Pups 'n Pets -eläinlääkäriaseman johtaja Jenni Björkman ja eläinlääketieteen tohtori Stefan Björkman tutkivat venäjänsininen-rotuisen Sophie-kissan, joka tuli terveystarkastukseen. (Kuva: Linnea Keltanen)

Eläinlääkäriasema hoitaa vähävaraisten lemmikkejä ilmaiseksi – Tavoite on maksimoida voittojen sijaan yleinen hyvä

Helsinkiläisklinikan johtaja Jenni Björkman sanoo, että hyväntekeväisyys vaikuttaa liiketoimintaan jopa positiivisesti. – Meillä on myös maksavia asiakkaita, jotka haluavat tukea tällaista toimintaa käyttämällä palvelujamme.

Lemmikin vieminen eläinlääkäriin voi olla iso menoerä. Helsinkiläinen eläinlääkäriasema Pups ’n Pets vastaa hankalaan tilanteeseen antamalla ilmaista hoitoa vähävaraisten lemmikeille. Aviopari Stefan ja Jenni Björkmanin pyörittämällä klinikalla hoidetaan eläimiä paitsi normaalisti veloitettavana työnä, myös pro bono -periaatteella eli hyväntekeväisyytenä.

– Idea lähti koronan jälkimainingeissa. Huomasimme, että monien ihmisten taloudellinen turva oli käytännössä mennyttä, ihan itsestä riippumattomista syistä, klinikan johtaja Jenni Björkman kertoo.

Vapaaehtoistyö on aina ollut Björkmanin sydäntä lähellä, ja niinpä yrittäjät aloittivat käytännön, jossa hoitavat ilmaiseksi niitä eläimiä, joiden omistajilla ei olisi varaa eläinlääkäripalveluihin.

Björkmanit tiedottivat asiasta noin vuosi sitten Facebookissa, ja sen jälkeen klinikka on hoitanut ilmaiseksi noin 70 asiakasta.

– Jollain tavalla se yksi some-postaus pyörii edelleen. Meidän ei ole tarvinnut mainostaa tätä ollenkaan.

Kaikkeen ei voi varautua

Klinikalla on sähköposti, johon lemmikinomistaja saa lähettää vapaamuotoisen hakemuksen eläimensä hoidontarpeesta ja kertoa omasta tilanteestaan. 

– Hakemuksista katsomme asian kiireellisyyttä ja sitä, millä tavalla hakemus on perusteltu. Odotamme, että omistajat ovat vastuullisia. Esimerkiksi uusien eläimien hankkiminen tiukassa taloudellisessa tilanteessa ei ole hyvä peruste, Björkman kertoo.

Hänen mukaansa iso osa pro bono -asiakkaista on heitä, jotka ovat jo tutkituttaneet ja hoidattaneet eläimiään niin paljon, että rahat ovat loppu. 

– Sitten tilanne jatkuu, asiaa pitäisi edelleen hoitaa, ja he ottavat yhteyttä. Eläinlääkärikulujen kallistuminen näkyy myös tällä tavalla. Tehdään tosi paljon kalliita tutkimuksia, mutta hoitoon ei olekaan enää varaa.

Björkman painottaa, että kaikkeen ei vain voi varautua. 

– Sanotaan, että eläimen omistajan pitäisi pystyä varautumaan puskurirahastoilla ja vakuutuksilla ynnä muilla. Toki eläimen hankkiessaan on hyvä yrittää järjestää niin, että pystyy hoitamaan pakolliset asiat, mutta elämässä voi sattua yllätyksiä.

Yhdenvertainen kohtaaminen

Björkmanin mukaan eläinten hoitaminen ilmaiseksi ei vaikuta liiketoimintaan ollenkaan, tai sitten vaikutus on positiivinen.

– Meillä on myös maksavia asiakkaita, jotka haluavat tukea tällaista toimintaa käyttämällä palvelujamme.

Björkman sanoo, että noin parivuotiaan yrityksen tavoite ei ole maksimoida voittoja, vaan yleistä hyvää sekä työntekijöille että eläimille ja niiden omistajille. Hän sanoo, että yleensä keskustelussa taloudellinen puoli dominoi, ja muut näkökulmat unohtuvat.

– Tässähän kasvatetaan henkistä pääomaa. On eläinlääkärille mielettömän palkitsevaa, jos saa auttaa, koska asiakkaat ovat tietenkin todella kiitollisia.

– Moni itkeskelee, että tämä on se viimeinen oljenkorsi. Avun ei tarvitse edes olla ihmeellisempää, kuin puhelimessa neuvomista. Kohtaamme ihmisen yhdenvertaisena muiden kanssa, oli hänen taloudellinen tilanteensa mikä tahansa. 

Björkman sanoo, että eläinklinikka on pieni toimija, ja siksi sen pitää pitää hyväntekeväisyystoiminta suunnitelmallisena. Se tarkoittaa muun muassa, että eläimiä voidaan hoitaa vain rajallinen määrä. Eläinlääkärin työ on ilmaista, sivukulut eivät.

– Yleensä lääkkeet ja tarvikkeet jäävät omistajan maksettavaksi, ja useimmiten raha niihin järjestyy. 

Björkman kertoo, että toimintaan on myös saatu tukea, muun muassa tarvikelahjoituksia. Moni haluaisi auttaa esimerkiksi keräämällä rahaa.

– Paras neuvo on, että meitä tukee parhaiten käyttämällä eläimet meillä hoidossa tai ostamalla meiltä vaikka koiranruokapussi. 

Aiheesta kertoi ensin Yle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen