YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
29.6.2023 klo 16:12
Uutinen

Hallitukselle kirjallinen kysymys alv-alarajasta – ”Uhka kasvavasta verotaakasta”

Hallitukselle on jätetty kirjallinen kysymys pienyrittäjien toimintaedellytyksistä.

Kysymyksen ovat jättäneet eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi ja joukko muita keskustan kansanedustajia. He haluavat hallitukselta vastauksen, aikooko hallitus ohjelmansa vastaisesti vaikeuttaa pienyrittäjien toimintaedellytyksiä.

Pienyrittäjillä on ollut suuri huoli alv-huojennuksen poistosta. Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut vastaantulo yrittäjille ja yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden 12 kuukauden tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Huojennus poistuu vuoden 2025 alusta EU-direktiivin takia, eikä Petteri Orpon (kok.) hallitus ole nostamassa vähäisen toiminnan alarajaa 15 000 eurosta.

Vähäisen toiminnan alaraja

Vähäisen toiminnan alaraja tarkoittaa sitä, että jos yrityksen liikevaihto on enintään 15 000 euroa, yritys saa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin.

Jos liikevaihto on ollut yli 15 000 euroa mutta alle 30 000 euroa, yritys on saanut huojennuksena osan arvonlisäverosta takaisin, ja tämä jälkimmäinen huojennus on siis poistumassa vuonna 2025 EU-direktiivin takia.

Markus Lohen mukaan ”uhka kasvavasta verotaakasta koskee monia mikroyrittäjiä, osa-aikaisia yrittäjiä sekä yrittäjätoimintansa alussa olevia yrittäjiä”. Lohi sanoo tiedotteessa, että asiaan voisi korjata nostamalla vähäisen toiminnan alaraja 15 000 eurosta 30 000 euroon.

− On mahdotonta hyväksyä nyt uhkaava mittavaa veronkorotusta kaikista pienimmille ja samalla pienituloisimmille yrittäjille, Lohi sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan vähäisen toiminnan alarajan pysyminen ennallaan vaikuttaisi lähes 40 000 yrittäjään.

− Muutos vaikeuttaa pienimpien yritysten toimintaa, vie kasvun kannusteita ja lisää kynnystä yritystoiminnan aloittamiseen tai osa-aikaiseen yrittämiseen, Brotherus sanoi juhannusviikolla.

Myös Suomen Yrittäjät on esittänyt vähäisen toiminnan alarajan nostoa 30 000 euroon.

− Silloin pienituloisimpien yritysten verotus ei kiristyisi, Brotherus sanoi.

Toimitus
Toimitus