YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Epävarmuus laskenut Satakunnan pk-yritysten suhdannenäkymiä – Työntekijöistä halutaan pitää kiinni
Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi viime syksystä niin valtakunnallisesti kuin Satakunnassakin. Tähän ovat vaikuttaneet etenkin ennätysnopea korkojen nousu ja heikon taloustilanteen jatkuminen. Poikkeukselliset viime vuodet ja talouden nykytilanteen epävarmuus vaikuttavatkin suoraan pk-yritysten suhdannenäkymiin. Suhdannenäkymät ovat vaikeat erityisesti rakentamisen toimialalla.
Satakunnassa pk-yritysten suhdannenäkymät ovat laskeneet selvästi syksystä 2023, jolloin ne olivat vielä positiiviset (1) ja koko maahan verrattuna verrattain korkeat. Nyt keväällä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku oli Satakunnassa -15, mikä on hyvin vastaava kuin koko maassa keskimäärin -14 (syksy 2023 -6). Vuoden takaisiin lukuihin ei olla kuitenkaan Satakunnassa valuttu, sillä keväällä 2023 saldoluku oli jopa -26.
Naapurimaakunnista Varsinais-Suomessa suhdannenäkymät ovat parantuneet (-12), mutta muista naapurimaakunnista Pirkanmaan (-19) ja Etelä-Pohjanmaan (-20) suhdannenäkymät ovat edelleen Satakuntaa huonommat.
– Koko maan tilannetta kuvaa se, että suhdannenäkymien saldoluvut ovat positiiviset vain Lapissa (4) ja Keski-Suomessa (1). Ylipäätään vain viidessä maakunnassa on positiivisemmat odotukset kuin Satakunnassa, maan kokonaistilannetta kuvaa Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela.
Toimialoittain katsottuna rakentamisen odotukset ovat heikoimmat (-32), mutta myös muiden toimialojen odotukset ovat selkeästi miinuksella: teollisuus (-23), kaupan ala (-16) ja palvelut (-7).
Henkilökunnan määrän odotuksissa laskua – Työntekijöistä halutaan kuitenkin pitää kiinni
Pk-yritysbarometrin tuloksista selviää, että henkilökunnan määrän odotusarvoissa on Satakunnassa tapahtunut käänne negatiivisempaan suuntaan ja odotukset ovat muun maan keskiarvoa huonommat. Tässä onkin selkeä lasku maakunnan edelliseen mittaustulokseen. Vahvan väestönkehityksen alueilla odotusarvot henkilökunnan määrästä ovatkin positiivisemmat.
– On kuitenkin hyvä huomioida, että sopeuttamistoimista kysyttäessä osaajapulasta kärsivässä Satakunnassa on selkeää halua pitää kiinni työntekijöistä. Satakunnassa 24 prosenttia pk-yrityksistä kokee tarvetta sopeuttaa toimintaansa. Satakunnassa lomautukset ja muut työaikajärjestelyt sekä liiketoiminnasta karsiminen nähdään kuitenkin vaihtoehtoina todennäköisempinä kuin irtisanomiset, kertoo Nina-Mari Turpela.
Satakunnassa osaavan työvoiman saatavuus nähdäänkin kasvun esteenä useammin kuin muualla maassa. Työllistämishalukkuutta olisi kuitenkin hieman muuta maata enemmän.
Liikevaihto- ja kannattavuusodotukset matalat, kasvuhakuisuus vähenee
Liikevaihto-odotukset ovat Satakunnassa laskeneet vuoden 2021 tasolle. Toisaalta kannattavuuslukemia on saatu suhteessa viime mittauksia parempaan suuntaan. Mahdollisia syitä ovat toimintojen tehostaminen ja se, että nousseita kustannuksia on mahdollisesti saatu vietyä loppuhintoihin viime vuotta paremmin.
Voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä on Satakunnassa muuta maata hieman vähemmän, mutta kasvuhakuisia saman verran. Satakunnassa on toisaalta lopettavia yrityksiä hieman muuta maata vähemmän.
– Erityisesti voimakkaasti kasvuhakuisten pk-yritysten määrä on laskenut trendinomaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana valtakunnallisestikin mitattuna. Samaan aikaan myös työnantajayrittäjien määrä laskee – tästä löytynee myös jonkinlainen selittävä tekijä kasvuhakuisuuden hiipumiselle, Nina-Mari Turpela arvelee.
Rahoitus ja investoinnit
Nykyinen taloustilanne näkyy investointihaluttomuutena. Investointien arvon kehitystä koskeva saldoluku on Satakunnassa -24 ja koko maassa -20. Rahoituksen saatavuuden koetaan Satakunnassakin jonkin verran heikentyneen.
– Finnvera pyrkii turvaamaan kasvuhakuisten yritysten rahoituksen lainoilla ja takauksilla. Kaikkia rahoitusmahdollisuuksia ei edelleenkään tunneta tarpeeksi hyvin, kertoo Finnveran aluepäällikkö Pia Kiuru.
Pk-yritykset ja ilmastonmuutos
Satakunnassa pk-yritykset ovat kartoittaneet liiketoimintansa ilmastovaikutuksia hieman muuta maata enemmän. Satakunnassa pk-yritykset myös kokevat muuta maata enemmän, että ilmastonmuutos tulee tuomaan merkittäviä haasteita yritystoiminnalle. Nämä haasteet korostuvat erityisesti Pohjois-Satakunnan pk-yrityksissä.
Ilmastotoimien motivaationa nähdään Satakunnassa erityisesti kustannussäästöt, yrityskuva sekä ulkoinen paine muun muassa toimitusketjuilta ja asiakkailta.
Pk-yritysbarometri on erityisesti työkalu, ei pelkkä mittari
Jokaisen yrittäjän olisi hyvä paneutua Pk-yritysbarometriin. Se toimii hyvänä taustatyökaluna oman yritystoiminnan kehittämiseen ja esimerkiksi investointien suunnitteluun. Pk-yritysbarometrin avulla yrittäjä voi peilata oman toimintansa ennakoimisessa alueellisten kollegoiden suhdanneodotuksia, myös eri toimialoilta.
Pk-yritysbarometrin toteuttavat yhteistyössä Suomen Yrittäjät, Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Finnvera. Tutustu kevään 2024 pk-yritysbarometriin tästä: https://www.yrittajat.fi/tutkimukset/pk-yritysbarometri-1-2024/
Lisätiedot ja haastattelut:
Satakunnan Yrittäjät: Nina-Mari Turpela | nina-mari.turpela@yrittajat.fi | 040 077 1914
Finnvera: Pia Kiuru | aluepäällikkö | pia.kiuru@finnvera.fi | 040 578 2016