24.9.2020 klo 08:00
Uutinen

Akaan kunta lupaa vastauksen yrittäjän kysymykseen 24 tunnissa – ”Yrittäjän ei tarvitse tietää, kenen vastuulla mikäkin kunnassa on”

Kunnan palvelut yrittäjien suuntaan on pitkälti kiinni asenteesta, Akaan elinkeinopäällikkö Jari Jokinen uskoo.

Akaan kunta on ollut viime päivinä mediassa hyvin esillä. Aamulehti, Kauppalehti, Pirkanmaan Yrittäjät ja Kunnan oma yrittäjäliite on nostanut esiin sitä, miten Akaa on onnistunut asioiden hoitamisessa.

Elinkeinopäällikkö Jari Jokisen mukaan Akaassa on viimeisen parin vuoden aikana käyty läpi muutos, joka näkyy asenteessa ja tekemisen meiningissä.

– Meillä käytiin viitisen vuotta keskustelua pääasiassa homekouluista. Nyt siitä on päästy eteenpäin ja Akaa on nostanut profiiliaan, Jokinen sanoo.

Akaan Seutu -paikallislehden yrittäjäliitteessä neljän alueella vaikuttavan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajat kehuvat yhteistyötä kunnan kanssa sen jälkeen, kun kaupunginjohtaja Antti Peltola aloitti tehtävässään puolitoista vuotta sitten.

Yrityksillä on kaupungissa merkittävä rooli.

– Jos keskuskadulta napattaisiin kaikki yrittäjät pois, aika hiljaista siellä olisi. Peruspalvelut tuottaa kaupunki, mutta kaikkien muiden palveluiden takana on yrittäjä, Kylmäkosken yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola sanoo.

Peltola on Akaan yrittäjäpiireissä yleinen sukunimi, sillä myös Viialan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja on Peltola, etunimeltään Marko.

Ydinviesti: Olkaa yhteydessä!

Useat kunnat ovat kehittäneet yrittäjilleen tai muuten kunnan kanssa asioiville palvelulupauksia. Valitettavan usein lauseet jäävät ontoiksi ylätason sloganeiksi, joista vastaanottaja ei saa konkreettisesti kiinni.

Akaassa yksi ja tärkeä lupaus yrittäjille on konkreettinen. Kunta vastaa yrittäjän kyselyyn 24 tunnissa.

– Meitä on yrityksiä palvelemassa kolme ihmistä. Otamme kopin ja viemme yrittäjän asiaa kunnan sisällä eteenpäin sisäisesti. Ei yrittäjän tarvitse olla perillä, kenen vastuualueelle mikäkin kuuluu. Tärkein viestimme on, että olkaa yhteydessä, Jokinen sanoo.

Hän antaa esimerkin. Jos yrittäjä tarvitsee lisää tilaa tai tonttia, Jokinen kunnan elinkeinopäällikkönä, yrityskoordinaattori Jukka Turunen sekä rahoitusneuvoja Piritta Forstén vievät asiaa eteenpäin niin, että yrittäjä voi poikkeusluvin aloittaa projektin ja kaavamuutos hoituu ajan kanssa.

– Veikkaan, että olemme kaavoituksessa ketterimpien kuntien top kolmosessa. Olemme edistäneet yrittäjien asioita lomiltakin. Kun olemme paikallisia, yritysten hyvinvointi kiinnostaa. Palvelulupaus perustuu siihen, että näemme, että näin täytyy toimia, Jokinen sanoo.

Pieni on ketterä, mutta suurikin suoriutuu mainiosti

Suomen Yrittäjien kuntabarometrin mukaan yrittäjille kaikkein tärkein elinkeinopolitiikan osa-alue on kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyys. Mitä pienempi kunta, sitä sujuvammat ja nopeammat käytännöt usein ovat.

– Isokin voi hoitaa tehtävänsä mainiosti. Kunnan kannattaa kuntastrategiassaan linjata, miten yritysten lupa- ja asiointipalvelut hoidetaan mahdollisimman sujuvasti, Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala sanoo.

Akaa on 17 000 asukkaan kunta, joten resurssit ovat rajalliset. Jokinen tiimeineen onkin ottanut mallia monen muun kunnan hyvistä käytännöistä.

– Kopioimme rehellisesti kaiken mahdollisen, Jokinen sanoo.

Hankinnat kannattaa jakaa osiin

Lähes kaikissa kunnissa kritiikkiä tulee hankinnoista. Janika Tikkala muistuttaa, että hankinnoista kannattaa viestiä ajoissa ja avoimesti. Näin kunnan hankintapolitiikka on läpinäkyvää ja luottamusta herättävää.

– Jotta pienetkin yritykset pystyisivät hankinnoista kilpailemaan, hankinnat kannattaa laittaa sopivan kokoisiin osiin ja valita niihin useampi sopimustoimittaja. Näin erikokoiset yritykset pystyvät tekemään kauppaa kunnan kanssa.

– Kynnysrajan alittavat niin sanotut pienhankinnat ovat merkittävää liiketoimintaa monelle yrityksille, hän lisää.

Moni kunta on ottanut käyttöön sähköisen järjestelmän, jossa kunta ilmoittaa avoimesti pienhankinnoista. Kuntapäättäjät voivat linjata sähköisen alustan käyttöönotosta ja päättää, että esimerkiksi kaikki yli muutaman tuhannen euron hankinnat tulevat sinne.

– Monissa kunnissa tehdään päivittäin tärkeää hankintojen kehittämistyötä. Yrittäjäjärjestö ja Yrittäjien hankintaneuvontaverkosto tukee ja neuvoo mielellään kuntia tässä tehtävässä. Hankintaneuvojat antavat maksutonta neuvontaa niin kunnille kuin yrittäjille koko maassa.

Akaa on kehittänyt hankintaprosessiaankin. Vuoropuheluja on käyty, järjestetty koulutusta Pirkanmaan Yrittäjien kanssa ja viestintää parannettu. Paikallisten yritysten osuus on noussut.

– Hankintakeskustelu aukeaa kokemukseni mukaan puolin ja toisin esimerkkitapausten kautta. Mutta se vaatii työtä, Jokinen toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi