Huoltamoyrittäjä Esa Ruuska
Esa Ruuska. Kuva: Markku Jyrkkä

Erikoinen järjestely varmistaa, että Halsuan kirkonkylältä saa jatkossakin bensaa – 84-vuotias huoltoasemayrittäjä Esa Ruuska ihmettelee, miksi kunta ”unohti” hänet  

Halsuan kirkonkylällä on jatkossakin polttoaineen jakeluasema yrittäjien ja kunnan lyötyä hynttyyt yhteen. Kahdeksan kilometrin päässä omaa huoltoasemaa pyörittävä 84-vuotias Esa Ruuska ei täysin ymmärrä päätöstä.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Halsuan kirkonkylällä huolestuttiin jokin aika sitten paikallisen kylmäaseman lopetuspäätöksestä. ELY-keskus oli määrännyt, että asema on suljettava puuttuvan ympäristöluvan takia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Runsaan tuhannen asukkaan kunnassa on myös toinen huoltoasema, joka sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Ylikylän kylässä. Senkin tulevaisuus on vaakalaudalla. Seuraava lähin asema on noin 25 kilometrin päässä Vetelin ja Kaustisen suunnalla.

Paikalliset yrittäjät huolestuivat kunnan ostovoiman mahdollisesta pakenemisesta naapurikuntiin, jos kirkonkylällä ei ole enää huoltoasemaa. Myös kunnan johdossa otettiin asia vakavasti.

– Tämä on ollut kunnan ja yrittäjien yhteinen ponnistus. Aloimme pähkäillä, miten saamme polttoaseman säilytettyä, Halsuan Yrittäjien puheenjohtaja ja saneerausalan yrittäjä Veli-Matti Hotakainen kertoo.

”Jos kuntalaiset lähtevät tankkaamaan muualle, helposti muukin asiointi hoidetaan muualla.”

Veli-Matti Honkanen, yrittäjä

Ratkaisu löytyi, kun kunta lupasi varata uudelle kylmäasemalle tontin ja maksaa polttoainetankkien asennuksen maan alle. Yrittäjät kokosivat keskuudestaan 15 osakasta, jotka perustivat kylmäasemaa pyörittävän yrityksen. Yrittäjien osuus investoinnista on Hotakaisen mukaan ”kymmeniä tuhansia euroja”.

– Kylmäasema toimii liikekiinteistön vieressä, jossa on ruokaravintola. Näillä näkymin asema tulee osaksi SEO-ketjua, itsekin kylmäaseman osakkaaksi lähtevä Hotakainen kertoo.

Hotakaisen mukaan projekti on tärkeää palveluiden pysyvyyden takia.

– Jos kuntalaiset lähtevät tankkaamaan muualle, helposti muukin asiointi hoidetaan muualla. Kyse on myös huoltovarmuuden ylläpitämisestä, hän huomauttaa.

Uuden kylmäaseman avajaisia on suunniteltu vapulle. Kunta ei onnistunut saamaan polttoainesäiliöitä enää tälle vuodelle, eikä maanrakennustöitä suositella aloitettavaksi roudan aikana.

84-vuotias huoltoasemayrittäjä kritisoi kunnan päätöstä

Halsuan Ylikylässä vuodesta 1966 yhdistettyä huoltokorjaamoa ja huoltoasemaa pyörittänyt Esa Ruuska, 84, on seurannut kaksijakoisin ajatuksin kunnassa vellonutta jakeluasemakeskustelua.

– En minä ole vielä toimintaa lopettanut, vaikka kunta ja jotkin mediat ovat niin väittäneet. Kunnan virkamiesten pitäisi käydä kerran meilläkin niin tietäisivät, että täällä myydään edelleen polttoainetta monta kymmentä tuhatta litraa. Polttoaineauto tuo bensaa huomennakin, Ruuska kommentoi.

Hän myöntää ensin suutahtaneensa vääriä puheita, mutta on jo leppynyt.

– He saavat puhua mitä puhuvat, minä myyn. Tottakai tässä iässä on mahdollista, että toiminta voi loppua vaikka huomenna. En silti ymmärrä, miksi kunnan rahoilla pitää tehdä uusi huoltoasema.

”Tottakai tässä iässä on mahdollista, että toiminta voi loppua vaikka huomenna.”

Esa Ruuska, yrittäjä

Haastattelupäivän Ruuskan asemalla on käynyt aamusta alkaen useita asiakkaita. Osa jää istumaan pidemmäksi aikaa kahvilaan. Hänen asemansa on niitä harvoja, jotka eivät kuulu mihinkään ketjuun. Aikanaan huoltoasema oli osa Esson myyntiverkostoa. Niiltä ajoilta pihalla on edelleen käsinveivattava dieselmittari.

Ruuskan pariskunta pyörittää edelleen Ruuskan Korjaamoa. Kuva: Markku Jyrkkä

– Olen saanut tingittyä polttonesteiden hinnasta, koska minulla ei ole välikäsiä, Ruuska kehuu. Hän pyörittää yritystä vaimonsa kanssa pitkälti siksi, ettei muutakaan järkevää tekemistä ole. Jatkajaa yritykselle ei ole, sillä Ruuskan Helsingissä asuva poika ei aio jatkaa palata synnyinseudulleen.

– Emännän kanssa pyöritämme tätä niin kauan kun järki toimii ja pääsemme liikkumaan. Aika ei oikein kulu kotona sohvalla istumalla. Tämä on lähinnä sellaista hupia. Täällä kylällä kaikki tuntevat toisensa.

Viime aikoina Ruuska on puuhannut sivuprojektinsa kanssa. Hän luopui jokin aika sitten toisen yrityksensä turvetuotannosta ja käytti valtion tarjoaman romutuspalkkion. Nyt hän muuttaa entisiä turvemaita 25 hehtaarin lintukosteikoksi. Valmista pitäisi olla vuoden päästä.

– ELY-keskus maksaa siitä kohtuullisen hyvin. Tiet kiertävät koko alueen ja keskelle tulee makkaranpaistosaari. Olen metsämies, teen sen osittain itselleni. Siellä näkee ainakin pari sataa sorsaa.

Pauli Reinikainen