Assi-sairaalan työmaa on täydessä käynnissä. Hyvinvointipalveluita uudessa yksikössä tuotetaan vasta parin vuoden päästä. Nykyistä palveluverkkoa ja toimintatapaa linjataan nyt lausunnolla olevassa palvelustrategian luonnoksessa.
17.4.2023 klo 06:00
Uutinen

”Ajankohta koko ajan väärä, nyt tuodaan valmis rätinki nenän eteen”- Hyvinvointialue torpannut edelleen sidosryhmät ulos valmistelusta

Hämeen Yrityssanomat/ Kanta-Häme

Kanta-Hämeen hyvinvointialue lähetti sidosryhmille lausuntopyynnön kiirastorstai-iltapäivänä. Lausuntoaikaa annettiin pääsiäisen alla sisäisille toimielimille viikko ja ulkoisille sidosryhmille, kuten potilasjärjestöille, kunnille tai elinkeinoelämän toimijoille, kaksi viikkoa.

Kiire sysättiin valtionvarainministeriön niskaan viittamaalla 4.4. ministeriöstä tulleeseen paimenkirjeeseen, jolla talouden rätingit tulee yhteensovittaa toiminnan kanssa 15.5. mennessä. Kalenterimerkinnät ovat lähekkäin, mutta kiire vaikuttaa silti itse aiheutetulta. Sidosryhmät ovat esittäneet hyvinvointialueelta ja sen edeltäjältä koko niiden olemassaolon pyyntöjä avata palvelustrategian valmistelua ja antaa mahdollisuus sidosryhmille kommentoida sitä jo valmistelun aikana.

– Valmistelutoimiston aikana sanottiin, että on liian aikaista. Viime syksynä sanottiin, että kohta. Kevättalvella väkinäisesti väisteltiin. Ja nyt on käsillä valmis paperi, olkoonkin versionumero yksi, johon kaikki maakunnan toimijat kiireellä antaa näkemyksen. Me olemme saaneet rahoitusta TEM:ltä ja rakennerahastosta asiantuntijatyöhön ja tarjonneet sitä myös maksutta hyvinvointialueen käyttöön. Ei ole ollut tarvetta, eikä mielenkiintoa, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka ihmettelee.

Ihmetyksen rinnalla on vahva myötätunto valmistelijoiden kiirettä kohtaan.

– Otimme myönteisesti vastaan palvelustrategialuonnoksessa olevan maininnan, laaja-alaisesta osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisestä. Uskomme, että sen toteutuminen tuo lisää hartioita, aikaa ja näkemystä valmistelijoiden työhön, Haukka sanoo.

Hämeen Yrittäjät käyvät strategialuonnoksesta keskustelua omien paikallisyhdistyksien, kauppakamarien kuin myös koko järjestökentän kesken alkavan viikon aikana. Hankinta-asiantuntijoiden ensimmäinen vilkaisu tuotti havaintoja varovaisuudesta, pilkahduksia hyvästä sekä paljon viitteitä tekemättömästä ja tulevasta työstä.

– Strategia vaikuttaa ensi lukemalla monipuoliselta ja siinä on erinomaisesti huomioitu asiakas- ja henkilöstökokemus. Kunnat ja kolmassektori on ohuesti mainittuna, mutta merkittävä potentiaali, eli eri kokoiset yritykset, on lähes unohdettu, hankinta-asiantuntija Sanna Meronen-Vilenius vinkkaa.

Meronen-Vileniuksen mukaan palvelustrategia ei tunnista lähes tuhannen hämäläisen sote-alan yrityksen tuomia mahdollisuuksia. Yritysvaikutusten arviointia ei ole tehty ja hänen mukaansa kaikesta huokuu, että ei ole edes haluttu lähteä rakentamaan tiivistä yhteistyötä yrittäjäkentän kanssa.

– Halua ja osaamista on Kanta-Hämeessä, mutta nyt on päädytty vanhanaikaiseen ratkaisuun, missä yhteiskehittämiselle ei ole annettu edes mahdollisuutta, Meronen-Vilenius summaa.

Lausunnolle tullut paperi on keskeneräinen ja yrittäjäyhteisössä uskotaan vahvasti tulevan yhteistyön mahdollisuuksiin.

– Toivomme, että vuoropuhelu ja yritysten osallistuminen ja kumppanuus tullaan näkemään aitona toimintatapana palvelujen tuottamisessa. Tämän yhteistyön rakentamiseen ojennamme kätemme, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka lupaa.