YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Elinvoimalupaus kirittämään Keski-Suomen elinvoimaa uuteen vauhtiin
Keski-Suomen Yrittäjät on kutsunut laajan joukon maakunnan toimijoita mukaan yhteiseen elinvoimalupaukseen, jossa sitoudumme viemään kehitystä kohti parempaa toimintaympäristöä ja kasvuedellytyksiä yrityksille.
Elinvoimalupauksella maakunnan toimijat sitoutuvat yhdessä edistämään yrittäjäystävällistä ilmapiiriä sekä vahvistamaan maakunnan elinvoimaisuutta. Yrittäjien elinvoimabarometri osoittaa selkeästi, missä meillä on kehitettävää ja syytä parantaa tekemistämme. Keski-Suomen sijoitus Yrittäjien Elinvoimabarometrissa 2023 oli vasta kymmenes.
-Tähtäin pitää olla viiden joukossa. Keski-Suomi kuuluu ilman muuta TOP 5 -yrittäjyysmaakuntien joukkoon. Meillä on paljon vahvuuksia, joille rakentaa, mutta työtä se vaatii. Yhdessä voimme huolehtia siitä, että Keski-Suomen veto- ja pitovoima vahvistuvat eikä yrittäjien vauhtiin pääsylle ole esteitä ainakaan toimintaympäristössä, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.
Yrittäjien tunnelmat vaihtelevat, mutta selkeää eteenpäin menon ja sitkeän kehittämisen tahtoa löytyy.
-Maailma alkaa olla siinä asennossa, että taas voidaan elää ja latu on auki. Nyt viimeistään on aika nostaa jalka jarrulta, yllyttää Keski-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Johanna Soilu.
Vuosittain noin 250 matkapäivää tekevä Hydromachin Oy:n Jonne Halttunen katsoo kotimaakuntaansa isommassa kuvassa.
-No kyllähän se totta on, että kulkuyhteydet on tosi huonot. Meillä rallimaailmassa liikutaan paljon ja aina jollain pääsee lähtemään, mutta paluuyhteydet viimeistään takkuaa. Lentoyhteydet pitäisi saada toimivammiksi ja tiet parempaan kuntoon.
Kansainvälisessä tiimissä toimiva Halttunen muistuttaa ulkomaalaisten osaajien tärkeydestä. Jyväskylään suunniteltu Toyotan ralliautojen testauskeskus on mainio esimerkki oikeansuuntaisesta tekemisestä ja voi parhaimmillaan vetää paljon osaajia alueelle. Pieneen kaupunkiin kaivataan kuitenkin myös monipuolista vapaa-ajan tekemistä etenkin pimeään talvikauteen.
Yritysmaailmaan kaivataan kaikenkokoisia yrityksiä vetävää veturitoimialaa ja sitä pitäisi nostattaa.
-Aiemmin oli keulakuvana Metsoa ja Nokiaa, mutta mikä voisi olla seuraava Keski-Suomea vauhdittava toimiala?, Halttunen pohtii.
Keskisuomalaiset yrittäjät tunnistavat alueen vahvuudet ja yhteistä tekemisen voimaa haetaan Vauhtia elinvoimaan -lupauksella. Maakunnassamme vauhti-elementeistä ei ole pulaa: maailman nopeimpia autokuskeja, maailman nopeimpia kylmäverihevosia, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Ilmavoimia unohtamatta.
Vauhtia elinvoimaan – Keski-Suomen elinvoimalupaus
1.Toimiva vuoropuhelu: Toimijat sitoutuvat käymään arjessa elävää vuoropuhelua yrityskentän kanssa. Vuoropuhelulle rakennetaan malleja, joita kehitetään jatkuvasti. Sitoudumme edistämään myös pienten ja isojen yritysten välistä vuoropuhelua.
2. Sujuvat kaavoitus- ja lupaprosessit: Lupa- ja kaavoitusprosessien tulee olla sujuvia. Kaavahankkeissa yritysten näkemykset ja ajatukset huomioidaan valmistelun varhaisessa vaiheessa.
3. Sujuvat rahoitusprosessit: Teemme yhdessä tietoisesti työtä sen eteen, että kehittämis- ja investointirahoitus liikkuu jouhevasti kasvua tuottaviin hankkeisiin. Viestimme mahdollisuuksista ja sparraamme yrittäjiä hyviin hakemuksiin. Hakemukset ja maksatukset käsitellään niin nopeasti kuin mahdollista.
4. Yrittäjämyönteiset hankinnat: Edistämme monituottajuutta maakunnassa ja huomiomme hankintaprosesseissa pk-yritysten erityispiirteet. Jokainen organisaatio laatii pienhankintaohjeet ja pyrkii asettamaan kilpailuttamisen rajat mahdollisimman alas.
5. Osaava työvoima: Työskentelemme yhdessä sen eteen, että Keski-Suomi ja keskisuomalaiset yritykset ovat haluttuja paikkoja työskennellä. Rakennamme toimivia malleja oppilaitosten ja yritysten yhteistyölle, jonka tavoitteena on opiskelijoiden pääsy Keski-Suomen työmarkkinoille jo opiskeluaikana. Panostamme kansainvälisyyteen.
6. Jatkuva oppiminen ja polut yrittäjäksi: Huomioimme pk-yritysten ja yrittäjien tarpeet jatkuvan oppimisen strategisessa kehittämisessä sekä käytännön työssä koulutus- ja kehittäjäorganisaatioissa. Liitämme sujuvat yrittäjyyspolut osaksi jatkuvaa oppimista.
7. Yritysvaikutusten arviointi: Päätöksenteossa huomioidaan jatkuvasti vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin. Tukena yritysvaikutusten arvioinnissa käytetään Suomen Yrittäjien laatimaa käsikirjaa.
8. Yrittäjyyteen kannustaminen: Toimijat sitoutuvat edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä. Seuraamme Kuntabarometrin, Elinvoimabarometrin sekä Työvoimabarometrin tuloksia ja laadimme toimenpiteitä tulosten pohjalta.
9. Maakunnan edunvalvontatavoitteet: Toimijat sitoutuvat edistämään maakunnan yhteisiä edunvalvontatavoitteita omissa viiteryhmissään ja viestinnässään.
10. Sitoudumme yhteistyöhön TKI-toiminnassa: Tavoitteena tulosten suurempi vaikuttavuus ja hyödynnettävyys.
Keski-Suomen elinvoimalupauksen allekirjoittajat ensimmäisellä kierroksella: Gradia, JAMK, Jyväskylän yliopisto, Keski-Suomen Ely-keskus, Keski-Suomen kansanedustajat, Keski-Suomen kauppakamari, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen Yrittäjät, MTK Keski-Suomi sekä Poke.
Lisätiedot: Sanna-Mari Jyräkoski, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, p. 050 563 7780