30.3.2020 klo 13:24
Uutinen

Esittelyssä uusi jäsenyritys: Onnipyörä sähköistää pyöräilyä

– Tutkimme markkinoita ja totesimme, että Turusta puuttuu sähköpyöriin erikoistunut liike, yrittäjät Tomi Kotiranta ja Mika Sevón kertovat perustamansa Onnipyörä Oy:n taustasta.

Vuoden alusta Turun Länsikeskuksessa markkinointinimellään Lucky e-bike toimintansa aloittaneen liikkeen yrittäjät odottavat kiireistä kevättä, sillä kiinnostus sähköpyöriin on lisääntymässä.

Itsenäisenä jälleenmyyjänä Onnipyörä on tuonut myyntiin laajan valikoiman sähköpyöriä. Niiden lisäksi valikoimassa on myös muutamia erikoispyöriä, kuten turvallisuudestaan tunnettu lastenpyörä Woom tai Christiania Bikesin laatikkopyörät.

– Odotukset ovat isot, ja itse asiassa yksi meidän haasteistamme voi olla se, saammeko tänne tavaraa riittävästi, sillä sähköpyörien suosio kasvaa vahvasti myös muualla, kuten Ruotsissa ja Keski-Euroopassa, Kotiranta toteaa.

Onnipyörän yrittäjistä on tullut myös sähköpyöräilyn sanansaattajia, sillä yksi alan haasteista on, että harvalla on vielä kokemusta sähköpyöräilystä.

– Moni sanoo, ettei ole kiinnostunut sähköpyörästä, koska jalat toimivat vielä. Sähköpyörällä ajetaan kuitenkin sähköavusteisesti, mikä tarkoittaa, että ajaessa saa itse määrittää, ajaako sähköllä ja millä tasolla ajaa. Ja vaikka ajaisi korkeimmalla tasolla, silti pitää vielä itsekin polkea, Kotiranta huomauttaa.

Sähköpyörä sopii työmatkapyöräksi

Mika Sevónin mukaan sähköpyöräily on myös tehokasta kuntoilua, koska se on yleensä pitkäkestoista ja tehdään matalalla sykkeellä. Sähköpyörällä ei myöskään tarvitse puskea hiki päässä, minkä ansiosta sähköpyörä sopii erityisen hyvin työmatkapyöräksi.

Toinen sähköpyörän haaste on hinta. Tomi Kotiranta kuitenkin toteaa, että jos hintaa vertaa esimerkiksi kakkosautoon, sähköpyörä on edullinen vaihtoehto. Hankintahinnan päälle ei myöskään tule muuta kuin huoltokulut.

– Sähköpyörä ei tarvitse parkkitilaa eikä muuta erityistä infraa. Irrotettavan akun voi ladata mistä tahansa sähköpistokkeesta 3-4 tunnissa, minkä jälkeen sillä voi ajaa 80-150 kilometriä avustustasosta riippuen. Yhden latauksen hinta on alle kaksi senttiä, Kotiranta vertaa.

Onnipyörä Oy:n yrittäjät kertovat liittyneensä yrittäjäjärjestöön sen tarjoaman edunvalvonnan, verkostoitumisen ja neuvonnan vuoksi.

(Teksti ja kuva: Eila Hannula. Juttu on julkaistu alunperin 12.3. ilmestyneessä Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä.)