YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.9.2024 klo 12:19
Uutinen

Elo Pihlajamäki teki harrastuksestaan työn, eikä ole katunut hetkeäkään yrittäjäksi ryhtymistä – “Välillä tuntuu, että onko sitä töissä ollenkaan” 

Keuruulainen Elo Pihlajamäki sai tarpeekseen reissutyöstä ja kouluttautui uuteen ammattiin puunhoidon ammattilaiseksi. Päätöstä alanvaihdosta ei ole tarvinnut katua, sillä yrittäjyys oman intohimon parissa on tehnyt paljon onnellisemmaksi.

Muutama vuosi sitten Elo Pihlajamäki teki töitä jopa sadan metrin korkeudessa torni- ja työmaanostureiden asennustehtävissä. Korkealla työskentely ei päätä huimannut, mikä sai ajatuksen kytemään. Voisiko tätä käyttää hyödyksi toisessakin työssä? 

Uusi ammatti houkutteli, sillä aikaa vievä reissutyö nostureiden parissa tuntui kuluttavalta. Helsingin ja Kittilän väliä reissatessa aikaa ei juuri jäänyt muuhun.  

Sitten Pihlajamäki törmäsi arboristin koulutukseen.  

– Moni asia loksahti kohdilleen, kun arboristin koulutus tuli vastaan. Ammatissa yhdistyivät oma kiinnostus luontoon ja puihin sekä aiempi kokemus fyysisistä metsä- ja puutöistä. Totesin, että myös puihin kiipeäminen onnistuu, kun ei ole korkean paikan kammoa, Pihlajamäki kertoo. 

Arboristin työnkuvaan kuuluvat kaikki työvaiheet puun elämänkaaren aikana aina taimen istuttamisesta puuvanhuksen kaatamiseen. Työ vaatii turvallisuusmääräysten tuntemusta sekä hyviä henkisiä ja fyysisiä valmiuksia, sillä arboristien työtehtävät edellyttävät kiipeämistä korkealle puihin.   

Ura sai uutta suuntaa, kun Pihlajamäki hakeutui opiskelemaan arboristin ammattitutkintoon koulutuskeskus Sedun Ähtärin yksikköön. Hän valmistui puunhoidon ammattilaiseksi vuonna 2021. Yrittäjyys vei mennessään jo opiskeluaikana.  

Harrastuksesta tuli työ 

Pihlajamäki on aina ollut ulkoilmaihminen ja yritteliäs nuori. Puutyöt ovat säilyneet harrastuksena lapsuudesta ja kipinä yrittäjyyteen on kulkenut mukana läpi nuoruuden ja työuran.  

Lopulta tekemisen ja kokeilemisen halu sysäsivät Pihlajamäkeä kokeilemaan yrittäjyyttä oman intohimon parissa. Nyt yrittäjyyttä on takana jo useampi vuosi ja olo on ollut aiempaan työhön verrattuna selkeästi onnellisempi. 

Rakkaasta harrastuksesta tuli työ.  

– Välillä tuntuu, että onko sitä töissä ollenkaan? Nyt neljä vuotta ollut yrittäjänä, eikä yhtenäkään aamuna ole ollut sellaista oloa, että harmittaisi lähteä töihin. 

Koko Keski-Suomen alueella toimiva Pihliksen monipalvelu tarjoaa muun maussa puiden kaatoja, kantojyrsintää, oksien haketusta sekä puiden istutusta ja hoitoa. Työ on sesonkiluontoista – kesällä on kiireisintä, mutta esimerkiksi syksyisin tuulenkaadot työllistävät yrittäjää ja kaluston pitää olla aina lähtövalmiudessa.  

– Varsinkin syksyisin on myrskyjä ja kovia tuulia, jotka voivat kaataa puita teille, pihoihin ja rakennusten päälle. Silloin pitää lähteä nopeasti hoitamaan akuutteja vahinkoja, Pihlajamäki sanoo. 

Yrittäjyydessä houkutti vapaus 

Moni yrittäjä mainitsee yrittäjyyden parhaiksi puoliksi vapauden ja vastuun. Niin tekee myös Pihlajamäki.  

Vapaus tehdä sitä, mistä pitää ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ovat lisänneet Pihlajamäen onnellisuutta sekä tunnetta siitä, että on oikealla tiellä. Myös vastuu oman yrityksen pyörittämisestä on tuntunut hyvältä. 

Palveluita ja työkoneita kehitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Pari vuotta sitten Pihlajamäki hankki jyrsimen kantojen poistoa varten, myöhemmin kalustoon tuli oksasilppuri, jolla oksat saadaan hyötykäyttöön kuorikatteeksi. Myös puun sahaaminen pöytälankuiksi onnistuu – rakas pihapuu on mahdollista saada käsittelyn jälkeen kotiin muistoksi. 

Tavoitteena on, että asiakas saa kaikki puunhoitoon liittyvät palvelut saman katon alta. 

– Olen pyrkinyt hankkimaan laajasti erilaisia koneita, jotta olisi tarjota asiakkaille mahdollisimman kattava paketti palveluita. Riittää, kun soittaa yhteen paikkaan, täältä järjestyy kaikki, Pihlajamäki sanoo. 

