Hämeen Maakunnallinen Nuori Yrittäjä 2022 – Atte Tarri Hämeenlinnasta: Päiväkotiyrittäjä, kehittäjä ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistäjä

Musiikista ja bänditoiminnasta kiinnostunut Atte Tarri lähti aikanaan kulttuurituottajan ammattiin. Odotukset tulevasta työurasta muuttuivatkin sitten nopeasti. 
– Tullessani Mikkelistä maitojunalla takaisin Hämeenlinnaan pääsin töihin Suomi-Amerikka-yhdistyksen ylläpitämään päiväkotiin Enkkulaan. Lyhyt sijaisuus venyikin vuosiksi, joiden aikana pääsin opiskelemaan alaa työn ohessa. 

Vuonna 2017 Tarri aloitti AallokkoMeren päiväkodissa, mikä nykyisin toimii hänen ja yhtiökumppaninsa Joonas Rinta-Harrin omistamana Karhumäen päiväkotina. 
– Eri työtehtävissä muovautui omanlaisen ajatus ja tapa tehdä työtä. Ehdotin Joonakselle, että lähtisikö hän kanssani kipparoimaan uutta ulkoryhmää. Vuoden verran työskenneltiin yhdessä yöt ja päivät ennen kuin aika oman yrityksen perustamiselle alkoi tuntua oikealta. 

Yrityksen toiminta lähti käyntiin luontevasti. Koronavuodet sekä uuden toimintamallin sisäänajo toisessa päiväkodissa toivat haasteita ja olivat opettavaista aikaa. Nyt kahdessa päiväkodissa on henkilökuntaa yhteensä 15 ja lapsia päivähoidossa noin 90. 
– Vanhemmat ovat nykypäivänä hyvin tietoisia siitä, mitä he haluavat lapsillensa. Luonto- ja ympäristökasvatukseen painottunut konseptimme toimii erinomaisena vastapainona hektiselle ja kuormittavalle arjelle. Me pyrimme luomaan kiireettömän ympäristön, jossa jokainen lapsi kohdataan omana itsenään ja jokaiselle on aikaa, kuvailee Tarri. 

Yrittäjän arjessa näkyy vahvasti henkilöstöjohtaminen ja -hallinto. Tarri kiittelee ammattitaitoista henkilökuntaa, jota on toistaiseksi ollut vielä kohtalaisen hyvin saatavilla. Koulutustaustana voi olla esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajan, lastenohjaajan, perhepäivähoitajan tai lähihoitajan tutkinto. 
– Henkilöstön jaksaminen on arjessa avainasemassa, jotta voimme jatkuvasti huolehtia toimivasta ja lapsilähtöisestä arjesta. 

Yksityinen varhaiskasvatus täydentää kunnallista palvelutarjontaa ja tuo lapsiperheille lisää vaihtoehtoja valita. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus valtakunnallisesta palvelutuotannosta on noin 20 prosenttia.  
– Yksityinen puoli hoitaa Hämeenlinnassa tällä hetkellä noin 30 prosenttia varhaiskasvatuksen palvelutuotannosta. Parempaan suuntaan mennään, vaikka ennakkoluuloja ja lievää vastakkainasetteluakin saattaa esiintyä.  

Jos palvelusetelin saisi vapaammin käyttöönsä eli varhaiskasvatukseen hakeutuminen siirrettäisiin asiakkaiden eli perheiden päätäntävaltaan ja palvelusetelin saisi vapaammin käyttöönsä, Tarri uskoisi yksityisen palvelun käytön lisääntyvän. 
– Se myös kirittäisi sekä julkista että yksityistä puolta skarppaamaan palvelujen laadun suhteen. 

Atte Tarri oli yhtiökumppaninsa ja muiden päiväkotiyrittäjien kanssa perustamassa Hämeenlinnan Yksityiset päiväkodit ry:tä loppuvuodesta 2021. 
– Olemme lisänneet vuoropuhelua ja yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä. Tämä on osoittautunut erinomaiseksi päätökseksi yhdistää voimat.  

Atte Tarri vaikuttaa aktiivisesti myös luottamustehtävissä. Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna hän haluaa olla mukana muun muassa varhaiskasvatuspalvelujen kehittämisessä ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämisessä. 
–On paljon tilanteita, missä lapset, nuoret ja lapsiperheet tarvitsevat tukea, ohjausta ja apua. Ennakoiva resursointi on tärkeää jo elinkaaren alusta lähtien, jotta vältyttäisiin esimerkiksi syrjäytymiseltä tai kiusaamiselta. Hauholaisjuuriltani haluan myös pitää yllä pitäjien ääntä. 

KUKA? 

Atte Tarri 
Ikä: 34 
Hämeenlinna 
Perhe: avopuoliso ja kolme lasta 
Luottamustehtävät: 
• Karhunkyyti Oy:n hallituksen pj., yrittäjä 
• HALI ry, varhaiskasvatuksen taustaryhmä vpj. 
• Hämeenlinnan yksityiset päiväkodit ry:n pj. 
• Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu 2021–2025 
• Sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsen 2021 >
• Hämeenlinnan kaupunginhallituksen varajäsen (Jari Koskinen) 
• Tawastin Kokoomus ry vpj. 
Harrastukset: musiikki, kitaransoitto, aktiivinen ulkoilu, urheilun ja kulttuurin suurkuluttaja 

YHTIÖKUMPPANI KERTOO 

Joonas Rinta-Harri: 
Atte on helposti lähestyttävä, luottamusta herättävä ja optimistinen ihminen, joka kohtaa ihmiset intensiivisesti. Yhtiökumppaneina täydennämme toisiamme. Olemme löytäneet omat roolimme ja vastuualueemme. Kaikki lähtee hyvästä vuorovaikutuksesta ja yhteisistä arvoista. Arvostamme toistemme työpanosta jakamalla työmäärää ja taakkaa. Atte muistaa kannustaa ja sanoa positiiviset asiat ääneen.