28.6.2018 klo 10:10
Uutinen

Arvaatko mikä mauste? Viljellään enemmän kuin ruista, viedään Suomesta Intiaan ja Yhdysvaltoihin

Riihimäellä jalostetaan kuminaa Intian ja Yhdysvaltojen markkinoille.

Riihimäellä vuodesta 2006 toiminut Trans Farm Oy jalostaa kuminaa, jonka moni tuntee leipien mausteena. Kuminaa käytetään paitsi leivissä myös juustoissa, makkaroissa, akvaviitissa ja etenkin valmisruokateollisuudessa. Pöytämausteena sitä ei juurikaan käytetä.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että kumina ohittaa viljelyskasvina sokerijuurikkaan ja rukiin. Luonnonvarakeskuksen tuoreiden tietojen mukaan kuminan viljelysala tänä vuonna on 27 000 hehtaaria.

Kotimainen kumina saatetaan sekoittaa juustokuminaan eli jeeraan, joka on intialainen mauste.

– Toisin kuin juustokumina, kumina pitää pohjoisesta ilmastosta. Nämä kaksi ovat samansukuisia ja saman näköisiä, mutta maku on erilainen, Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kertoo.

Kumina kasvaa Suomessa luonnonvaraisena. Sen viljelystä löytyy merkintöjä yli 100 vuoden takaa. Suomen lisäksi kuminaa tuotetaan Kanadassa ja Baltian maissa.

Trans Farm vie maustetta Eurooppaan, Intiaan ja Yhdysvaltoihin. Yleensä kumina kuljetetaan jauheena, mutta kokonaisiakin siemeniä käytetään etenkin leivissä.

– Intiassa suosio perustuu siihen, että maassa pidetään mausteisesta ruuasta. Sinne kuminaa lähtee 25 kilon säkeissä, 20 tonnin toimituksina, Leppälä kertoo.

Kaksi omistajaa

Trans Farm käsittelee sopimusviljelijöiltä saadun kuminan, puhdistaa sen roskista, analysoi ja lajittelee. Leppälä on yhtiön toinen osakas ja perustajajäsen. Hän omistaa yhtiön yhdessä entisen opiskelukaverinsa Juha Hemmingin kanssa.

Kaikki sai alkunsa Leppälän isän maatilalta, jolta piti saada maataloustuotteita myyntiin.

– Aluksi teetimme kuminan käsittelyn alihankintana. Kun kapasiteetti rupesi käymään alihankkijoilla vähiin ja laatuvaatimukset kovenivat, piti siirtyä omiin tuotantotiloihin. Nykyään on oltava tarkat laatujärjestelmät ja dokumentit.

Riihimäen kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön avustuksella Trans Farm löysi sopivan tontin. Kiinteistöyhtiö auttoi myös byrokratiassa kaupungin suuntaan.

– Saimme apua alkuvaiheen puuttuvaan riskirahoitukseen ja käytännön avustusta rakennustoimintaan.

Nyt Trans Farmin liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa ja yrityksellä on 15 työntekijää.

Trans Farmille myönnettiin valtakunnallinen yrittäjäpalkinto vuonna 2015.

Kuva: Trans Farm Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi