YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Eurooppalainen mittaristo eläinten hyvinvoinnin seurantaan – Ala panostaa tutkimukseen
Kotimainen turkiselinkeino tutkii ravinteiden kierrätystä ja kehittää turkiseläinten hyvinvointia useissa hankkeissa tänä ja ensi vuonna.
Turkiselinkeinon edunvalvoja ProFurin tutkimuksen kokonaisbudjetti vuonna 2017 on noin kaksi miljoonaa euroa.
Ala kehittää turkiseläinten hyvinvointia, ja aiheen tiimoilta on käynnissä useita projekteja. Se on ajankohtainen myös alkuvuonna Euroopan laajuisesti käynnistyneen WelFur-järjestelmän myötä. WelFur tuo eurooppalaisille turkistiloille mittariston ja välineet seurata turkiseläinten hyvinvointia ja sen kehittämistä omilla tiloillaan.
– Vuoden 2017 alussa järjestelmä otetaan käyttöön kaikilla kettu- ja minkkitiloilla. Suomensupin WelFur-protokolla on työn alla ja valmistuu parin vuoden sisällä. WelFur-järjestelmä tulee täydentämään kotimaista sertifiointiohjelmaa ja varmistamaan suomalaisen turkistuotannon etumatkan myös jatkossa, ProFurin toiminnanjohtaja Marja Tiura kertoo.
Suomalainen turkiselinkeino panostaa biotaloushankkeisiin. Bio- ja kiertotaloudessa on tavoitteena on löytää tehokkaita ketjuja ravinnerikkaan turkislannan käsittelyyn.
Myönteiset näkymät
Vuosi 2017 on alkanut turkisalalla myönteisessä vireessä. Kauppa on elpymässä ja luottamus palautumassa markkinoille suhdanneheilahteluiden jälkeen. Saga Furs piti tilikauden ensimmäisen huutokaupan Vantaalla joulukuussa.
ProFur on Suomen turkiselinkeinon edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Ala työllistää 17 500 henkilöä. Alan viennin arvo vuonna 2015 oli 611 miljoonaa euroa.
Yrittäjäsanomat