttaa pienyritysten tukemisesta.

Lue lisää kampanjasivulta, josta löytyvät myös linkit materiaaleihin, joita voi jakaa.

Laajasti esillä tiedotusvälineissä  

Olemme saaneet tiedotteillamme hyvin yrittäjien viestiä läpi tiedotusvälineissä. Haluatko tietää, mitä mieltä yrittäjäjärjestö on jostakin asiasta tai mitä olemme ehdottaneet ja ajaneet? Katso tiedotteemme täältä.

Opas verkkokauppaa aloittavalle

Moni miettii nyt liiketoimintansa siirtämistä verkkoon. Halusimme olla yrittäjille avuksi ja kokosimme verkkokauppa-alustoja vertailevan pikaoppaan. Lataat sen maksutta täältä. Katso samalla myös muut oppaamme!

Yhdessä me olemme enemmän

Yrittäjäjärjestöä ei ole ilman jäseniä. Mitä enemmän meitä yrittäjiä on yhdessä, sitä painavampi sanamme on. Tässä yhteisössä on voimaa!