6.10.2017 klo 12:32
Uutinen

Asiointi viranomaisten kanssa helpottuu: Hallitus esittää tulorekisterin käyttöönottoa

Hallitus esittää, että tulorekisteri otetaan käyttöön vuonna 2019.

Hallitus esittää, että palkkatietojen ilmoittamista yksinkertaistava tulorekisteri otetaan käyttöön vuonna 2019. Jatkossa työnantajat voivat ilmoittaa yhdellä kertaa henkilöstön palkkatiedot kaikille niitä tarvitseville viranomaisille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on tyytyväinen uudistukseen.

– Tulorekisteri on tervetullut uudistus, joka helpottaa tavallisten suomalaisten asiointia viranomaisten kanssa, hän sanoo.

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki pitää uudistusta niin ikään myönteisenä.

– Tavoite yritysten hallinnollisen taakan vähentämisestä on kannatettava. Työnantajien hallinnollisen taakan keventämiseksi sosiaalivakuutusten eri tulokäsitteitä tulee kuitenkin vielä ennen rekisterin käyttöönottoa yhdenmukaistaa, Kurki muistuttaa.

Hänen mukaansa eläkevakuutusyhtiöt, Kela ja työttömyyskassat käyttävät nykyisin etuuspäätöksiä tehdessään erisisältöisiä palkkatietoja, joita ne keräävät yrityksiltä. Osa etuuksista lasketaan palkkojen ansaintahetken, osa maksuhetken mukaan.

– Sosiaalivakuutusten erilaiset tulokäsitteet on saatettava paremmin vastaamaan toisiaan, ja kesällä sosiaali- ja terveysministeriössä aloitetussa työssä erojen poistamiseksi tulee edetä ennen rekisterin käyttöönottoa. Muutoin rekisteri voi vaikeuttaa pienyritysten toimintaa ja mutkistaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

– Vain vapaaehtoiset, huomattavan yksityiskohtaiset tiedot antaneille yrityksille annettaisiin lupaus, ettei tietoja enää pyydettäisi uudestaan sosiaalietuuspäätöksiä tehtäessä. Todennäköisenä voidaan pitää, että pienyritykset toimittavat rekisteriin ensi vaiheessa vain pakolliset tiedot, jolloin nämä yritykset eivät hyötyisi hallinnollisen taakan kevenemisestä, koska etuuksien maksajat voisivat edelleen pyytää työnantajilta erillisiä palkkatodistuksia. Byrokratian kasvun uhka liittyy myös siihen, että työnantajien vuosi-ilmoituksista luovuttaessa vastaavat tiedot annettaisiin pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Rekisterin yhden päätavoitteen yritysten hallinnollisen taakan keventymisestä tulee toteutua myös käytännössä, hän muistuttaa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi