6.2.2020 klo 09:07
Uutinen

Avioero, syöpä ja konkurssi: Ismo Eerolan yrittäjyys päättyi, mutta elämä jatkuu

Ismo Eerola on käynyt läpi avioeron, kaksi konkurssia ja vakavan sairauden. Nyt hän opastaa poikaansa yrittäjäksi.

Vuoden 2017 huhtikuussa Ismo Eerolan, 57, maailma synkkeni. Ensin masennus. Sitten syöpädiagnoosi.

Kaksi vuotta aikaisemmin, täsmälleen samana päivänä diagnoosin kanssa Eerolan veli oli menehtynyt. Yritys oli henkihieverissä, jaksaminen nollassa.

Vielä muutama vuosi aikaisemmin Eerola pyöritti täydellä teholla Benjamin Maatilatoria Iitin Kausalassa.

Kun Eerola vuonna 1997 mietti henkilökunnan kanssa, mikä on yrityksen tavoite, vastaus oli selvä.

– Päätimme olla Suomen paras. Sitten meni kaksi vuotta ja voitimme Suomen paras lihaosasto -kilpailun.

Kului parisen vuotta ja Eerola huomasi, että tavoitteen saavuttamisen jälkeen ei oltukaan ajateltu, mikä voisi olla seuraava tavoite.

– Emme osanneet muuttaa mainetta ja kunniaa rahaksi. Tuli tyhjä olo.

Elettiin vuotta 2008. Samana vuonna Iitin Kausalaan maatilan lähistölle valmistui teurastamo, johon Eerolan yritys lähti osakkaaksi. Samalla se oli teurastamon suurin yksittäinen asiakas.

Iitin ja Kausalan lihakauppojen liikevaihto oli parhaimmillaan noin 1,5 miljoonaa euroa. Eerolan yritys myi enimmillään yli tuhat sikaa vuodessa.

Avioero ja konkurssi

Vuonna 2011 Eerola sai maksettua maatilansa, mutta kovat koettelemukset olivat edessä. Pari vuotta myöhemmin tuli avioero.

– Se on ainoa tuomio, jonka olen oikeuslaitokselta saanut.

Samana keväänä veli halvaantui.

– Se oli näin jälkikäteen ajateltuna jonkinlainen lähtölaukaus.

Avioerosta huolimatta intoa riitti. Eerola kykeni pyörittämään yritystään yksin, tai niin hän ainakin kuvitteli.

– Eron jälkeen halusimme kasvaa lihatorin kanssa ja lähdimme suunnittelemaan myymälää Lahden keskustaan. Siihen tuli mukaan ulkopuolinen sijoittaja ja myymälä avautui vuoden 2014 elokuussa, Eerola kertoo.

Pian selvisi, ettei lihatori toimi yhtä menestyksekkäästi kaupungin keskustassa kuin maantien varressa. Vuoden 2015 jouluna yhtiökumppanit ilmaisivat halukkuutensa omistusjärjestelyihin. Lahden liikkeen rahoittamiseen mukaan lähtenyt sijoittaja huomasi, ettei liiketoiminta vedä.

– Hän halusi minulta yritykset omiin nimiinsä. Jos en suostuisi, hän sanoisi Lahden myymälän lainat irti.

Eerola ei suostunut. Sen seurauksena Lahden myymälä haettiin konkurssiin.

– En edes tiennyt, mitä konkurssi tarkoittaa. Hirvitti kaikki, Eerola muistelee.

– Jälkeenpäin mietin, että oli turha ottaa lainaa. Turhaan laitoin yritykseen rahaa sisään, en voittanut sillä muuta kuin aikaa.

Myymälän loppuminen toi Eerolalle 100 000 euroa velkaa. Velan maksaminen järjestyi, koska muut yritykset vielä tuottivat. Alamäki oli kuitenkin jo alkanut.

Syöpä ja toinen konkurssi

Vuoden 2016 joulukuu. Eerola valitteli läheisilleen kurjaa oloa.

Sairausloma alkoi masennuksen takia, mutta seuraavan vuoden huhtikuussa seurasi syöpädiagnoosi. Toukokuussa Eerolalta leikattiin peräsuolen syöpäkasvain.

– Kun heräsin leikkauksesta, pesänhoitaja soitti ja kertoi, että verottaja on hakenut konkurssiin myös Benjamin Maatilatorin.

Yrityksen rahaliikenne pysähtyi. Eerola vietti sairaalassa lopulta kuukauden päivät. Seuraavan vuoden keväänä tilan pellot menivät myyntiin. Tulot käytettiin suoraan lainojen lyhennyksiin.

Eerola on edelleen sairauslomalla. Sairaalasta pääsyn jälkeen hän yritti pyörittää myymälää Elimäellä, kunnes sikatuotanto loppui kokonaan.

Nyt Eerola on velkaa pankille lähes miljoona euroa. Helpotusta tilanteeseen tuli, kun hänen poikansa osti maatilan ja pankille maksetaan viidesosa lainoista. Loput pankki kuittaa luottotappioina. Eerolalle jää alkuvuodesta tehtävän kaupan jälkeen henkilökohtaista velkaa runsaat 150 000 euroa.

Velkajärjestelyyn pääsy edellyttää, että Eerola ei saa enää omistaa yhtäkään yrityksensä osaketta. Toisin sanoen yrittäjän päivät ovat luetut.

Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Yrittäjä Plus-lehdessä 1/2020. Tilaa Yrittäjä Plus tästä!

Kuva: Meeri Utti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi