Lumilautailija Kalle Järvilehto esittelee uutta vaatelaastarilla toteutettua maatunnusta.
4.2.2022 klo 08:00
Uutinen

Äitien startup ja lumilautailijat tuovat kiertotaloutta esille olympialaisissa – ”Vaatteen korjaaminen on helppo ekoteko”

Kun suomalaiset lumilautailijat laskevat Pekingin olympialaisissa, tarkkasilmäiset voivat huomata kisatakkien hihoissa Oikiat Designin suunnittelemat maatunnukset. Pieni äitien startup ja Lumilautaliitto tekevät yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi.

Vaatelaastareita valmistava Oikiat Design on suunnitellut pikavauhdilla lumilautailijoiden kisa-asuihin maatunnukset.

− Yhteydenotto tuli nopealla aikataululla. Kustomoitujen vaatelaastareiden valmistus kestää yleensä noin kahdeksan viikkoa. Nyt pääsimme testaamaan pienerää, jossa hyödynsimme uutta tekniikkaa, kertoo Oikiat Design Oy:n toimitusjohtaja Jetta Liukkonen.

Oikiat Design syntyi vuonna 2017 kahden perheenäidin tarpeesta korjata vaatteita kauniisti, helposti ja nopeasti. He innovoivat vaatelaastarin, jonka voi kiinnittää vaatteisiin hankaamalla. Oikein käytettynä se kestää useita pesukertoja.

Vaatelaastarin pääasiakkaita ovat lapsiperheet sekä urheilijat ja ulkoilijat. Ulkoiluvaatteissa paikka altistuu erilaisille olosuhteille.

− Paikkojen pysyvyydelle haastetta syntyy erilaisista kiinnitystavoista, korjauskohteista, lämpötiloista ja rasituksesta. Kehitämme jatkuvasti erilaisia materiaaleja eri käyttökohteisiin.

Liukkonen kertoo, että he haluavat pitää tuotteen mahdollisimman ekologisena ja laadukkaana. Kun vaatteet pystyy korjaamaan paikoilla, tekstiilijäte vähenee.

− Reikä tai tahra vaatteessa ei tee siitä jätettä. Korjaaminen on pieni ja helppo ekoteko, jonka jokainen osaa tehdä itse, Liukkonen korostaa.

Vaatelaastarin perustajat Anne Jurvelin-Pummila (vas.), Taija Sailio ja Jetta Liukkonen. Kuva: Harri Tarvainen

Maatunnuksessa kolme olympiamitalistia

Lumilautaliitto haluaa vaatelaastarien esilletuomisella muistuttaa kiertotalouden tärkeydestä.

– Halusimme toteuttaa kilpailuasuihin maatunnuksen tavalla, joka tuo esille kiertotaloutta. Olemme ilolla mukana suomalaisen innovaation kehittämisessä. Vaatteet kuluvat käytössämme paljon, kertoo Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Tiina Lindström.

Lumilautailijat lisäsivät maatunnukset kisa-asuihinsa paikan päällä Pekingissä. Tunnuksen suunnittelusta vastaa Ilkka Kosunen Vaganza-bränditoimistosta. Suunnittelun lähtökohtana oli tuoda esille lajiin liittyvää rentoutta ja retkeilyhenkeä.

Enni Rukajärvi on ollut yhtenä innoittajana suunnittelussa, sillä merkin kolmella tähtisymbolilla kunnioitetaan lumilautailun suomalaisia olympiamitalisteja. Rukajärvi saavutti olympiamitalit vuosina 2014 ja 2018. Muut mitalistit ovat Markku Koski vuonna 2006 ja Peetu Piiroinen vuonna 2010.

Jetta Liukkonen iloitsee, että suomalaiset urheilijat haluavat vähentää tekstiilijätettä ja tukea tuotekehitystä.

− Me tietenkin kannustamme Suomen lumilautailijoita! Suomalaisuus on meille erittäin tärkeä arvo kaikkineen. 

Lumilautailijoiden olympiajoukkueeseen kuuluvat Enni Rukajärven lisäksi Carola Niemelä, Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto.

Tiina Rantakoski