YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.3.2021 klo 11:12
Uutinen

Gallup: Yrittäjät toivovat korjauksia kustannustukeen – Lupaus avustuksesta jää usein katteettomaksi

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan 63 prosenttia yrittäjistä kertoo yrityksensä kärsivän koronakriisistä edelleen. Tilanne on parantunut syksystä vain vähän.

Yrittäjägallupin perusteella yrityksistä on maksuvaikeuksissa 13 prosenttia, lopettamista pohtii kymmenen prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee viisi prosenttia. Gallupin tulokset julkistettiin tänään torstaina.

– Kiristyneet rajoitustoimet pahentavat tilannetta. Yritystukia ja lakimuutoksia tarvitaan nyt nopeasti, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Gallupin mukaan 53 prosentilla yrityksistä myynti on vähentynyt. Vastaajista 22 prosenttia kerto myynnin vähentyneen yli 30 prosenttia. Tilanne on parantunut syksystä hieman.

– Koronakriisi on kohdellut yrityksiä hyvin eri tavalla: joitakin pehmeästi, joihinkin iskenyt kuin painava moukari, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa isku osuu toistuvasti samoihin toimialoihin: ravintola-alaan, majoitusalaan, taidealaan, viihteeseen, virkistysalaan, henkilöliikenteeseen, koulutukseen, tapahtuma-alaan ja osaan kaupasta. Vähinten kriisistä on kärsinyt rakennusala. Pääkaupunkiseudulla pk-yritysten myynti on laskenut selvästi enemmän kuin muualla Suomessa vähentyneen turismin ja lisääntyneen etätyön takia.

– Näyttää siltä, että kun nämä alat vähän toipuvat, tulee aina uusi kriisi, joka ajaa yritykset kanveesiin. Kriisiyritysten määrä on vajaa 15 prosenttia koko yrityskentästä.

Yrittäjägallupin mukaan viisi prosenttia vastaajista kokee konkurssiuhkaa nykytilanteessa. Hallituksen määräämien rajoitusten takia mielialat ovat synkentyneet yrittäjien keskuudessa.

– Sulkutoimia ymmärretään, mutta epäselvät ohjeet herättävät suuttumusta. Tuloksista on näkyvissä, että luottamus päättäjiin on vähentynyt.

Yritykset sopineet palkanalennuksista

Yrittäjägallupin mukaan 18 prosenttia yrityksistä on toteuttanut lomautuksia. Irtisanomisia kertoo aloittaneensa vain kuusi prosenttia yrittäjistä.

– Yrittäjät haluavat pitää väkensä töissä, jos vain mahdollista. Yrittäjät ja työntekijät ovat samassa veneessä tämänkin kriisin keskellä, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on ajanut lomautusilmoitus- ja yt-neuvotteluaikojen nopeuttamista. Toiveeseen ei ole vielä vastattu.

– Jotta yrityksiä voidaan pelastaa ja työpaikkoja säilyttää, lomautus- ja yt-neuvotteluprosessia pitää nopeuttaa viime vuoden tapaan. On kohtuutonta, että pikaisesti voimaan tuleviin sulkutoimiin on mahdoton vastata riittävällä nopeudella.

Tilapäisiä palkanalennuksia on gallupin mukaan tehty 18 prosentissa yrityksistä, etenkin pääkaupunkiseudulla. Pentikäisen mukaan tämä osoittaa, että paikallinen sopiminen toimii yrityksissä.

– Palkkojen osalta pystytään sopimaan paikallisesti, kunhan pysytään työehtosopimuksen minimitason yläpuolella. Gallupin tulos osoittaa, että sopimuksia on tehty laajalti. Tämä on merkittävä tieto ja kertoo siitä, että jos paikallisesti pystytään sopimaan palkoista, pitäisi pystyä sopimaan muustakin.

Kustannustuen ehtoihin toivotaan korjauksia

Gallup-tulosten mukaan suoraa julkista tukea kertoo tarvitsevansa 32 prosenttia vastaajista. Luku on pienentynyt syksystä hieman, mutta juuri alkanut sulkutila uhkaa muuttaa suuntaa.

– Jotkut yrittäjät kokevat, että luvataan hövelisti tukia, mutta kun tuki tulee haettavaksi, sitä joko ei saa tai saa vain vähän. Se ymmärrettävästi harmittaa, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät kannattaa muutoksia käsittelyssä olevaan kustannustuen kolmanteen kierrokseen.

– Tukikauden pituutta pitää lyhentää, jotta tuen saa ripeämmin. Toimialarajaus pitää poistaa ja minimi pudottaa tuhanteen euroon. Tukikelpoisuuteen pitää riittää 20 prosentin liikevaihdon lasku. Kustannustuen määrää pitää nostaa 90 prosenttiin korvattavista kuluista.

Yrittäjän työttömyysturvaa on hakenut 15 prosenttia vastaajista. Osuus on vaihdellut kriisin aikana 15 ja 22 prosentin välillä. Työttömyysturvan pidennys on paraikaa eduskunnan käsittelyssä.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 17.2.–24.2.2021.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi