15.6.2020 klo 10:14
Uutinen

Suomen Yrittäjät on eniten kuultu etujärjestö koronapäätösten valmistelussa eduskunnassa

Suomen Yrittäjät on ollut koronapäätösten valmistelussa usein eduskunnan kuultavana. Asia käy ilmi Suomen Kuvalehden selvityksestä.

Eduskunnan valiokunnat kuulivat koronalakien yhteydessä 17.3.–31.5. yli kahtasataa asiantuntijaa, jotka edustivat 182 eri tahoa, kertoo Suomen Kuvalehti. Suurin eduskunnassa kuultu ryhmä koostuu ministeriöiden ja virastojen virkamiehistä.

Eduskunnassa on käynyt kymmenien etujärjestöjen edustajia. Kolmannen suuren ryhmän muodostavat yliopistoissa ja eri alojen tutkimuslaitoksissa työskentelevät professorit ja muut asiantuntijat.

Suomen Yrittäjät (SY) on ollut eduskunnassa useimmin kuultu järjestö Suomen Kuvalehden selvityksen mukaan. Yrittäjät ja muut etujärjestöt ovat päässeet vaikuttamaan koronalakeihin eduskunnan erikoisvaliokunnissa.

– On mukava havaita, että Yrittäjät on ollut eduskunnassa useimmin kuultu etujärjestö. Meidän tehtävämme on viedä yrittäjien terveisiä päättäjille, ja tämä osoittaa, että ne menevät perille, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

SY:n ekonomistit useita kertoja talousvaliokunnassa

Suomen Yrittäjien edustajat on kutsuttu useimmiten eduskunnan talousvaliokunnan kuultaviksi. Elinkeinoelämän keskusliiton ja kaikkien kolmen palkansaajakeskusjärjestön edustajat ovat Suomen Kuvalehden mukaan olleet äänessä varsinkin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Maa- ja metsätalousvaliokunta on kuullut MTK:ta ja sen ruotsinkielistä sisarjärjestöä SLC:tä lähes yhtä usein kuin maa- ja metsätalousministeriön virkamiehiä.

– Meillä on ollut hyvä ja laaja yhteistyö kansanedustajien kanssa. Monia hallituksen esityksiä on korjailtu eduskunnassa, ja korjausesityksiämme on otettu huomioon. Erityisesti haluan kiittää talousvaliokuntaa, Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjistä kysyntää on ollut muun muassa ekonomisteilla. Petri Malisen arvioita on kuultu valiokunnissa neljästi ja Mika Kuismasen arvioita kahdesti.

Keskusjärjestöjen lisäksi valiokunnissa on kuultu myös sellaisia ammatti- ja työnantajaliittoja, joiden edustamia aloja koronakriisi on kohdellut erityisen kaltoin. Suomen Kuvalehden mukaan eniten vierailukutsuja on mennyt tällä perusteella matkailu- ja ravintolatyönantajia edustavalle MaRalle sekä palkansaajapuolella palvelualojen Pamille.

– Koronakriisi koettelee monia yrityksiä ja yrittäjiä. Myös talouden jälleenrakennusvaihe on tärkeä yrittäjien kannalta. Mitä enemmän meitä on tässä järjestössä, sitä vahvemmin äänemme kuuluu, Mikael Pentikäinen painottaa.

Suomen Kuvalehden jutun voit lukea täältä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi