Löylykontin perustajajäsenet lauteilla. Kuvassa vasemmalta: Heikki Lindroos, Tommi Kortman, Tatu Waltari, Valtteri Eloranta, Lassi Ohtonen, Jarkko Sandberg, Eelis Rytkönen ja Timo Peltola. (Kuva: perustajajäsen Mika Jokiniemi)

Avantouimariporukan löylykontista kasvoi toimiva bisnes Espoossa – ”Lämmittää nähdä, että ihmiset ovat ystävystyneet meidän saunassamme”

Alun perin kaveriporukan rakentamissa löylykonteissa on saunonut jo tuhansia asiakkaita. Espoon Matinkylän ja Kivenlahden uimarannoilla sijaitsevat kontit saavat pian seurakseen kolmannen saunan.

Mielenterveysteko. Sellaisiksi Tommi Kortmanin ja hänen kavereidensa perustamia, Espoossa sijaitsevia löylykontteja on kutsuttu. Kortman muistaa palautteen, joka tuli noin vuosi sitten.

– Silloin oli koronasulkuja, mutta me saimme pitää saunoja päällä. Asiakkailta tuli parikin kiitosta, että olemme pelastaneet heidän mielenterveytensä.

– He kokivat saunan henkireikänä. He pääsivät kodin seinien ulkopuolelle, näkemään ihmisiä sekä nauttimaan avannosta ja luonnosta.

Löylykontti Oy:llä on kaksi konttisaunaa meren rannalla. Toinen sijaitsee Matinkylän, toinen Kivenlahden uimarannalla. Kaikki alkoi avantouintia harrastavan kaveriporukan ideoinnista.

– Kävimme vuosien ajan Matinkylän rannalla avantouimassa. Siellä oli vain pukukopit. Porukassamme on kilpauimareita, ja muodostimme jopa avantouintijoukkueen, ihan huumorimielellä. Kun siinä treenailtiin, joku meistä tokaisi, että oispa sauna, Kortman muistelee.

Avantouinnista tuli vakavampi harrastus, kun porukka kävi kilpa-avantouinnin MM-kilpailussa Sloveniassa alkuvuodesta 2020. Kolme heistä sai avantouinnin viestijoukkueen kultamitalit. Saunalle alkoi olla oikea tarve, sillä treenaaminen olisi ollut saunan kanssa paljon tehokkaampaa.

Kesällä 2020 yhdeksän hengen kaveriporukka päätti ostaa kontin. He muodostivat toiminnan pohjalle osakeyhtiön. Vuodenvaihteessa 20-21 kontti tuotiin Matinkylän rantaan. Joukko rakensi siihen itse saunan ja muut tarvittavat tilat. Kun kontti avattiin yleisölle, se sai heti asiakkaita.

– Se oli erittäin suosittu ihan ensimmäisestä päivästä asti.

Pitkälle automatisoitu sauna

Kun Kortman kavereineen huomasi, että saunakontille oli paljon kysyntää, ja että saunan piti olla päällä pitkään ja usein, kontin käyttö päätettiin automatisoida mahdollisimman pitkälle. Jokainen perustajaporukasta on päivätöissä eri aloilla, eikä ainakaan vielä ole tarkoitus palkata päätoimista työntekijää yritykseen.

– Olemme rakentaneet kaiken automatiikan itse. Sauna on netissä, se syöttää ja ottaa vastaan dataa.

Asiakkaan kannalta tämä tarkoittaa, että sauna varataan netissä, ja ovi aukeaa saadulla koodilla. Varauskalenteri sekä saunavuorot pyörivät itsekseen, ja kiuaskin lämpenee automaattisesti. Yrittäjien ei itse tarvitse juurikaan käydä paikan päällä, vaan sauna on niin sanotusti miehittämätön.

– Olemme pyrkineet siihen, että se työllistäisi meitä mahdollisimman vähän ja pyörisi itsekseen, niin että me pääsisimme lähinnä nauttimaan löylyistä.

Kortman sanoo, että pääsääntöisesti asiakkaat osaavat käyttäytyä saunoilla ja noudattaa ohjeita, vaikka toiminta on suhteellisen itseohjautuvaa.

Toinen sauna tuotiin Kivenlahteen viime marraskuussa. Kolmas sauna on suunnitteilla. Kortman ei vielä osaa sanoa minne se sijoitetaan, mutta muutamiakin paikkoja on jo tarjottu heille.

Kannattavaa toimintaa

Ensimmäisenä vuonna Kortman laskeskeli, että asiakkaita löylykontille kertyi monta tuhatta. Nykyään vauhti on vain kiihtynyt, ja sesongin aikana konteilla käy satoja asiakkaita viikossa. Löylykontit ovat olleet kannattavaa yritystoimintaa alusta asti.

– Kun yritys perustettiin, laitoimme siihen pienen pääoman, ja sehän maksoi itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa. Toiminta pyörii omillaan, ja haluamme investoida myös tulevaisuuteen.

Saunavuoron hinta riippuu päivästä ja kellonajasta. Hinnoittelu on dynaamista, mikä tarkoittaa, että hiljaisina aikoina on edullisempaa saunoa kuin ruuhka-aikoina. Kortman sanoo, että hinta on noin 9-12 euroa tunnilta, yksityisvuorot maksavat muutamia kymppejä riippuen ajankohdasta.

Kortmanin mukaan Espoon kaupunki suhtautui saunoihin alusta asti positiivisesti. Keskusteluja on käynnissä myös olemassaolevien saunojen kehittämisestä. Löylykontti Oy haluaisi esimerkiksi tuoda saunoille omat pukukoppinsa, kun nyt pukukopit ovat kaupungin tiloja. Suunnitteilla on muutakin kasvua ja kehitystä, esimerkiksi konttien tehdasvalmistusta ja mahdollisesti franchise-yrittäjien hankintaa.

Tähän mennessä Kortman on todistanut useita ystävyyksiä, jotka ovat syntyneet saunan lauteilla.

– Lämmittää nähdä, että ihmiset ovat ystävystyneet meidän rakentamassamme saunassa. Jostain syystä saunassa uskalletaan keskustella ja tutustua. Pyhä paikkahan se on.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen