17.5.2023 klo 12:29
Uutinen

“Eivät ne varkaat jää koskaan kiinni” – lue, minkälainen on naantalilaisen K-kauppiaan tavallinen, erilainen päivä

Pihvien pakkausta, edustajien tapaamista ja rikosilmoituksia. Muun muassa näistä on K-kauppias Jussi Tainion työpäivä tehty.

– Jokainen päivä on tässä työssä erilainen. Ei ole mitään sapluunaa mitä mä teen, vaan jokainen päivä on erilainen ja rakentuu pitkälti kalenterin ja erilaisten tapaamisten mukaan.

Näin toteaa Jussi Tainio, kun häntä pyydetään kuvailemaan tavanomaista K-kauppiaan päivää. Sellaista pääsemme tässä jutussa hänen kanssaan seuraamaan.

Klo 04:10

On arkipäivä maaliskuun lopulla. Kauppias Tainio herää ja katsoo kelloaan. Se on vasta hieman yli aamuneljän, mutta uni ei enää maita. Se, että päivä alkaa näin aikaisin ei varsinaisesti ole Tainiolle tyypillistä.

– Kyllä ihmisen täytyy myös nukkua, Tainio toteaa ykskantaan.

Viimeinen vuosi on ollut Tainion kauppiasperheelle kiireinen, ehkä jopa kuluttava. Vuonna 2022 Tainiot rakennuttivat sekä uuden kaupan, K-Market PikkuKipparin Naantalin uuden asuntoalueen läheisyyteen, että remontoivat jo olemassa olevan K-Supermarket Ellenin, joka omistajanvaihdoksen myötä muutti nimensä K-Supermarket IsoKippariksi. Kaikki tämä on totta kai tarkoittanut Tainion kauppiaspariskunnalle myös liiketoiminnallisia riskejä, jotka ajoittain saattavat heijastua myös yöuniin.

Mahdollisuuksiin tarttuminen ja toisaalta myös kyky ottaa riskejä eivät ole Tainiolle täysin uusia asioita. Hänen K-kauppiasuraansa sisältyy myös aikaisempi rakennusprojekti, jolloin uusi kauppa pystytettiin Satakuntaan.

– Silloin sairastuin vyöruusuun, mutta nyt en ole sairastunut mihinkään. Tämä on toki stressaavaa aikaa; miten asiakkaat kokevat uuden kaupan? Mitä pitäisi kehittää ja muuttaa? Tällaisia asioita tulee joka päivä pohdittua, Tainio kuvailee.

Klo 06:00

Kun päivän uutiset on luettu, siirtyy Tainio jo työasioiden pariin. Ensin luvassa on molempien kauppojen tilausten läpikäyntiä. Tänä aikaisena aamuna olisi kauppias saattanut avata tilauslistat jo aikaisemminkin, mutta järjestelmä aukeaa vasta kuuden aikaan aamulla.

Koko kauppiasuran ajan Tainio on työskennellyt yhdessä vaimonsa Satu Tainion kanssa rinta rinnan. Myös pariskunnan kaksi tytärtä ovat tiivis osa perheyrityksen toimintaa. Toinen tyttäristä, Saara, on mukana myös kokopäiväisesti, sillä hän hoitaa K-Market PikkuKipparin asioita.

Työnjako perheen työtehtävien ja vastuiden osalta on selkeä, joskaan ei kiveen kirjoitettu. Useimmiten Jussin työpöydälle tulevat kauppojen hallinnolliset asiat ja eri kumppaneiden kanssa tehtävä yhteistyö. Satun vastuulla ovat erityisesti verkkokauppaan ja markkinointiin liittyvät asiat.

– Kyllä tämä on perheyritys myös siinä mielessä, että eivät ne työt pääty, vaikka kaupan oven sulkisikin siltä päivältä. Paljon asioista keskustellaan ja palaveerataan vielä kotona, sillä kaupalla harvemmin siihen on aikaa, Tainio taustoittaa.

Klo 08.00

Tainion kauppiaspariskunnan voi löytää päivittäin myös kaupan puolelta, sillä kumpikin haluaa olla niin sanotusti kädet savessa työn touhussa. Tänään se tarkoitti Jussin osalta pihvien pakkausta IsoKipparin lihatiskillä. Aamupäivään mahtui myös palaveri juomafirman edustajan kanssa, jossa käytiin läpi juomauutuuksia, niiden menekkiä sekä esillepanoa.

– Kauppojen valikoima ja esillepano elää kaiken aikaa, vaikka asiakkaan silmiin se ei välttämättä ole silmiinpistävää. Tällä hetkellä puhuttaa myös paljon hintojen nousu, joka ilman muuta vaikuttaa myös valikoimaan. Jos joku edustaja ilmoittaa, että tuotteen hinta laskee, on se tänä päivänä melko erikoinen palaveri.

Asiakkaiden toiveita ja palautetta pyritään kuuntelemaan herkästi. IsoKipparissa asiakkaat saavat kirjata toiveita kaupan seinältä löytyvään tauluun.

– Kyllä se on paras konsti kehittää kauppaa. Haluan, että meidät hyllyiltä löytyy juuri ne tuotteet, jota meidän asiakkaamme haluavat ostaa. Ei minun tarvitse niitä keksiä. Se on yrittäjän etu, kun voi ostaa mistä vaan ja mitä vaan.

IsoKipparissa asiakkaat voivat kirjata toiveensa kaupassa sijaitsevalle taululle. Kuva: Inkeri Sundberg

klo 13:30

Seuraavaksi Tainio tarttuu toimistotöihin, joihin tänään lukeutuu rikosilmoituksen teko myymälävarkaudesta. Nykyisin onneksi näihin paperitöihin kauppias joutuu harvemmin.

– Varkaudet oli tosi iso ongelma, kun aloitimme täällä kauppiaina. Jotta tilanne saataisiin muuttumaan, teimme paljon pahennusta aiheuttaneen kassitarkastuskampanjan, josta saimmekin paljon kuraa niskaan sosiaalisessa mediassa. Kampanja vähensi kuitenkin huomattavasti ammattivarastamista.

Tämänkertainen myymälävarkaus koski vitamiineja, joita varas vei mukanaan 450 euron edestä. On siis selvää, että säännölliset varkaudet aiheuttavat kauppiaille merkittäviä taloudellisia tappioita. Valitettavasti oikeuden saamisen suhteen Tainio ei ole tälläkään kertaa toiveikas.

– Eivät ne varkaat jää koskaan kiinni. Syyttäjiltä tulee myös jatkuvasti syyttämättäjättämispäätöksiä, koska kyseessä on niin pieniä tapauksia. Haluaisin aina kysyä näiltä syyttäjiltä, että jos heidän kodistaan varastettaisiin neljän ja puolensadan euron arvoinen maastopyörä, olisiko se hänen mielestään vähäpätöinen asia, pohtii Tainio.

Klo 14:30

Kesän lähestyessä myös lomalistat tulevat ajankohtaisiksi, joten Tainio siirtyy hr-asioiden pariin. Hän sanookin yhden tärkeimmistä tehtävistään olevan pitää huolta henkilökunnasta, joiden tärkein tehtävä on taas pitää huolta asiakkaista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kauppias antaa henkilökunnalleen sopivassa määrin vastuuta sekä palautetta.

– Olen antanut henkilöstön itse piirtää tulevan kesälomalistan. Pyrimme siihen, että jokainen saisi mahdollisimman pitkälle vaikuttaa oman lomansa ajankohtaan. Minä lyön lomalistan seinälle ja toivon, että henkilökunta istuu kahvin äärelle ja keskustelee yhdessä, miten ovat lomalla. Mielestäni tämä on henkilöstön huomioimista ja osoitus luottamuksesta. Toki, jos homma ei suju niin tulen paikalle, sanoo Tainio.

Klo 17.30

Päivän päätteeksi Tainio suuntaa vielä PikkuKippariin, jossa hän muun muassa siivoaa juomaosaston ja vaihtaa kuulumiset kaupan muun henkilöstön kanssa. Vaikka kauppiaan työtehtävät ovat monipuolisia, on yksi tehtävä, johon Tainio itse harvemmin tarttuu.

– Harvemmin olen kassalla, koska puhelin. Ennen tein paljon sunnuntaivuoroja ja olin palvelutiskillä, mutta usein tuli puheluita ja erilaisia ratkaistavia asioita, joiden takia en ehtinyt olemaan kassalla suunnitelmien mukaan. Kerran, nyt jo edesmennyt kassapäällikkömme, sanoi minulle, että ”se on kuule parempi, ettet tule kassalle”. Sen jälkeen en ole juuri ollut.

Vaikka kauppias itse enää harvemmin kassan taakse päätyy, arvostaa hän korkealle kassahenkilökuntaa.

– Eduskuntavaalien aikaan huomasin, miten esimerkiksi vaalitenteissä kassatyötä väheksyttiin. Minua ärsyttää tämä todella paljon, sillä tiedän että on paljon ihmisiä, jotka eivät pärjäisi nykypäivänä kaupan kassalla. Se vaatii todella paljon ammattitaitoa ja osaamista sekä asiakaspalvelutaitoja. Kyllä kaupan ala on aliarvostettua sen vaativuuteen verrattuna.

Klo 20:00

Kotiin päästyään on Tainiolla kiire jo ruuan ääreen.

– Tein tammikuussa ruokaremontin, johon kuuluu säännöllinen ateriarytmi. Tällä projektilla on ollut merkittävät vaikutukset koko hyvinvointiini. Jaksaminen on ihan eri tasolla kuin aikaisemmin. Olen jopa oppinut tykkäämään uunijuureksista!

Vielä illan viimeisinä tunteina Tainio selaa kauppojen valikoimaa ja tarkistaa tulevat uutuudet. Toisella silmällä hän seuraa illan vaalitenttiä, jonka jälkeen hän painaa pään tyynyyn klo 22:30.

Inkeri Sundberg