YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.2.2022 klo 13:00
Uutinen

Apua yrittäjille maalaismaisemista käsin

– Yrittäjille on tyypillistä pyrkiä pärjäämään yksin, hampaat irvessä. Muut yrittäjät koetaan usein vain kilpailijoina, ei kollegoina, joilta voisi saada tukea. Tämä on pikkuhiljaa muuttumassa, toteaa Johanna Alho, joka tarjoaa yrittäjille työnohjausta, yritysvalmennusta ja työyhteisövalmennusta Emäsalon saarelta käsin.

– Lähdin auttamaan yrittäjiä, jotka ovat yksin, eivät edes puolisolle voi puhua. Että löytyisi joku paikka, jossa purkaa itseään. Yrittäjä myös helposti sokeutuu asioille, jotka joku muu suoraan näkee, että kannattaisi tehdä toisella tavalla. Apua kannattaa pyytää, sitä ei tarvitse pelätä.

Alhon yritys Elonda oli jo rakentanut valmiin, vertaistukea antavan palvelupaketin nimeltä ’Yrittäjien vuosihuolto’, mutta sitten tuli korona ja paketin toteuttaminen käytännössä on vaiheessa.

Koronasta on ollut siinä mielessä hyötyäkin, että ihmiset ovat tottuneet toimimaan etänä tietokoneiden avulla. Johanna Alhokin haluaa tarjota palveluitaan etänä.

– Toimin aiemmin kymmenisen vuotta ICT-puolella mm. seurakuntayhtymällä, Lassila & Tikanojalla ja AGAlla. Totesin sitten, että haluan toimia enemmän ihmisten kanssa ja lopulta irtisanouduin ja perustin yrityksen. Valmistuin työnohjaajaksi vuonna 2020.

ICT-alan kokemusta Johanna Alho käyttää omassa yritystoiminnassaan hyväkseen suunnitellen kurssialustaa hyvinvointiyrittäjille yhdessä samalla työnohjauskurssilla olleen Heli Reinivuon kanssa. Monella työnohjaajalla kun ei ole teknistä osaamista.

– Alustan avulla esimerkiksi terapeutti voi järjestää terapiaistuntoja etänä tai tarjota verkkokursseja asiakkailleen. Alusta auttaa muun muassa hoitamaan varaukset ja rahan liikkeet veroineen.

Ratkaisut löytyvät omasta itsestä

– Ratkaisuja ja keinoja löytyy erilaisista tarjoamistamme menetelmistä, sekä valmennuksen ja työnohjauksen kehitystyökaluista. Työnohjaus on pohjalla vähän kaikissa. On tsemppaamista ja ajatusten pyörittelyä, Johanna Alho toteaa.

– Usein ihminen pyörittelee samaa asiaa näkemättä uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. On aina tehty samalla tavalla. Ratkaisut ovat yrittäjissä itsessään. Ja jos ihmisen ohjaa keksimään ratkaisun itse, hän nielaisee sen paremmin.

– Löytyy into, ideat heräävät, kun yrittäjä toteaa, että tämä on hyvä juttu, tätä lähden viemään eteenpäin. Tuemme prosessia ja ihmiset alkavat uskoa itseensä.

Oma paikka on löydettävä

– Asiakkaita olen saanut oman verkoston avulla, jossa on vanhoja asiakkaita, sekä suosituksien kautta.

Suurimpana haasteena yrittämisen aloittamisessa Johanna Alho kokee asiakashankinnan, että löytää oman paikkansa markkinoilta. Myyntiä ja markkinointia on tehtävä koko ajan.

Johanna Alho tekee myös yrittäjäopiskelijoiden mentorointeja, jotka voivat kestää parikin vuotta. Tällä hetkellä hänellä on käynnissä viisi mentorointia ja kuudes on tulossa yhteistyössä Omnian ja Careerian kanssa.

– Olen myös mukana maaseudun tukihenkilöverkostossa, joka tarjoaa apua ja tukea maaseudun yrittäjille ja maanviljelijöille paitsi keskustelun, myös käytännön toimien kautta. Jos isäntä on vaikka sairaalassa, tukihenkilöt voivat mennä paikan päälle maatilalle antamaan lyhytaikaista käytännönapua.

Tukea maaseutuyrittämiseen

Oman yrityksen perustaminen muutama vuosi sitten oli luontevaa, sillä Johanna Alho seurasi lapsesta asti yrittämistä elämänmuotona. Hänen autoalalla toiminut isänsä toimi yrittäjänä viidessä yrityksessä 70-luvulta asti.

Juuri alkanutta omaa yritystoimintaa vaikeutti se, että isä menehtyi vuonna 2019 ja yritykset jäivät osittain hänen hoidettavikseen. Oman yritystoiminnan pyörittäminen on ollut mahdollista vain parina päivänä viikossa. Nyt asiat alkavat selvitä, yrityksille löytyy uusia omistajia ja pian on mahdollista paremmin keskittyä omaan yrittämiseen.

Johanna Alholla oli mahdollisuus hakea maaseudun yritystukea ELY-keskuksen kautta Ruokavirastolta. Hän saikin tukea, jonka käytti aloitusprojektin markkinointiin ja tuotteistukseen.

– Tuki nopeutti idean rakentamista valmiiksi. Julkista rahoitustukea voi muuten saada myös useamman yrittäjän yhteinen hanke, hän vinkkaa.

Ideoita sukupolvenvaihdoksiin

Isän toimiala ei kiinnostanut Johanna Alhoa tai hänen sisariaan. Mutta hänellä on ideoita Suomea koskettavaan ongelmaan saada eläköityvien yrittäjien yrityksiin uusia yrittäjiä jatkamaan toimintaa.

– Ikänsä yrittäneillä ihmisillä on omia piintyneitä tapojaan tehdä. Yritykset pitäisi saattaa siihen kuntoon, että vieraan on helpompi jatkaa tai saada jatkaja mukaan toimintaan hyvissä ajoin. Lisäksi yritysmyynneistä pitäisi tehdä avoimempia. Ja uusyrityskeskuksissa voitaisiin ohjata uusia, halukkaita yrittäjiä valmiisiin yrityksiin.

Johanna Alhon kolme neuvoa aloittavalle yrittäjälle:

1. Verkostoidu, älä jää yksin

2. Rohkeus olla oma itsensä – yritys olet sinä, tee siitä oman näköisesi

3. Panosta markkinointiin, pidä se koko ajan mukana

teksti: Jukka Nissinen

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.