Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Yrittäjät vaatii poikkeusolojen takia muutosta lomautuksista ilmoittamiseen: "Yrityksillä ei mitään keinoja nopeaan reagointiin"

Yrittäjien työmarkkinajohtajan mukaan lomautusilmoitus- ja yt-neuvotteluaikoja on lyhennettävä nopealla aikataululla.

Hallitus kertoi tänään maaliskuun 8. päivänä alkavasta kolmen viikon poikkeusoloista, jonka aikana ravintolat sulkevat ovensa. Moni yritys käynnisti välittömästi toimenpiteet henkilökunnan lomauttamiseksi.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää tilannetta haastavana, jos käytössä on normaali työlainsäädäntö.

Työsopimuslain mukainen lomautusilmoitusaika on normaalisti 14 päivää, mutta Makkula haluaisi voimaan viime vuoden kaltaisen väliaikaisen lain, joka lyhensi lomautusilmoitus- ja yt-neuvotteluaikoja lomautustilanteessa.

– Ravintoloiden sulkeminen ja tartuntatautilain muutos ovat peruste muuttaa lainsäädäntöä väliaikaisesti. Yrityksillä ei ole tällä hetkellä mitään keinoa reagoida nopeasti tulevaan julkisen vallan toimenpiteeseen. Vaikka yritys nyt aloittaisi yt:t ja antaisi sen jälkeen lomautusilmoituksen, rajoitusaika on jo alkanut. Työlainsäädännössä pitäisi olla välineet siihen, että kustannuksia pystytään sopeuttamaan jo ennen kuin rajoitukset astuvat voimaan.

Jos väliaikaista muutosta lainsäädäntöön ei tehdä, Makkulan mukaan riskinä on työpaikkojen menettäminen.

– Olemme tänään lähestyneet työministeriä tässä asiassa ja vakavasti vedonneet nopeaan lain muuttamiseen.

Jos työnantajan on noudatettava työehtosopimusta, lomautusilmoitusaika määräytyy aina sovellettavan työehtosopimuksen mukaan. Yt-neuvottelujen kesto on lyhimmillään 14 päivää ja pisimmillään jopa kuusi viikkoa. Pisin aika koskee isompia yrityksiä.

– Siinä ei ole mitään järkeä, että yritys maksaa palkkaa työntekijöille ajalta, jolloin sääntelyn seurauksena liiketoiminta loppuu.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi