YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Eemil Airo, 15, myy itse tekemäänsä jäätelöä
Piitti Ratia osti jäätelöä Eemil Airon kioskista. Kuva: Janne Airo

Eemil, 15, päätti kokeilla jäätelön valmistamista – Nyt hän myy kehuttua herkkua Tampereen keskustassa

Eemil Airon tarmokkuus vakuutti tamperelaisen kahvilayrittäjän.

Tamperelainen Eemil Airo, 15, on nuoreen ikäänsä nähden verrattain kokenut 4H-yrittäjä. Hän ehti myydä kahden kesän ajan kahvia ja muffinsseja Tampereella sijaitsevan Tammelan puiston kupeessa, kunnes uusi liikeidea vei kaiken huomion. Myyntipiste tunnetaan nimellä Jäätelökioski Paiste.

4H-yrittäjät ovat 13–28 -vuotiaita itsenäisiä yrittäjiä, joiden 4H-yritykset pääsääntöisesti toimivat opiskelujen ohella tai koulujen loma-aikoina.

Airo aloitti oman jäätelön valmistamisen ja myynnin kesäkuun alussa, mutta ihan tuosta vaan toiminta ei käynnistynyt.

– Etsin vuoden ajan myyntipaikkaa kioskille. Siinä oli hankaluuksia, koska kaikki kaupungin tarjoamat myyntipaikat oli kilpailutettu ja joissakin tarjolla olevissa paikoissa olisi pitänyt tehdä sähköasennuksia, jotka olisivat olleet liian kalliita, Airo kertoo.

Lopulta Airoa onnisti, kun hän löysi myyntipaikan lähellä Tampereen keskustaa sijaitsevasta Kahvila Runosta. Nuorukainen tunsi yrittäjän, sillä hän oli ollut kahvilassa tet-harjoittelussa.

Kahvila Runon yrittäjä Pirkko Vuorinen halusi antaa nuorelle yrittäjälle mahdollisuuden huomattuaan tämän potentiaalin.

– Kun hän esitti ideansa jäätelön myymisestä ja mietti, mihin laittaisi jäätelökärrynsä, lupasin hänelle paikan ja sähköt. Huomasin heti, että Eemil on touhukas pakkaus. Hänen jäätelönsä olivat niin hyviä, että mielestäni ne piti saada markkinoille. Kaikki jäätelöö maistaneet asiakkaat ovat olleet asiasta samaa mieltä, 22 vuoden ajan kahvilaa pyörittänyt Vuorinen kertoo. 

Airo myy jäätelöään Vuorisen kahvilan edessä ja sateen yllättäessä myös sisätiloissa. Kärrynä toimii jäätelöpakastin, johon mahtuu muutama laatikko jäätelöä. Maanantaisin kioski on kiinni, koska silloin Airo keskittyy valmistukseen. Isomman erän valmistamiseen kuluu aikaa useampia tunteja.

Kahvila Runon yrittäjä Pirkko Vuorinen halusi antaa nuorelle yrittäjälle mahdollisuuden huomattuaan tämän potentiaalin.

Erikoismaku vaihtelee

Tällä hetkellä Airon jäätelövalikoimassa on viisi makua ja yksi erikoismaku, jota yrittäjän on tarkoitus vaihdella viikoittain. Viimeisin erikoismaku on jääkahvin ja suolakaramellin sekoitus.

Nuori yrittäjä innostui oman jäätelön kehittämisestä löydettyään pari vuotta sitten netistä jäätelömassareseptin, jota hän hyödyntää edelleen. Varsinainen kehitystyö alkoi vasta sitten, kun onnistunut pohjamassaresepti oli löytynyt.

– Perusmassan resepti ei ole salaisuus. Itse asiassa massan tekeminen on melko yksinkertaista. Makujen tekemisessä noudatan omaa reseptiä.

4H-yrittäjän omasta mielestä jäätelö erottuu edukseen korkealla kermapitoisuudella.

– Yli puolet massasta on kermaa. Olen pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisen itse. Keksitaikinajäätelön taikina on itse tehtyä. Kaikki jäätelöt on tehty täysin luontaisista raaka-aineista. Maku- tai väriaineita en käytä, Airo kertoo.

Valinta on tuonut jossain määrin haasteita, sillä esimerkiksi mansikkajäätelöön Airo on joutunut lisäämään vaniljajäätelöä pitääkseen maut luonnollisina.

– Kehittelyä on vaatinut esimerkiksi se, miten itse tehdystä mansikkakastikkeesta saa sellaisen, ettei se täysin jäädy pakkasessa.

Jäätelö valmistuu kahvilassa

Airo ilmoittaa Facebookissa ajat, jolloin on myymässä jäätelöä. Hinnoittelun hän on miettinyt pitkälti itse. Kahvilan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Airon ei tarvitse maksaa myyntipaikastaan vuokraa.

– Tuotoilla olen pystynyt ostamaan raaka-aineet ja vähän jää käteenkin. Alkuvaiheessa rahaa kului hankintoihin kuten pakastimeen, jonka ostin itse, nuorukainen kertoo.

Vanhemmiltaan Airo on saanut apua raaka-aineiden hakemiseen tukusta ja tavaroiden kuljettamiseen. Nuori yrittäjä valmistaa tuotteensa kahvilan tiloissa, jotta toiminta on elintarvikelainsäädännön mukaista. Hygieniamääräyksiin perehtyminen vei häneltä aikaa.

– Hygieniapassi oli perusjuttu, mutta jäätelön tekeminen ei onnistu kotioloissa. Tilan täytyy olla hyväksytty elintarvikkeiden valmistukseen. Suojapäähine on pakollinen. Kaiken tiedon etsimiseen on mennyt paljon aikaa, Airo kertoo.

Ensi kesänä hän aikoo jatkaa jäätelön valmistusta ja myyntiä. Toiminnan kasvattaminenkin on jo ollut mielessä.

– Olen ajatellut, että voisin myydä jäätelöä kahviloille Tampereella.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen