7.2.2020 klo 12:47
Uutinen

Digitohtori: Mikä avuksi, kun langaton netti takkuaa?

Suomen Yrittäjien Digitohtori vastaa polttaviin digiongelmiin. Lähetä kysymyksesi alla olevaan osoitteeseen!

Kysymys: Langaton sisäverkko hidastelee ja yhteys ei kanna kaikkiin toimistomme huoneisiin. Mikä avuksi?

Ismo Mäkelä, DeskArtes Oy

Vastaus:

Ensimmäisenä sinun kannattaa miettiä, onko varsinainen nettiyhteys riittävä nykyiseen käyttötarpeeseen. Huolehdi siis, että nettiyhteys on tarpeeksi nopea kattamaan useat verkkoon liitetyt laitteet. Vuosia sitten hankittu nettiyhteys ei enää välttämättä täytä nykyajan vaatimuksia.

Millaisia apuvälineitä on tarjolla?

Jos käytössäsi on kiinteä- tai mobiililaajakaista, voi olla, että nykyinen reitittimesi ei pysty kattamaan koko toimiston pinta-alaa. Ratkaisu löytyy tällöin sisäverkon vahvistimesta, joka vahvistaa langattoman verkon signaalia rakennuksen sisällä. Niin sanotut mesh-laitteet mahdollistavat sen, että taloverkkoon tuleva signaali toistetaan useammassa paikassa. Tällainen lisälaite liitetään nykyisen reitittimen kylkeen, jolloin reititintä ei tarvitse vaihtaa. Lisälaite soveltuu sekä kiinteään laajakaistaverkkoon että mobiililaajakaistaverkkoon. Sen hinta vaihtelee 100 ja 300 euron välillä riippuen siitä, miten isoon tilaan vahvistin tarvitaan.

Miten tällainen laite asennetaan?

Edellä mainittu lisälaite asennetaan liittämällä virta seinään ja lataamalla älypuhelimeen mobiilisovellus, jonka latausohje löytyy tuotepakkauksesta. Sovelluksen avulla laite muodostaa lisäverkon.

Olen kuullut, että rakennus voi heikentää kuuluvuutta. Onko näin?

Jos käytät langattoman nettiyhteyden muodostamiseen pääasiassa mobiililaajakaistaa, rakennus voi joskus blokata kuuluvuuden. On myös mahdollista, että rakennus ei läpäise radiosignaalia riittävän hyvin, jolloin kuuluvuus kärsii. Tällaisia ongelmia varten on ulkoantenni, joka vahvistaa ulkoa tulevaa signaalia. Antenni asennetaan talon ulkoseinään, minkä jälkeen se ”kaappaa” radiosignaalin ja vahvistaa sen sisätiloihin. Ulkoantenni ei kuitenkaan toimi itsenäisesti vaan se edellyttää olemassa olevan sisäyksikön.

Voisiko vika olla nykyisessä reitittimessäni?

Jos yhteys hidastelee pahoin, syy voi olla vanhentuneessa reitittimessä. Jos reitittimen hankinnasta on kulunut vuosikausia ja se on ostettu esimerkiksi adsl-aikakaudella, syy on todennäköisesti laitteessa. Tuohon aikaan yhteydet olivat huomattavasti nykyistä hitaampia ja myös reititinteknologia on kehittynyt suurin harppauksin. Vanha päätelaite ei yksinkertaisesti pysty tuottamaan nykyisiä yhteysnopeuksia.

Onko sinulla digiongelma? Lähetä kysymyksesi digitohtori Pauli Reinikaiselle osoitteeseen digitohtori@yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

toimitus (at( yrittajat.fi