Jan-Erik Chydenius och Elina Seikku tycker att fördelarna att jobba tillsammans är klart större än nackdelarna.
26.5.2022 klo 18:27
Uutinen

Från kolastränger till hus – projekten har vuxit med åren

Jan-Erik Chydenius har byggt och renoverat hus i Hangö sedan början av 2000-talet. Trots att Oy Chyde Invest Ab är ett litet familjeföretag kommer man att passera magiska tvåhundra-strecket för färdigställda lägenheter, då projekten på Drottningberg är rodda i land.

 Jan-Erik ”Chyde” Chydenius övergav bankvärlden för att i stället bygga hus. Han sadlade om till heltidsföretagande kring millennieskiftet, men entreprenörsandan fanns där långt tidigare.

– Man kunde påstå att jag började som lättföretagare som tolvåring. Det fanns en godisaffär nära mitt hem i Åbo. De sålde goda kolastänger för tio penni styck. Jag började återförsälja dem för 20 penni och fick ihop en trevlig, liten summa under ett års tid, berättar han.

Han hade en två år äldre kompis som ville köpa en pipa, men hade inte tillräckligt med pengar.

– Jag erbjöd mig då att köpa pipan med pengarna jag förtjänat på kolastängerna och hyra den till honom för tre månader. Det var troligtvis Finlands första leasingavtal, skrattar han gott åt minnet.

Jan-Erik Chydenius granskar hur arbetena framskrider i Hangö tågstation, som ska bli något av Hangöbornas vardagsrum.

Småstadens fördelar

Med åren blev drömmarna och affärerna större, godisstängerna har i dag ersatts med hus. Under vägens gång har hans fru Elina Seikku hängt på hans företagarresa. Deras högborg är Hangö, den lilla vindpinade udden på Finlands sydligaste spets. Hangö har mycket vind i seglen för tillfället och efterfrågan på bostäder är stor.

Men det är mera än bara den natursköna platsen som fått dem att välja just Hangö. De uppskattar sättet de kan arbeta där. Byråkratin är smidig och i en liten stad är det lätt att få tag på folk. Under en lång tid var det små och medelstora saneringsprojekten som dominerade verksamheten. Vändpunkten kom med det så kallade Mau Mau-huset 2015, ett våningshus där Hangon rannikkopatteristo tidigare huserat.

– Det var vårt första stora projekt. Riskerna var nu på en helt annan nivå och det krävdes mycket mera av oss. All planering måste vara hundraprocentig och alla kontaktnätverk i skick, berättar Chyde.

Prioritera hälsan

Mau Mau-huset, som senare fick namnet Fyren, blev på många sätt en ny epok i företagets historia, men också en dyrköpt läxa på det personliga planet. De arbetade närmare hundra timmar per vecka i två och ett halvt års tid.

– Det tog nästan knäcken på oss, säger Elina.

– Jag tappade till och med hörseln på ena örat av all stress. Det var då vi insåg att vi måste arbeta på ett annat sätt då vi har projekt i den här storleksklassen. När vi inledde byggandet på Drottningberg, som omfattar tio våningshus, hade vi gjort om organisationen så att vi fortfarande bestämmer allt, men vi gör inte allt själva, säger Chyde.

Han tillägger att rådet han ger alla företagare är att ta hand om sin hälsa, inte tänka att det är något man gör senare när man har mera tid.

KÖPTE TÅGSTATION

Det största projektet som deras företag tagit sig an är byggena på Drottningberg, som uppgår till ett värde av 50 miljoner euro. Drottningberg är i princip en ny stadsdel med premiumlägenheter i Östra hamnen i Hangö. Två av husen står redan klara och byggloven för följande fyra är i skick. Just nu står arbetet på grund av de höga virkespriserna.

– Det finns intressenter på bostäderna, men tur nog har vi bara tagit reserveringar och inte sålt något. Husen är planerade huvudsakligen i stock och med dagens virkespriser innebär det kännbara prishöjningar, säger Chyde och tillägger att man aktivt förhandlar för att inleda byggena.

Ett projekt som inte står stilla är tågstationen i Hangö. Paret köpte fastigheten på en auktion av Senatsfastigheter för lite mindre än ett år sedan.

– Det var en räddningsaktion. Vi hade hört rykten om att fastigheten skulle bli ett lagerutrymme och den förtjänar ett bättre öde. Den är Hangös enda nationellt skyddade hus, berättar Chyde.

När arbetena är klara ska byggnaden vara något av ett vardagsrum för Hangöborna och inrymma ett matställe, utställningsutrymmen och inkvartering.

KORRIGERAR MISSTAG

Chyde och Elina säger att det är kärleken till byggandet som är den stora drivkraften. Men trots att det låter härligt att få arbeta med sin stora passion, är byggbranschen hård och det krävs mycket att hållas kvar i konkurrensen. De tror själva att ett stort personligt engagemang är en av faktorerna bakom framgången.

– Varje projekt ska hålla en sådan standard att vi själva kunde bo där, säger Chyde.

Lägenheter med havsutsikt har blivit något av Chyde Invests brand.

En annan sak som varit till deras fördel är att de kunnat läsa av marknaden; vetat vad det är som kunderna vill ha. Först bestod kundkretsen av närmaste bekanta, sedan av vänners vänner.

– När vännerna tog slut fick vi göra www-sidor så att också andra skulle hitta oss, skrattar Elina.

Chyde inflikar att det allra viktigaste är trots allt förtroendet.

– Ingen kan bara lyckas hela tiden, ibland sker det misstag under vägens gång. Det viktiga är hur man hanterar dem, att man är villig att göra rätt. Vi har flera som köpt av oss både två och tre gånger, vilket jag ser som ett tecken på förtroende, säger han.

SÄGER ALLTID NEJ

Vad är fördelar och nackdelar med att arbeta och bo tillsammans?

– Jag tycker att fördelarna är många fler än nackdelarna. Man kan bolla idéer tillsammans och vi kompletterar varandra bra, vi har olika saker i byggprocessen som vi intresserar oss för, säger Elina.

– Elina kom ju faktiskt med i företaget som ett resultat av att hon ville rädda några syrenbuskar på ett av våra projekt. Jag svarade då att om hon vill ha synpunkter måste hon komma med i företaget, ler Chyde och är märkbart nöjd över att Elina valde att komma med.

Vem är det som har sista ordet?

– Jag äger över femtio procent, svarar Chyde och ser lite pillemarisk ut. Han tillägger att Elina trots allt är bra på att få honom att tänka både två och tre gånger på saker innan han fattar beslut.

– Jag säger alltid instinktivt nej till varje nytt projekt. Men jag har märkt att han passar på att slutföra affärer då jag är på resa, säger Elina och ser inte det minsta ledsen ut över det.

Vem: Jan-Erik Chydenius, 64 år

Familj: makan Elina Seikku, 2+3 barn, 2 barnbarn

Tidigare jobb: direktör på Postbanken Ab, VD på Pictura Ab, styrelseordförande på Handelsbanken Aleksi

Engagemang: Engagerad inom Företagarföreningen och den första från Hangö företagare att väljas in till Finlands företagares styrelse.

Hobbyn: motion av olika slag, ribbkörandet

Oy Chyde Invest Ab

  • Grundades: 1990
  • Ägare: familjen
  • Personal: 2
  • Omsättning 2021: 10,4 m€ (med dotterbolag)
  • Egen produktion i Hangö hittills 60 m€

www.chyde.fi

Text: Mia Berg-Lundqvist

Foto: Peter Lundqvist