YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hämeen maakunnalliset yrittäjäpalkinnot 2022: Sukupolvia, kansainvälisyyttä, nuorta voimaa, yksinyrittäjyyttä ja estetiikkaa
Hämeen maakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin 8.10. Hämeenlinnan Vanajanlinnassa järjestetyssä Oscar-henkisessä gaalassa. Kaiken kaikkiaan jaettiin viisi maakunnallista yrittäjäpalkintoa: Hämeen Maakunnallinen Yrittäjä, Hämeen Maakunnallinen Vientiyritys, Hämeen Nuori Yrittäjä, Hämeen Yksinyrittäjä ja Hämeen Taidepalkinto.
Hämeen Maakunnallinen Yrittäjä 2022
Väreen perhe Tammelasta: Puusta pitkälle kahdessa polvessa
Tammelasta kotoisin oleva Puutyöliike Pekka Väre Ky ja Väre Wood Ky valmistaa kuormalavoja ja pakkaustuotteita Tammelassa, Lahdessa ja Salossa. Talousneuvos Pekka Väre aloitti yritystoiminnan jo 50 vuotta sitten ja on vaimonsa Riitan kanssa siirtämässä vastuuta yrityksestä heidän pojilleen Pasille ja Oskarille.
20 työntekijän voimin pyörivän yrityskokonaisuuden mittakaavasta kertoo, että esimerkiksi kuormalavoja lähtee tuotannosta maailmalle päivittäin keskimäärin yli 4 000 kappaletta, mitä toimitetaan asiakkaille neljälä omalla rekalla.
– Kulutamme nauloja noin 70 tonnia ja puutavaraa tulee meille noin 250 rekkakuormallista vuodessa. Tuotteet kasataan tuotantohallissa, mutta yrityksen kokoava voima on perhe, kiteyttää talousneuvos Pekka Väre.
Hämeen Maakunnallinen Vientiyritys 2022
Milectria-konserni Hattulasta: Puoli maailmaa markkina-alueena
Milectria on sähköjärjestelmiä valmistava konserniyritys, jonka asiakkaat hankkivat tuotteita puolustusväline-, teollisuus- sekä talotekniikan sähkönjakelutarpeisiin. Maailman markkinoita on saavutettu erityisesti pitkäaikaisten asiakaskumppanuuksien kautta. Yrityksellä on tuotantoa Hattulan lisäksi Viron Pärnussa ja Arabiemiirikuntien Abu Dhabissa. Tuotteita on viety yli neljäänkymmeneen maahan.
Milectrian yrittäjäperheen osakkaita ovat Juha-Matti ja Tomi Kaukonen, sisko Mirka Ruoho ja perustajaosakas Tatu Piilola. Sisarusten isä Osmo Kaukonen toimii taustalla hallituksen puheenjohtajana. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2012.
– Olemme kokeilleet siipiämme myös muissa töissä. Olisikohan se Osmo-isä, joka on meitä määrätietoisesti vetänyt tähän mukaan, naurahtaa Tomi Kaukonen.
Hämeen Maakunnallinen Nuori Yrittäjä 2022
Atte Tarri Hämeenlinnasta: Päiväkotiyrittäjä, kehittäjä ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistäjä
Atte Tarri haaveili muusikon tai kulttuurituottajan urasta, mutta päästessään töihin päiväkotiin urasuunnitelmat muuttuivat. Tänä päivänä Tarri yhtiökumppaninsa Joonas Rinta-Harrin kanssa pyörittää Hämeenlinnassa kahta yksityistä päiväkotia, joissa on töissä 15 ammattilaista.
– Oma yritys antaa mahdollisuuden toteuttaa omaa varhaiskasvatuksen konseptiamme luonto- ja ympäristöpainotteisesti, mikä tuo vastapainoa hektiselle ja kuormittavalle arjelle, toteaa Tarri.
Kaupunginvaltuutettu ja Hämeenlinnan yksityiset päiväkodit ry:n perustajajäsen Tarri puhuu vahvasti yksityisten päiväkotipalvelujen puolesta vahvalla vuoropuhelulla niin kaupungin päättäjien, lasten vanhempien kuin muidenkin sidosryhmien kanssa.
Hämeen Maakunnallinen Yksinyrittäjä
Jyri Naskali Iittalasta: Nyrkkeilyhanskat vaihtuivat nahkarusetteihin
Jyri Naskali toimi aikaisemmin parturi-kampaamoyrittäjänä, mutta aktiivisen nyrkkeilyuran jälkeen hän sai uudenlaisia ajatuksia ja päätti lähteä valmistamaan asusteita ja hitiksi muodostuneita nahkarusetteja kierrätysnahasta. Maine on kasvanut tv-esiintyjien ja valtakunnan kärkitapahtumien myötä.
– Häämessut on minulle merkittävä markkinapaikka. Vuosittain solmitaan arviolta noin 20 000 avioliittoa ja jos pienenkin osan näistä pareista tavoitan, ole tyytyväinen. Rakkaus lajiin – nyrkkeilyyn – jatkuu tässä muodossa. En heittänyt hanskoja naulaan vaan kaulaan, naurahtaa Naskali.
Naskalin työpaja sijaitsee Iittalan Lasimäellä, mikä on suosittu ja vilkas matkailukohde. Vuosittain alueen pajoissa, myymälöissä ja kulttuurin äärellä kävi tänäkin kesänä yli 100 000 matkailijaa.
Hämeen Maakunnallinen Taidepalkinto
Urkurakentamo Martti Porthan Tervakoskelta: Sointia, estetiikkaa ja akustiikkaa
Martti Porthan perusti urkuja valmistavan yrityksensä vuonna 1986. Aluksi toimittiin Kangasalla toimintaan huonosti sopivissa vuokratiloissa. Tervakoskelle silloisen 3-tien varteen rakennettiin oma urkutehdas vuonna 1988. Asiakkaina on ollut kirkkoja, seurakuntayhteisöjä ja oppilaitoksia. 36 toimintavuoden aikana on rakennettu noin 50 kokonaisuutta eri puolille Suomea.
Eri tiloihin rakennetut urut on räätälöity niin esteettisesti kuin akustisesti tilaan sopivaksi. Kruusauksin, veistoksin ja koristeellisin maalauksin viimestellyt urut ovat kauniita taideteoksia.
– Estetiikka eivät ole ollut taloudellisesti kannattavin osa yritystoiminnassa, mutta se kiehtoo ja on kannustanut tässä työssä, kertoo urkurakentaja Martti Porthan.
Tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt Martti Porthan toteaa, että toiminta joudutaan olosuhteiden johdosta lopettamaan. Omat avainhenkilöt ovat eläköityneet ja harvinaisella toimialalla on muutenkin vaikea löytää ammattitaitoisia jatkajia.