YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Aurinkopaneelit
Tammelalaisyritys saa kaikki paneelit käyttöön parin viikon sisällä.
3.8.2022 klo 12:34
Uutinen

Tammelalaisyritys asennutti hallin katolle 266 aurinkopaneelia – Yrittäjä laskee säästävänsä 12 000 euroa vuodessa

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa.

Teräsrakenteita valmistavan Forssan Asentajien omistaja Janne Vihreäsaari päätti viime keväänä valmistautua hyvissä ajoin sähkön hinnannousuun.

Vihreäsaaren toinen yritys, Kiinteistö Oy Teräsmies hankki 6000 neliön tehdashallin katolle peräti 266 aurinkopaneelia. Ne tuottavat vuodessa sähköä 88 000 kilowattituntia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Forssan Lehti.

– Myyjä oli sitä mieltä, että tämä on oikea määrä meidän käyttöömme, Vihreäsaari kertoo.

Hankinta aloitettiin viime keväänä ja asennus alkoi heinäkuun puolivälissä. Valmista on parin viikon sisällä.

Paneelien määrä perustuu hallin 350 000 kilowattitunnin vuosittaiseen sähkönkulutukseen. Halli kuluttaa sähköä vähemmän kuin vastaavan kokoiset kiinteistöt yleensä, sillä Vihreäsaaren yritys käyttää talvisin pellettilämmitystä.

Vihreäsaaren mukaan on laskettu, että kolmen kesäkuukauden aikana, kun sähkön tuotto on suurempaa kuin sen kulutus, paneeleista voidaan myydä sähköä verkkoon.

– Talvisinkin saamme pienennettyä hieman sähkön oston määrää paneelien tuottaman energian avulla.

Toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana paneelien arvioitu tuotto on kahdeksankertainen pimeimpiin kuukausiin nähden. Verkkoon myytävän sähkön osuudeksi on arvioitu noin 10 prosenttia kokonaistuotosta.

– Loppu jää omaan käyttöön ja laskettu säästö on noin 12 000 euroa, kun mukaan lasketaan sähkön myynti verkkoon, Vihreäsaari kertoo.

Laskelmassa on käytetty 10,5 sentin ostohintaa kilowattitunnilta. Jos sähkön hinta nousee huomattavasti, säästö kasvaa.

Investointi maksaa itsensä 7 vuodessa

Tammelalaisyrityksen aurinkopaneeli-investointi maksoi noin 90 000 euroa. Summa on verrattain pieni, jos sitä vertaa yrityksen noin 4,5 miljoonan euron liikevaihtoon.

– Vuosittainen sähkön kulutuksemme on rahassa laskettuna noin 53 000 euroa. Investointi maksaa itsensä laskemien perusteella noin seitsemässä vuodessa. Välttämättä investointi ei ole paras mahdollinen, mutta tämä oli meille varautumista pahimman varalle, Vihreäsaari kertoo.

Keväällä yritys haki investointiin Business Finlandin energiatukea, joka kattaa 15 prosenttia investoinnin hinnasta. Tukea ei kuitenkaan herunut.

– Perusteena oli, että yrityksen taloudellinen tilanne oli heikompi ennen vuotta 2019. Sen jälkeen yrityksemme varallisuus on noussut, mutta sitä ei valitettavasti huomioitu, Vihreäsaari sanoo.

Yritys haki tukea jo kaksi vuotta aikaisemmin. Tuolloin se päätti jättää investoinnin tekemättä.

– Yrityksemme oli yrityssaneerauksessa vuodesta 2012 alkaen, mutta viime vuonna maksoimme kaikki velkavastuumme pois. Tällainen asia ei saisi painaa avustusperusteissa, jos yritys on selvinnyt ongelmistaan.

Vihreäsaari suosittelee aurinkopaneeli-investointia muillekin isoista sähkölaskuista kärsiville.

– Jatkossa olemme vähemmän riippuvaisia ulkomaisesta lämmön- tai sähköntoimittajista. Jos ensi talvena ryhdytään säännöstelemään sähköä, meidän on helpompi toimia.

Pauli Reinikainen