YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Arveluttavaa toimintaa julkiselta omistajalta” – Piinalliseen tilanteeseen joutuneet paikalliset yrittäjät haluavat Karhu Voiman konkurssista varoittavan esimerkin
Karhu Voiman konkurssi herättää huolta siitä, voiko kunnallisiin energiayhtiöihin jatkossa luottaa.
Kouvolan kaupunki omistaa 100-prosenttisesti KSS Energia -konsernin ja KSS Energia puolestaan 100-prosenttisesti konkurssiin ajautuneen, vuonna 2016 perustetun Karhu Voiman. Kyse on yhtiöryppäästä, joka on puhtaasti julkisessa omistuksessa. Olemme aikaisemmin kertoneet kymenlaaksolaisen Karhu Voiman konkurssin vaikutuksista yrittäjien toimintaan.
Juuri julkinen omistus närästää paikallisia yrittäjiä, jotka joutuivat vaikeaan tilanteeseen Karhu Voiman irtisanottua sähkösopimukset. Moni on joutunut etsimään kiireellä uutta sopimusta entisen, selvästi edullisemman tilalle. Tarjolla on ollut pääasiassa vain kalliita pörssisähkösopimuksia. Karhu Voima markkinoi sopimuksiaan takavuosina varsin edullisella hinnalla.
Kymen Yrittäjien aluejohtaja Kari Jääskeläinen kyseenalaistaa Karhu Voiman toiminnan ja haluaisi asettaa sen luupin alle.
– Yhtiö markkinoi aggressiivisesti edullisia sopimuksia. Nyt tulisi huolehtia, että KSS takaa riittävän palvelukyvyn palvella asiakkaita ja yrityksiä, jotta yritykset saavat säälliset sopimukset ja toimitusvarmuuden vanhojen sopimusten tilalle, hän sanoo.
Karhu Voiman myynti oli noin 300 gigawattituntia vuodessa. Sähkön se osti pörssisähkönä markkinoilta. Yhtiöllä ei ollut historiansa aikana lainkaan omaa tuotantoa. KSS Energian toimitusjohtajan Marko Riipisen mukaan väite aggressiivisesta asiakashankinnasta ei pidä paikkaansa.
– Kasvu oli kannattavaa ja se tehtiin markkinaehtoisesti. Yhtiöllä oli paljon erilaisia asiakkaita eikä kaikkien sopimusten osalta toimiminen tässä markkinatilanteessa ollut enää mahdollista. Kasvu ei kuitenkaan kaatanut Karhu Voimaa vaan markkinatilanteen nopeus. Kaikki päätökset olivat perusteltuja, hän sanoo.
KSS maksoi miljoonaosingot
Jos Karhu Voimalla olisi ollut enemmän omaa tuotantoa, se olisi Kari Jääskeläisen mukaan voinut selvitä tilanteesta paremmin ja olisi kenties pystynyt paremmin hinnoittelemaan yrityssopimuksia.
– Toivon, että tämä tapaus herättää keskustelua kunnallisten energiayhtiöiden roolista. Siitä, onko niiden tehtävä olla yksityisiä vai julkisia.
Närää entisissä yritysasiakkaissa on herättänyt muun muassa se, että Karhu Voiman omistaja KSS Energia maksoi viime vuonna omistajilleen osinkoja kahdeksan miljoonaa euroa. Osinkoja on maksettu vielä tänä vuonna.
– Karhu Voimalla oli velkoja kahdeksan miljoonaa ja varoja taseessa seitsemän miljoonaa. Konkurssi ei siis olisi ollut kovin iso, mutta tässä haluttiin välttää isot tappiot ja laittaa yksityiset maksamaan. Se on arveluttavaa toimintaa julkiselta omistajalta. Moraalin perään voi aiheellisesti kysellä, Jääskeläinen sanoo.
Tilanne julkisomisteisten energiayhtiöiden kohdalla on muuttunut nopeasti. Vielä joitakin vuosia sitten oli tavallista, että energiayhtiöt olivat lähes monopolistisessa asemassa, esimerkiksi kunnallisten liikelaitosten omistuksessa. Osa Karhu Voiman entisistä asiakkaistas on välittänyt Yrittajat.fille huolensa siitä, voiko julkisomisteisiin energiayhtiöihin jatkossa luottaa.
”Karhu Voima toimi niin kuin osakeyhtiö toimii”
KSS Energian Marko Riipinen ei näe Karhu Voiman johtamisessa mitään tavallisuudesta poikkeavaa.
– Kunnallinen energiatoimija toimii tässä tapauksessa niin kuin osakeyhtiön tulee toimia. Karhu Voima on ollut osakeyhtiö, joka toimii osakeyhtiölain mukaisesti riippumatta siitä, kuka sen omistaja on.
Riipisen mukaan Karhu Voima oli tuottanut tappiota pitkään ennen konkurssia. Toimintaan oli haettu erilaisia ratkaisuja, mutta ne eivät osoittautuneet riittäviksi muuttuvassa markkinassa.
– Karhu Voimalla oli selkeä suunnitelma, jota edistettiin. Syksyn aikana markkinatilanne muuttui nopeasti ja sähkön hankintakulut nousivat dramaattisesti. Siinä vaiheessa tappion tekeminen ei ollut vaihtoehto. Yrityksellä ei ollut enää toimintaedellytyksiä, kun näköpiirissä oleva tulevaisuus ei myöskään näyttänyt kannattavuuden osalta muuttavan tilannetta oikeaan suuntaan.
Karhu Voiman kaikki työntekijät on irtisanottu. Yhtiön toimitusjohtajana toiminut Olli-Pekka Rantala jatkaa tehtäväänsä KSS Energian myyntijohtajana.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi