YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tiina Laakkonen blogi
21.12.2021 klo 09:04
Uutinen

Bisnesblogi: Pääosin positiivista virettä

Nokialla elinkeinoelämän kehitys on ollut haastavista ajoista huolimatta pääosin positiivista. Uusien
yritysten perustamismäärä on ennätystasolla. Vahva teollisuustausta hyvässä suhdanteessa on nostanut Nokian avointen työpaikkojen määrän kuukausittain yli 500 työpaikan tasolle. Perinteiset
työnantajayrityksemme Nokian Renkaat, Agco ja Purso ovat, paitsi tarvinneet uutta työvoimaa, myös
investoineet alueelle voimakkaasti. Viime aikoina lisäksi varsin moni merkittävä työnantajayritys mm.
McDonald’s, Vafo Group, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Kumeko ovat tehneet sijoittumispäätöksen Nokialle ja tuovat tullessaan noin 300 työpaikkaa. Kun tähän vielä lisätään joukko vahvassa kasvussa olevia ja vauhdikkaasti investoivia pk-yrityksiä esim. Nokian Panimo, Doofor ja Sofiakylä, näyttää yrityssektorin tilanne pääosin Nokialla varsin valoisalta tältäkin osin valoisalta.

Osassa toimialoja ja yrityksiä tunnistetaan kuitenkin selkeästi hankaloitunut tilanne uusien työntekijöiden rekrytoinneissa. Kohtaanto-ongelma työmarkkinoilla jarruttaa jo monen toimijan kasvua. Entistä suuremman painoarvon jatkossa työmarkkinoilla saakin eri toimialojen suhteellinen vetovoimaisuus nuorten ja vanhempienkin ammattiin kouluttautuvien keskuudessa. Osa toimialoista kärsii riittämättömistä koulutuksen aloituspaikoista eli koulutukseen olisi kyllä halukkaita tulijoita, mutta aloituspaikkoja suhteessa eläköityvään työvoimaan on auttamattomasti liian vähän. Toisilla toimialoilla ongelmana on puolestaan koulutuksen ja alan yleinen vetovoimaisuuden puute, erityisesti esim. sote-, ravintola- sekä kone- ja metallialalla nämä haasteet korostuvat.

Huomattava on, että näitä ongelmia ei kokonaan voida paikallisesti ratkaista, hiukan avittaa kylläkin.
Olennaista on vahva yhteistyö elinkeinoelämän toimijoiden ja koulutuksen järjestäjien kesken. Nokialla
korostuu sujuva yhteistyö Tredun kanssa, mutta yhä enemmän ovia olisi avattava myös
korkeakouluyhteistyön suuntaan. Kuten sanotaan, aikainen lintu madon nappaa tai tässä tapauksessa
aktiivinen työnantaja nappaa hyvän työntekijän jo koulutusvaiheessa.

Käynnissä oleva työllisyyspalveluiden kuntakokeilu sekä tuleva TE-palvelu-uudistus 2024 (tuttavallisesti TEPA2024), jossa siis TE-palveluiden järjestäminen siirretään kuntien vastuulle, tähtäävät työntekijöiden entistä nopeampaan työllistymiseen. Ajatuksena on, että työllisyyspalveluiden, kunnallisten koulutuspalveluiden ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu kunnissa takaa entistä paremmat lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.

Nokian kaupunki odottaa uudistusta mielenkiinnolla ja toimintavalmiina sekä samalla toivoo, että
järjestämisvastuun ja -tapojen määrittelyssä valtiovalta kuulisi kuntienkin mielipiteitä. Viisautta tähän
asiaan löytyy toki pääkaupungin ulkopuoleltakin.

Kuluva vuosi on siis ollut vähintään monitahoinen ja vaiherikas. Tulevaisuuden ennustaminen on entistäkin vaikeampaa. Nokialla voi silti suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti. Meillä monella taholla tehdään kehityksen eteen aktiivista työtä, sillä kehityshän kehittyy nopeammin työtä tehden kuin odottelemalla.


Hyvä yhteistyö paikallisen elinkeinoelämän ja sidosryhmien kanssa luo uskoa siihen, että ne asiat, joihin itse voimme vaikuttaa, etenevät lujasti työtä tekemällä toivottuun suuntaan.

Toivotan nokialaisille yrittäjille ja yritysten edustajille rauhallista joulua sekä sopivassa määrin työntäyteistä uutta vuotta!

Nokian kaupungin elinkeinojohtaja Tiina Laakkonen