YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Droonit lennättävät pitsoja Oulussa – ”Olemme mielellämme mukana erilaisissa Pelle Peloton -hankkeissa”
Ravintola Pannun yrittäjä Sari-Helena Forsman kertoo, että droonin kyydissä lennätetään arvonnassa voittaneille Oulun asuntomessujen vieraille sekä kasvis- että lihapitsoja.
Oulun asuntomessuilla osa messuvieraista saa paikan päälle ruokaa suoraan taivaalta. Elokuussa toteutetaan pilottihanke, jossa testataan ruokalähetysten kuljettamista droonin kyydissä.
Arvonnassa voittaneet messuvieraat voivat saada valintansa mukaan joko K-Supermarket Pekurin välipalapaketin tai ravintola Pannun pitsan.
Drooni-ruokalähetyksistä uutisoi ensin Kaleva.
Pitsoja ja välipalapaketteja lennätetään Oulun keskustasta asuntomessualueelle Hartaanselänrantaan tasatunnein 12.–15. elokuuta. Ruokalähetykset alkavat viikonpäivästä riippuen kello 11, 12 tai 13, ja viimeinen droonilento lähtee viideltä.
– Joka toinen tunti lennätetään K-Supermarket Pekurin välipalapaketteja ja joka toinen tunti meidän pitsojamme. Olemme mielellämme mukana erilaisissa Pelle Peloton -hankkeissa. Meitä kiinnostaa kaikenlainen teknologia, jota voi hyödyntää ravintolatoiminnassa. Nyt haluamme olla mukana tutkimassa, mitä kaikkea droonilla pystytään tekemään, sanoo ravintola Pannun yrittäjä Sari-Helena Forsman Yrittajat.fi:lle.
Kasvis- ja lihapitsoja
Ravintola Pannu valmistaa droonilähetyksiä varten sekä kasvis- että lihapitsoja.
– Pitsat eivät saavu perille lämpiminä, mutta se ei haittaa. Pitsa on siinä mielessä kiva ruoka, että sitä voi syödä jäähtyneenäkin, Forsman toteaa.
Bisnestä ravintola Pannu ei droonipilotilla tee, sillä asiakkaat eivät tilaa pitsoja. Vain arvonnassa voittaneilla asuntomessujen vierailla on mahdollisuus saada herkkuruoka droonin kuljettamana.
Ruokalähetysten herkuttelijat arvotaan somekampanjan kautta, ja voittajat saavat lisäksi ilmaisen sisäänpääsyn messualueelle.
Pannupitsat kuljetetaan droonin kyydissä kassin sisällä. Kassiin ei mahdu tyypillisen kokoisia ja muotoisia pitsalaatikoita, joten ravintola Pannun väki joutui pähkäilemään, kuinka pannupitsa olisi hyvä pakata.
Ravintola päätti, että pitsat viipaloidaan ja siivut pakataan ekologiseen, sopivan kokoiseen ja muotoiseen pahvilaatikkoon.

Lento lähtee kattotasanteelta
Drooni jaksaa kantaa korkeintaan 2,5 kilon painoisen lähetyksen. Mukaan pakattava pannupitsa painaa täytteineen noin 300 grammaa, joten drooni pystyy kannattelemaan mainiosti ruokalähetystä.
Pannupitsoja ja välipalapaketteja kuljettava drooni lähtee liikkeelle Oulun keskustasta Kauppakortteli Pekurin neljännen kerroksen kattotasanteelta. Lähtöpaikka on tarkkaan valittu, sillä se sijaitsee neljältä suunnalta tuulen suojassa.
Droonin reitti on suunniteltu mahdollisimman turvalliseksi niin, että se lentää vain pienen pätkän kaupungin yllä ja jatkaa sen jälkeen liitämistä meren päällä kohti Hartaanselänrannan asuntomessualuetta.
Asuntomessualueella ruokalähetykset vastaanottaa maahenkilöstö, joka ojentaa ne asiakkaille.
Pelkäätkö, että kaikista varotoimenpiteistä huolimatta pitsa putoaa jonkun ihmisen päähän?
– Sitä en pelkää yhtään. Ilmatilaan on oltava kuljetuksille lupa, ja lisäksi projektissa ovat mukana sellaiset tahot ja toimijat, etten voi kuvitellakaan sellaista tapahtuvan, Forsman sanoo.
Ruoan lennättäminen droonilla osaksi arkipäivää?
Ruoan kuljettaminen droonilla on mittavan yhteistyön tulosta. Droonilentoja kehittää ja niistä vastaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Lennot toteuttaa irlantilainen drooniyhtiö Manna.
Sari-Helena Forsman pitää mahdollisena, että drooni-ruokalähetyksistä voi tulevaisuudessa tulla arkipäivää. Voisiko ravintola Pannu siinä tapauksessa ottaa ne säännölliseen käyttöön?
– En näe syytä, miksi emme voisi olla mukana, jos tällainen kehitettäisiin. Voisimme ottaa droonikuljetukset käyttöön, jos luotaisiin Woltin tai Foodoran kaltainen palvelu- ja talousalusta ja jos hinta olisi järkevä sekä ravintolalle että kuluttajalle, Forsman sanoo.
Hän huomauttaa, että haasteita säännöllisiin drooni-ruokalähetyksiin toisi epävakaa sää, sillä lennätyksiä ei voi tehdä liian tuulisella kelillä tai rankkasateessa.
– Turvallisuus on droonin lennättämisessä aina ykkösasia.
Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina, jossa on kehitetty huipputeknologiaa jo vuosikymmeniä. Kaupungissa on tehty monia uusien ratkaisujen pilotteja.
– Olemme itsekin olleet mukana monissa tällaisissa hankkeissa, joita yliopisto, tutkimuslaitokset kuten VTT, yritykset ja kaupunki ovat järjestäneet, Forsman kertoo.
Esimerkiksi toistakymmentä vuotta sitten ravintola Pannu osallistui mobiilipilottiin. Siinä pilottiin valitut ravintolan asiakkaat söivät tietyn aikajakson aikana lounasta ravintolassa ja tilasivat pöydässä istuen itse ruokalistasta puhelimella QR-koodia muistuttavalla viivakoodilla annoksen pöytään. Tilaus meni suoraan ravintolan kassaan sekä keittiökirjoittimella keittiöön.
Ruokalähetyksiä droonilla
Ruokakuljetusten lennättäminen on mittavan oululaisen yhteistyön tulosta. Droonilentoja kehittää ja niistä vastaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Lennot toteuttaa irlantilainen drooniyhtiö Manna.
Yhteistyötä vetää Oulun ammattikorkeakoulun Älykkään ja kestävän ilmailun tutkimusohjelma.
Mukana kehittämisessä ovat myös Oulun kaupunki, Oulun Liikekeskus ry ja Oulun yliopiston tutkimusryhmiä.
Ruokakuljetusten pilotointi on osa hanketta, jonka nimi on Droonilogistiikan palvelupiste. Sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat reilut 1,8 miljoonaa euroa.
Lähde: Oulun Liikekeskus ry
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi