YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Osa ostajista on siirtänyt asunnonostoaikeitaan myöhemmäksi Ukrainan sotatilan seurauksena. Kuva: Getty Images
4.3.2022 klo 12:12
Uutinen

Asunnon ostajat pelästyivät sotaa ainakin hetkellisesti – Harvinainen ilmiö nostaa päätään

Korkojen nousupelot eivät ole asiantuntijoiden mukaan juuri nyt ajankohtaisia. Osa myyjistä on perunut asuntokauppoja.

Suomen Kiinteistönvälittäjien tuoreen jäsenkyselyn mukaan Ukrainan sota on hiljentänyt asuntomarkkinoita hetkellisesti.

– Sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt, mutta kaikki ei välttämättä kaupankäyntiä hidastavana tekijänä, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo.

Asuntomarkkinoilla on havaittu aikaisempaa enemmän kauppojen perumisia, mikä on yleensä varsin harvinaista. Tämän on huomannut myös kiinteistönvälittäjäyrittäjä Timo Kanerva.

– Olen kuullut, että tällaista on, mutta omalla kohdallani kauppoja ei ole peruttu. Tiedän yhden tapauksen, jossa ostaja oli maksanut tuntuvan vakiokorvauksen vetäydyttyään jo sovitusta asuntokaupasta. Itselläni tällainen on sattunut kerran kymmenen vuoden urani aikana.

Vakiokorvaus realisoituu maksettavaksi tilanteessa, jossa ostaja vetäytyy kaupasta ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen.

Korkojen nousu mietityttää

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan osa asuntoa ostavista odottaa nyt, vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin kuten energian hintaan.

– Jopa yli 70 prosenttia välittäjistä raportoi ostajien olleen jollakin tavalla kiinnostuneita tilanteen aiheuttamista energian hinnan muutosten vaikutuksista, Jussi Mannerberg sanoo.

“Mielestäni panikointi korkojen suhteen on tällä hetkellä liioiteltua.”

Timo Kanerva, kiinteistönvälittäjä

Kanervan kohdalla yksi vireillä ollut asuntokauppa on peruuntunut korkojen nousupelkojen takia.

– Viimeisin käänne korkojen suhteen on se, että korkojen nousu siirtyisi parilla vuodella eteenpäin Ukrainan tilanteen takia. Mielestäni panikointi korkojen suhteen on tällä hetkellä liioiteltua. Eivät korot nouse yhdessä yössä.

Aikaisemmin Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen on todennut Hypon tiedotteessa, että sota Ukrainassa on lykännyt markkinoiden odotuksia euribor-korkojen kääntymisestä positiiviselle puolelle. Nyt tämän uskotaan tapahtuvan vasta ensi talvena, Hypo ennakoi.

– Talouden kannalta olisi terveellistä, että korot olisivat 1-2 prosentin tasolla, Kanerva miettii.

Yleinen epävarmuus asunnonostajien keskuudessa ei ole Kanervan mukaan juuri lisääntynyt, vaikka esimerkiksi osakemarkkinat ovat kääntyneet laskuun.

– Puolen miljoonan euron kohteissa vaikutus ei näy. Hyvin toimeentulevien ihmisten talous on sellaisella mallilla, että he eivät muutenkaan vedä velkavipua tappiin. Toki on aina ihmisiä, jotka säikähtävät talouden muutoksista.

Pakotteet näkyvät venäläisten kaupoissa

Kiinteistönvälittäjien jäsenkyselyn mukaan venäläiset ovat sekä ostaneet että myyneet omistuksiaan Suomessa. Vastausten perusteella pakotteiden vaikutukset ovat vaikuttaneet jollakin tavalla 10 prosenttiin kaupoista. Kiinteistönvälittäjien mukaan venäläisiä ostajia oli liikkeellä tavanomaista enemmän jo ennen sodan alkamista. Pakotteiden realisoiduttua monet venäläiset ovat luopumassa omistuksistaan saadakseen käyttövaroja pahentuvaan taloustilanteeseen.

“Olen saanut raportteja siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista.”

Jussi Mannerberg, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja

Vastauksista selviää myös yllättävä ilmiö.

– Olen saanut raportteja siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin, Mannerberg kertoo.

Osa suomalaisista asuntosijoittajista on muuttanut tilanteen seurauksena sijoitusasuntojaan käteiseksi.

– Vakava huoli tulevaisuudesta on varmasti monilla mielessä, mutta odotamme myös sitä, että markkinat kiihtyvät pienen hiljaisen hetken jälkeen entisestään, kun todelliset vaikutukset talouteen nähdään, Mannerberg jatkaa.

Pauli Reinikainen