Kaisa Liskin kahvila-ravintola sijaitsee lähellä Riihimäen keskustaa. Kuva: Pauli Reinikainen
23.2.2022 klo 09:02
Uutinen

”En haavoitu heti, kun kolahdan maahan” – Kaisa Liski teki paluun kiinteistönvälitykseen: Kuuntele Yrittäjän podcast

Kaisa Liski avautuu Yrittäjän podcastissa kohtaamistaan vaikeuksista ja siitä, miten on päättänyt selvitä niistä kerta toisensa jälkeen. Jaksossa hän kertoo myös, mikä sai hänet palaamaan kiinteistönvälitysalalle.

Kaisa Liski, 54,  on jo vuoden verran etsinyt kahvila-ravintolalleen uutta toimitilaa Riihimäeltä.

– Tavoitteena olisi saada toinen ravintola lähemmäs keskustaa, hän perustelee. Liski on vieraana Yrittäjän pocastin uudessa jaksossa, jonka voit kuunnella täältä. Aikaisempiin Yrittäjän podcastin jaksoihin voit tutustua täällä.

Moni suomalainen muistaa Liskin ”kiinteistökuningattarena” hänen nimeään kantaneesta tv-ohjelmasta. Tv-julkisuus oli merkittävä tekijä myös alanvaihdoksessa, sillä Liski toteutti pitkäaikaisen haaveen omasta ravintolasta vuonna 2015 voitettuaan VIP Master Chef -kilpailun.

– Silloin olin vielä syvällä kiinteistönvälitysbisneksessä ja oman välitysfirman perustaminen oli edessä, joten ravintolan perustaminen sai vielä jäädä.

Vuonna 2019 Liski sairastui vakavasti aivoverenkiertohäiriöön ja joutui 1,5 vuodeksi sairauslomalle.

”Ravintolayrittäjyys on ollut fyysisesti paljon rankempaa kun olin ajatellut.”

Kaisa Liski

– Siinä oli aikaa miettiä, mitä haluan tehdä isona. Sairastuminen johtui pitkälti stressaavasta tilanteestani välitysalalla. Samaan aikaan kävin oikeustaistelua entistä työnantajaani vastaan. Se tuntui luissa ja ytimissä ja halusin tehdä jotain ihan muuta. Sitten saatiin ravintola pystyyn.

Työtaakka ei liiemmin helpottanut, sillä Kahvila Ravintola Kaisa on pitänyt Liskin kiireisenä viimeiset pari vuotta.

– Itse asiassa ravintolayrittäjyys on ollut fyysisesti paljon rankempaa kun olin ajatellut. Kun sosiaalisessa mediassa puhuin ravintolan avaamisesta ja ennakoin lyhyempiä työpäiviä, joku kommentoi, että niinhän sä luulet. Hän oli aivan oikeassa.

Ravintola antoi kuitenkin tietynlaisen rauhan suorittamiseen, johon Liski oli tottunut vuosien ajan kiinteistönvälitysaikoina.

– Tässä ei ole ollut sellaista henkistä taakkaa, mitä koin välitysbisneksessä. Toki korona on tuonut stressiä mutta siitäkin olen jo selvinnyt. Rajoitusaikakaan ei ole tuntunut kamalan pahalta enkä ole vielä joutunut lomauttamaan ketään.

Oikeustaistelu edelleen käynnissä

Liskin oikeusprosessi on edelleen kesken. Jokin aika sitten hän sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen.

– Minulla oli määräaikainen työsopimus, josta oli maksettu vanhanaikainen kynnysraha. Kun työnantajalle selvisi, että olen lähdössä pois, he muuttivat kynnysrahan velaksi. Tästä velkakirjasta olemme tapelleet monta vuotta oikeudessa.

Muut syytekohdat koskivat muun muassa liikeideoiden ja asiakkaiden ”varastamista”. Liski avaa oikeusprosessin yksityiskohtia podcastissa.

Edelliseen työpaikkaansa liittyvän oikeuskäsittelyn lisäksi Liski on joutunut oikeuteen myös Riihimäen kaupunkia vastaan. Liski sai lähes 20 000 euron sakot siitä, ettei hän ollut aloittanut rakentamista hankkimalleen tontille ajoissa.

– Muutaman päivän päästä haastemies toi haasteen samalta taholta siitå, että olen aloittanut liian aikaisin, kun olin hakenut lupaa puun ja kiven poistolle tontilta. Voisi sanoa, että virkamiesten pakka on ollut täällä Riihimäellä aika sekaisin.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi Liskille sakot liian aikaisin aloitetusta rakentamisesta. Päätöksestä on valitettu hovioikeuteen.

Takaisin kiinteistönvälitykseen

Podcastissa Liski kertoo, miten hän on pitänyt huolta omasta jaksamisestaan ja kestänyt yrittäjän haastavaa arkea ulkopuolisten vastoinkäymisten keskellä.

– En haavoitu heti, kun kolahdan maahan. Kai se on geeneissä, että keksin aina jonkin ratkaisun. Mitä enemmän minua tökitään, sitä enemmän haluan yrittää. Ei minua ahdista.

Jaksossa Liski kertoo myös paluustaan kiinteistönvälitysalalle. Hänen edellinen välitysyrityksensä ajautui konkurssiin.

Kuuntele Yrittäjän podcast Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Pauli Reinikainen