YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Senaste större satsningen för företaget Sundö Service är installationen av solpaneler, berättar Tomas Sundbäck.
28.8.2023 klo 09:40
Uutinen

Framtiden är elbilar och elbåtar – satsar därför på solpaneler

Sundö Service vill slå ett slag för hållbar energi och har installerat solpaneler och elladdningsstationer. Elbilarnas antal är på uppåtgående och det är bara en tidsfråga innan elbåtarna blir en vanligare syn vid båtbryggorna.

Tomas Sundbäck är äkta ”skäribo” ut i fingerspetsarna. Till Pellinge i Borgå skärgård kom han direkt från BB en vecka gammal. Det är där han trivs och vill bo. Det kändes därför naturligt att ta över delar av pappans företag då det var dags för ett generationsskifte år 2009. I samband med generationsskiftet grundade han Sundö Service Ab. Men hans företagarerfarenhet sträcker sig längre tillbaka än så, faktiskt nästan tre decennier. Sitt första helt egna företag började han med så tidigt som år 1995, då inom byggbranschen.

– Byggandet finns nog kvar i bilden. Men nuförtiden är det mestadels min son Benjamin, som blev utexaminerad byggmästare ifjol, som sköter den delen. Jag tar hand om resten, säger Tomas Sundbäck.

Och ”resten” visar sig vara en ganska bred repertoar av tjänster. Om man ska klara sig ute i skärgården under hela året gäller det att ha många strängar på sin lyra. Utöver att driva en privat båthamn, erbjuder hans företag sjötransporter, grävarbeten, försäljning av flytbryggor och båtförvaring.

Längre säsong

Tomas Sundbäcks båthamn ligger i Burkviken, bara ett stenkast från Pellingefärjans färjfäste till Sundön. Det är en privat hamn med rum för över hundra båtar. Det är inte en gästhamn för tillfälliga besökare, utan en service som bygger på fasta båtplatser med årshyra.

– Mina kunder är mestadels sommargäster som har stugor på holmarna här utanför. Vi erbjuder också vinterförvaring för båtarna och kan då också utföra behövlig båtservice, säger Tomas Sundbäck.

Dagens sommargäster vill gärna använda sin lediga tid till att vara just ledig. Därför finns det en växande efterfrågan på servicetjänster av olika slag. Numera är också säsongen lite längre än förr; fritidsboendet tas i användning tidigt på våren och man stannar kvar på stugan längre in på hösten.

– Nuförtiden bygger man ju husen så att de är vinterbonade, så man kan stanna längre kvar på stugan. Det är bra, då händer inte allt på två månader. Men med vintern kommer säsongen till sin ände, eftersom det blir besvärligare att ta sig ut till holmarna med båt, konstaterar han.

Elbåtar framtiden

Gästhamnen har utvidgats från det att Tomas Sundbäck tog över hamnen efter sin far. En ny brygga har bland annat byggts och den senaste större satsningen är installerandet av ett 10 kilowatts solpanelssystem och två laddningsstationer. Det var en satsning i storleksklassen 12 000 euro. NTM-Centralen beviljade ett stöd om 30 procent till investeringen. Tomas Sundbäck berättar att det här var första gången han ansökt om ett bidrag från NTM-Centralen.

– Vi har naturligt nog den största elförbrukningen sommartid då det är högsäsong. Jag har inte marknadsfört det som grön el, men faktum är att under soliga dagar får vi nästan all el via solpanelerna, säger han.

De två laddningsstationerna för elbilar har ännu inte haft så stor efterfrågan, men antalet elbilar i den finska bilparken växer hela tiden.

– Jag tror att närmaste laddningspunkt härifrån är Borgå sjukhus. Det är inte så tätt mellan laddningsstationer i det här området. Vi är faktiskt lite i förtid här. Men då vi fattade beslutet om att installera solpaneler kändes det naturligt att göra laddningsstationerna på samma gång, säger Tomas Sundbäck och tillägger att elbåtarna också inlett sin frammarsch, något som så småningom också kommer att synas vid bryggorna.  

Vem: Tomas Sundbäck, 51 år
Bor: Sundö
Utbildning: timmerman
Familj: fru och barn
Hobbyn: friluftsliv
Företag: Sundö Service Ab
Personalmängd: 2

Text och foto: Mia Berg-Lundqvist

Juttu on tehty Maaseuturahaston tuella osana Onnistumme yhdessä Uudellamaalla -hanketta.