Pihlajamäki pitääkin asiakaspalvelua ja ihmisen kohtaamista merkityksellisenä asiana. Yrittäjyys on tuonut mukanaan laajan verkoston ja uusia ihmissuhteita, joita hän on päättänyt vaalia työssään.  

– Käyn kaatamassa paljon puita esimerkiksi eläkeläisille, jotka ovat yksikseen kotona. Usein jään heidän kanssaan hetkeksi vaihtamaan kuulumisia. Ei haittaa, vaikka puoli tuntia rupattelen asiakkaan kanssa ennen lähtöä, Pihlajamäki kertoo.  

Myös yhteistyö muiden yrittäjien ja alan kollegoiden kanssa on ollut uudelle yrittäjälle arvokasta. Kokemusten ja näkemysten vaihtaminen on vienyt omaa toimintaa ja suunnitelmia eteenpäin. Niin ikään yrittäjäjärjestön tarjoamat koulutukset ja neuvontapalvelut ovat olleet yksinyrittäjälle tärkeä resurssi.  

Uupumus herätti 

Sisukkuus, periksiantamattomuus ja pitkät päivät – usein ihannekuvaa yrittäjyydestä luonnehditaan näillä sanoilla. Kovalla työtahdilla on kuitenkin kääntöpuolensa, jonka myös Pihlajamäki on kokenut. 

Aloitettuaan yrittäjänä hän kävi lähellä loppuunpalamista. Jatkuva väsymys vaivasi, kroppa kävi ylikierroksilla. Palautumista ei juurikaan tapahtunut. 

– Alkuun sitä otti vastaan kaikki tarjotut työkeikat ja nopeallakin aikataululla, koska stressasi sitä, miten asiakkaita riittää. Työpäivät lipsahtivat jatkuvasti aivan liian pitkiksi, eikä päässyt palautumaan ollenkaan, Pihlajamäki kertoo. 

Kokemus herätti, ja nykyisin Pihlajamäki pitää huolen siitä, että kalenterista löytyy enemmän myös vapaa-aikaa. Töitä ei tehdä enää aamusta iltaan. 

– On pitänyt opetella sanomaan välillä myös “ei” ja pitämään parempaa huolta omasta palautumisesta. Vaikka yrittäjät ovat periaatteessa aina töissä, yritän nykyään pitää kiinni siitä, että työ ja vapaa-aika olisivat paremmassa tasapainossa, hän sanoo.  

Lomilla Pihlajamäki lataa akkuja ja reissaa yhdessä perheen kanssa. Jokasyksyisestä perinteisestä lomareissusta on pidetty kiireisinäkin aikoina kiinni – tänäkin syksynä perhe suuntaa viikoksi Lappiin nauttimaan pohjoisen ruskasta.  

Uusi ala 

Koulutettuja arboristeja toimii Keski-Suomen alueella vain muutamia. Pihlajamäen mukaan Suomessa puunhoitoala on vielä suhteellisen uusi ja puunhoidon mahdollisuudet etenkin kuluttajille vieraita. Tietoisuutta tulisi lisätä. 

– Arboristin osaaminen tuo esiin erilaista näkemystä, sillä kotipihan puustoa ei aina tarvitse kaataa, vaan hoitoleikkuilla saadaan puut kestämään vielä vuosikausia, hän selittää.  

Arboristien osaaminen on tullut vähitellen tunnetummaksi, kun kaupunkien ja asuinalueiden viherrakentaminen ja puiden hyvinvointi ovat nousseet enemmän esille. Erityisesti rakennetulla kaupunkialueella puiden hoitoleikkuita tulisi tehdä säännöllisesti.  

– Kun puut hoitoleikataan oikeaoppisesti, niistä saadaan pitkäikäisempiä, kauniimman muotoisia ja ympäristöönsä sopivia, Pihlajamäki lisää. 

Katse tulevaan 

Pihlajamäen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu yrityksen laajentaminen. Jossain kohtaa hänen tavoitteenaan on palkata yritykseensä työntekijä tai kaksi sekä mahdollisesti tarjota myös kesätöitä nuorille.  

– Itsekin olen ollut vastaavanlaisissa kesätöissä aikanaan. Olisi mahtava juttu, jos pystyisin tarjoamaan myös muille nuorille saman mahdollisuuden, Pihlajamäki sanoo. 

Haaveena olisi, että yrityksen laajentaminen mahdollistaisi myös loman pitämisen useammin kuin kerran vuodessa.  

– Hienoa olisi pitää lomaa kesälläkin, kun voisi luottaa, että hommat rullaa ilman minuakin eteenpäin. 

Pihlajamäen yrittäjätarina inspiroi seuraamaan omia unelmiaan ja tavoittelemaan yrittäjyyttä rohkeasti. Kuten sanonta kuvaa: yrittänyttä ei laiteta.  

– Itse olen toiminut aina sillä asenteella, että mitä menettää, jos yrittää? Voi menettää enemmän, jos ei edes kokeile. Yrittäjyys tuo mukanaan niin paljon mahdollisuuksia, Pihlajamäki summaa.